Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΑκτοπλοΐαΠΑ.ΣΟ.Κ.: Επικοινωνιακό πυροτέχνημα της Κυβέρνησης η Χάρτα Δικαιωμάτων Επιβατών
Τσουρή - Ζωΐδης

ΠΑ.ΣΟ.Κ.: Επικοινωνιακό πυροτέχνημα της Κυβέρνησης η Χάρτα Δικαιωμάτων Επιβατών

“Μία κυβέρνηση που αδυνατεί να διασφαλίσει επαρκή δρομολόγια και προσιτές τιμές στους ταξιδιώτες, που όλες της οι πολιτικές αποφάσεις, μονόπλευρα υποστηρίζουν και προστατεύουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα, είναι αναμενόμενο να μην ανταποκρίνεται με την αρμόζουσα ευθύνη και αξιοπιστία, απέναντι στη θέσπιση των δικαιωμάτων-υποχρεώσεων επιβατών και μεταφορέων στην ακτοπλοΐα” σχολίασαν σε κοινή δήλωση τους η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για θέματα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κα Ελπίδα Τσουρή, και ο…

“Μία κυβέρνηση που αδυνατεί να διασφαλίσει επαρκή δρομολόγια και προσιτές τιμές στους ταξιδιώτες, που όλες της οι πολιτικές αποφάσεις, μονόπλευρα υποστηρίζουν και προστατεύουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα, είναι αναμενόμενο<...>να μην ανταποκρίνεται με την αρμόζουσα ευθύνη και αξιοπιστία, απέναντι στη θέσπιση των δικαιωμάτων-υποχρεώσεων επιβατών και μεταφορέων στην ακτοπλοΐα” σχολίασαν σε κοινή δήλωση τους η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για θέματα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κα Ελπίδα Τσουρή, και ο εισηγητής του ΚΤΕ Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Νικόλαος Ζωΐδης, σχετικά με το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου «Δικαιώματα-υποχρεώσεις επιβατών και μεταφορέων στις επιβατικές τακτικές θαλάσσιες μεταφορές» στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

“Το σχέδιο νόμου «Δικαιώματα-υποχρεώσεις επιβατών και μεταφορέων στις επιβατικές τακτικές θαλάσσιες μεταφορές»” υποστήριξαν, “αποτελεί ένα ακόμη επικοινωνιακό πυροτέχνημα της κυβέρνησης, στο τέλος και αυτής της καλοκαιρινής περιόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας πολλοί ταξιδιώτες ταλαιπωρήθηκαν από βλάβες, καθυστερήσεις, ματαιώσεις δρομολογίων, ακόμα και προσαράξεις πλοίων. Σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζεται η προστασία και τα δικαιώματα των καταναλωτών των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών σε ό,τι αφορά στις τιμές, τις επιλογές, την ποιότητα και την ασφάλεια”.

Ορισμένα μόνο από τα παράδοξα που υπάρχουν στο σχέδιο νόμου και αποδεικνύουν το ελλιπές, ατελέσφορο και ανούσιο περιεχόμενό του είναι, κατά το ΠΑ.ΣΟ.Κ.:

  1. Οι πενιχρές χρηματικές αποζημιώσεις και τα πρόστιμα που προτείνονται λόγω καθυστερήσεων, διακοπής ταξιδιού κ.α., και η μη ύπαρξη εγγύησης άμεσης καταβολής τους, που θα δράσουν αποτρεπτικά για τους καταναλωτές. Οι χρηματικές αποζημιώσεις θα πρέπει να είναι αποτρεπτικές για τον μεταφορέα και να πολλαπλασιάζονται στις περιπτώσεις άρνησης καταβολής και διεκδίκησης τους μέσω δικαστηρίων. Δεν μπορούν επιπλέον να ορίζονται ως ποσοστά του «καθαρού ναύλου», αλλά ως ποσοστά επί του συνολικού αντιτίμου του εισιτηρίου.
  2. Η εξωπραγματική θεώρηση, ότι ο εύλογος χρόνος προώθησης των επιβατών στον προορισμό τους, λόγω καθυστέρησης απόπλου, που είναι μέχρι και 24 ώρες μετά από την προγραμματισμένη.
  3. Οι άδικες και ανεφάρμοστες προϋποθέσεις για την εξασφάλιση καταλύματος σε πλοίο ή ξενοδοχεία για τους επιβάτες που υποχρεούνται να διανυκτερεύσουν χωρίς τη θέλησή τους στους λιμένες αναχώρησης.
  4. Η παράλογη και άνευ σημασίας υποχρέωση για την, εντός 7 ημερών, από την αναχώρηση του πλοίου, προσφυγή του επιβάτη στον εκδότη του εισιτηρίου, προκειμένου να απαιτηθεί αποζημίωση.
  5. Η δυνατότητα «απαίτησης» κατά το δοκούν, πρόσθετου ναύλου, από επιβάτες που μεταφέρουν αποσκευές άνω των 50 κιλών.
  6. Ελλιπή και χωρίς την απαιτούμενη κοινωνική ευαισθησία μέτρα και ρυθμίσεις που αφορούν στα άτομα με αναπηρία.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024