Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠΟΞ: Η μείωση της πληρότητας οδηγεί πολλά ξενοδοχεία σε χρεοκοπία

ΠΟΞ: Η μείωση της πληρότητας οδηγεί πολλά ξενοδοχεία σε χρεοκοπία

Την χειρότερη κρίση των τελευταίων τριάντα ετών περνά σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, ΠΟΞ, η ελληνική ξενοδοχία αφού συνεχίζεται η παρατεταμένη μείωση των αφίξεων και διανυκτερεύσεων

Την χειρότερη κρίση των τελευταίων τριάντα ετών περνά σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, ΠΟΞ, η ελληνική<...> ξενοδοχία αφού συνεχίζεται η παρατεταμένη μείωση των αφίξεων και διανυκτερεύσεων. Η ΠΟΞ στην συνέντευξη τύπου που έδωσε χθες τονίζει ότι για πρώτη φορά στα μεταπολεμικά χρονικά του ελληνικού τουρισμού, καταγράφεται μείωση των αφίξεων αλλοδαπών τουριστών προς τη χώρα μας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Συγκεκριμένα, η μείωση στο πρώτο εννιάμηνο του 2003 αναμένεται στο 5% για τις αφίξεις και 10% για τις διανυκτερεύσεις οδηγώντας το 40% των ελληνικών ξενοδοχείων σε οικονομικά προβλήματα και σε πιθανή αλλαγή ιδιοκτησίας τα επόμενα πέντε χρόνια.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τις αφίξεις στα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας είναι ιδιαίτερα απογοητευτικά, επεσήμαναν οι ξενοδόχοι που ανέφεραν ότι ο Σεπτέμβριος αποδεικνύεται πολύ χειρότερος και από τις πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις που είχαν εκφραστεί κατά την έναρξη της φετινής περιόδου. Ενδεικτικά ανέφεραν ότι οι αφίξεις στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου ήταν μειωμένες κατά 7,9% έναντι του περυσινού Σεπτεμβρίου, στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης κατά 8,12%, στην Κέρκυρα κατά 6,61%, στην Κω κατά 11,65% και στην Ρόδο κατά 15,75%.

Τελικά, η μείωση στις αφίξεις αλλοδαπών για το πρώτο εννιάμηνο του έτους αναμένεται να ξεπεράσει το 5% στο σύνολο της χώρας, όπως ανάφερε ο πρόεδρος της ΠΟΞ Βασίλης Μηναΐδης. Σε επίπεδο διανυκτερεύσεων η μείωση έχει ξεπεράσει το 10% και αντίστοιχη αναμένεται η μείωση των συναλλαγματικών εισπράξεων, δεδομένου ότι οι κύριες αγορές από τις οποίες προέρχονται οι τουρίστες υψηλής εισοδηματικής τάξης (Γερμανία κλπ) εμφανίζουν μεγαλύτερη υστέρηση από τον μέσο όρο.

Οι ξενοδόχοι επέρριψαν ευθύνες στην πολιτική ηγεσία του τουρισμού κάνοντας λόγο για έλλειψη μηχανισμών αντιμετώπισης των τουριστικών κρίσεων αλλά και για ελλείψεις στην τουριστική προβολή της χώρας μας έναντι των βασικών της ανταγωνιστών όπως η Ισπανία, και η Τουρκία. Η οικονομική και τουριστική πολιτική των τελευταίων ετών, όπως τονίστηκε, οδήγησε τον ελληνικό τουρισμό σε κρίση δομικού χαρακτήρα. Ο κ. Σ. Διβάνης εξέφρασε την απαισιοδοξία του εκτιμώντας ότι το 40% των ελληνικών ξενοδοχείων θα έχει αλλάξει χέρια εντός πενταετίας.

Στον τομέα προβολής της χώρας, ενόψει των Ολυμπιακών αγώνων, χαρακτήρισαν ως εμπαιγμό του κλάδου το γεγονός ότι ο ΕΟΤ προκήρυξε πρόσφατα πρόγραμμα προβολής για το 2004 ύψους μόλις 9 εκατ. ευρώ, που μπορεί να αυξηθεί ως 12 εκατ. “Παρά την αισιοδοξία που είχε γεννήσει στους τουριστικούς επιχειρηματίες στο παρελθόν η ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004, τα μηνύματα που λαμβάνουμε αυτή τη στιγμή από τη διεθνή αγορά δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά”, είπαν οι ξενοδόχοι.

Ενόψει μάλιστα και της διϋπουργικής σύσκεψης για τον τουρισμό, οι ξενοδόχοι ζήτησαν ξεκάθαρους κανόνες τουρισμού, ενώ για μια ακόμη φορά στάθηκαν αντίθετοι στη δημιουργία Τουριστικού Επιμελητηρίου. Όσον αφορά τις επικείμενες αλλαγές στον ΕΟΤ, επισημάνθηκε ότι αυτές θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί δύο χρόνια νωρίτερα.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024