Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠερίοδο δομικής κρίσης περνά ο ξενοδοχειακός κλάδος στην Ελλάδα

Περίοδο δομικής κρίσης περνά ο ξενοδοχειακός κλάδος στην Ελλάδα

Με αφορμή την πρόσφατη δημοσιοποίηση συμπερασμάτων διαφόρων επιστημονικών επιτροπών, που εισηγούνται στην Κυβέρνηση μέτρα για την αύξηση των συντελεστών ΦΠA, την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή, που ισχύει στα νησιά και την μετάταξη διαφόρων υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων της εστίασης και διαμονής, από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή φορολόγησης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων – ΠΟΞ επισημαίνει…

Με αφορμή την πρόσφατη δημοσιοποίηση συμπερασμάτων διαφόρων επιστημονικών επιτροπών, που εισηγούνται στην Κυβέρνηση μέτρα για την αύξηση των<...> συντελεστών ΦΠA, την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή, που ισχύει στα νησιά και την μετάταξη διαφόρων υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων της εστίασης και διαμονής, από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή φορολόγησης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων – ΠΟΞ επισημαίνει σε ανακοίνωση της προς την Κυβέρνηση ότι αυτό που έχει ανάγκη ο ξενοδοχειακός κλάδος, προκειμένου να ξεπεράσει τη πρωτοφανή δομική κρίση, που περνά, δεν είναι τα νέα φορολογικά βάρη, αλλά την άμεση κρατική αρωγή. Ενώ, αντίθετα, αναφέρει η ΠΟΞ ότι κάθε μέτρο περαιτέρω φορολογικής επιβάρυνσης, θα οδηγήσει αναπόφευκτα στο κλείσιμο των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα και στην σημαντική συρρίκνωση της παραγωγικής δραστηριότητας.

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση της ΠOΞ, όπως δημοσιοποιήθηκε στην τοπική εφημερίδα `Δημοκρατική`, αναφέρονται τα ακόλουθα:

“Τις τελευταίες ημέρες εμφανίζονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης συμπεράσματα διαφόρων επιστημονικών επιτροπών, που εισηγούνται προς την Κυβέρνηση την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή που ισχύει στα νησιά και την μετάταξη διαφόρων υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων της εστίασης και διαμονής, από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή φορολόγησης. Η αύξηση των έμμεσων φόρων παρουσιάζεται ως αποτελεσματικό μέτρο άμεσης απόδοσης στην προσπάθεια ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων.

Προειδοποιούμε τους υπεύθυνους ότι η πιθανή εφαρμογή μιας δημοσιονομικής πολιτικής στηριγμένης σε μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα, θα εκτινάξουν τον πληθωρισμό, θα διαβρώσουν ακόμα περισσότερο την ανταγωνιστικότητα της Εθνικής Οικονομίας και θα αποτελέσουν την ταφόπλακα του Ελληνικού Τουρισμού.

Ο κλάδος μας βιώνει τη χειρότερη κρίση των μεταπολεμικών χρόνων. Ο έντονος ανταγωνισμός, που υφίσταται στην παρούσα συγκυρία το ελληνικό τουριστικό προϊόν από άλλους Μεσογειακούς προορισμούς χαμηλού κόστους, σε συνδυασμό με την επιβάρυνση του κόστους λειτουργίας των Ελληνικών Ξενοδοχείων από την ανεξέλεγκτη αύξηση του κόστους εργασίας και τα μέτρα φοροεισπρακτικού χαρακτήρα που έλαβαν οι Κυβερνήσεις την περίοδο προσαρμογής της Ελληνικής Οικονομίας στις απαιτήσεις της ONE, έχουν οδηγήσει τον κλάδο μας σε μια πρωτοφανή δομική κρίση.

Η χώρα μας θεωρείται ακριβή για το προϊόν που παρέχει και η μόνη αποδοτική τακτική προσέλκυσης πελατών, είναι οι συνεχείς εκπτώσεις και προσφορές από την πλευρά των ξενοδοχείων. Όμως και αυτή η πρακτική εξάντλησε τη δυναμική της, ενώ ταυτόχρονα συσσώρευσε και σημαντικά οικονομικά προβλήματα σε μεγάλο αριθμό ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Επομένως, ο κλάδος έχει ανάγκη από άμεση κρατική αρωγή και όχι από νέα φορολογικά βάρη.

Κάθε μέτρο περαιτέρω φορολογικής επιβάρυνσης, θα οδηγήσει αναπόφευκτα στο κλείσιμο των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα και στη σημαντική συρρίκνωση της παραγωγικής δραστηριότητας.

Ευελπιστούμε ότι η Κυβέρνηση θα αποδοκιμάσει αυτές τις καταστροφικές εισηγήσεις. Θα μελετήσει επαρκώς την αρνητική εμπειρία της Πορτογαλίας και θα λάβει άμεσα τα αναγκαία μέτρα στήριξης του πιο ελπιδοφόρου εξωστρεφούς τομέα της Εθνικής Οικονομίας”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024