Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠΟΞ: Αυστηρή κριτική στην τουριστική πολιτική

ΠΟΞ: Αυστηρή κριτική στην τουριστική πολιτική

Η φετινή τουριστική περίοδος στην χώρα μας παρουσίασε σαφή σημάδια ύφεσης. Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, εκτιμάται ότι οι συνολικές αφίξεις αλλοδαπών τουριστών προς την χώρα μας, θα εμφανίσουν […]

Η φετινή τουριστική περίοδος στην χώρα μας παρουσίασε σαφή σημάδια ύφεσης. Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, εκτιμάται ότι οι συνολικές αφίξεις αλλοδαπών τουριστών προς την χώρα μας, θα εμφανίσουν<...> μείωση της τάξης του 5-8%. Σε επίπεδο διανυκτερεύσεων η μείωση αναμένεται να ξεπεράσει το 10% και αντίστοιχη θα είναι η μείωση των συναλλαγματικών εισπράξεων, δεδομένου ότι οι κύριες αγορές από τις οποίες προέρχονται οι τουρίστες υψηλής εισοδηματικές τάξης, εμφανίζουν μεγαλύτερη υστέρηση από τον μέσο όρο.

Στην καθιερωμένη Συνέλευση των προέδρων των τοπικών ξενοδοχειακών ενώσεων, μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Philoxenia 2002 συζητήθηκαν εκτενώς όλα τα θέματα που αφορούν τον τουριστικό κλάδο και διατυπώθηκαν οι παρακάτω παρατηρήσεις. Η αριθμητική μείωση των διανυκτερεύσεων επηρέασε αναμφίβολα και τις τιμές διάθεσης του τουριστικού προϊόντος. Προκειμένου να προσελκύσουμε πελάτες της τελευταίας στιγμής, οι μέσες τιμές διαμορφώθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, πράγμα που θα επηρεάσει αρνητικά την κερδοφορία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και μακροχρόνια το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών. Η αισιόδοξη εικόνα που αποπνέουν οι εκτιμήσεις της στατιστικής υπηρεσίας για το ύψος του τουριστικού συναλλάγματος, είναι πλασματική. Οφείλεται κατά βάση στην αλλαγή του τρόπου εκτίμησης των συναλλαγματικών εισπράξεων μετά την καθιέρωση του τρόπου εκτίμησης των συναλλαγματικών εισπράξεων μετά την καθιέρωση του ευρώ, που πραγματοποιείται πλέον με την μέθοδο της δειγματοληψίας.

Η Διεθνής τουριστική αγορά εξακολουθεί να επηρεάζεται δυσμενώς από το κλίμα ανησυχίας που προξενεί ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίες, την δεινή οικονομική θέση στην οποία βρέθηκαν οι αεροπορικές εταιρίες μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου και στην οικονομική ύφεση που πλήττει αρκετές αναπτυγμένες χώρες, λόγω της καθίζησης των διεθνών χρηματαγορών.

Για την αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης, θα πρέπει καταρχήν να ενταθεί η διαφημιστική προσπάθεια της χώρας μας. Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του κλάδου, δεν εξασφαλίστηκαν οι αναγκαίοι πόροι των 60 εκατ. ευρώ, ούτε πάρθηκαν μέτρα περιστολής της γραφειοκρατίας και των δυσλειτουργιών των αρμοδίων φορέων. Το αποτέλεσμα ήταν να παραμείνει και η φετινή διαφημιστική προσπάθεια εντελώς ανεπαρκής.

Θα πρέπει να μειωθούν δραστικά οι φόροι και οι έμμεσες επιβαρύνσεις του τουριστικού προϊόντος. Αυτός είναι πλέον ο μόνος τρόπος αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων στο περιβάλλον της νομισματικής σταθερότητας που εξασφαλίστηκε με την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ. Η Κύπρος μείωση πρόσφατα το ανώτερο φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσεων στο 10%. Κάνουμε έκκληση προς την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ουσιαστική φορολογική μεταρρύθμιση, με ταυτόχρονη περιστολή των δημοσίων δαπανών. Μόνο τότε, οι εξαγωγικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις παρούσες συνθήκες του διεθνούς ανταγωνισμού. Παρά τις μεγαλόστομες ανακοινώσεις για προγράμματα εκσυγχρονισμού των ΜΜΕ στα πλαίσια του Γ’ ΚΠΣ, οι καθυστερήσεις της δημόσιας διοίκησης και οι απερίγραπτη γραφειοκρατία, εμποδίζουν προς το παρών τις επενδύσεις που είναι αναγκαίες για τον εκσυγχρονισμό τους. Απαιτείται η απλοποίηση των διαδικασιών του αναπτυξιακού νόμου και η θέσπιση ενός απλού αντικειμενικού καθολικής εφαρμογής συστήματος ενίσχυσης των μικρομεσαίων μονάδων στα πλαίσια του ΕΠΑΝ και των ΠΕΠ.

Η κρατική γραφειοκρατία θα πρέπει να σταματήσει τις παρεμβάσεις στην καθημερινή λειτουργία των ξενοδοχείων. Τα απειράριθμα δικαιολογητικά που ζητούνται σε κάθε περίπτωση ανανέωσης άδειας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων κτλ θα πρέπει να καταργηθούν ή να περιοριστούν δραστικά.

Τέλος, θα πρέπει να επανασχεδιαστεί η δομή των φορέων που χαράσσουν κυβερνητική πολιτική στον τομέα του τουρισμού. Το μοντέλο των τριών κέντρων εξουσίας απέτυχε και η αδυναμία λήψης αποφάσεων, αποτελεί τροχοπέδη στις διαδικασίες επίλυσης των προβλημάτων του κλάδου.

Ευελπιστούμε, ότι όσοι ασχολούνται με την χάραξη τουριστικής πολιτικής, θα συντονίσουν επιτέλους τη δράση τους, θα σταματήσουν να υπονομεύουν τη λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων, θα αναλάβουν τις ευθύνες και θα λειτουργήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά, με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού τουρισμού και της εθνικής οικονομίας.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024