Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠΟΞ: Μειωμένα τα φετινά κέρδη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων

ΠΟΞ: Μειωμένα τα φετινά κέρδη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων

“Η κατ΄ ανάγκη προσφορά μεγάλων εκπτώσεων στους τουρίστες, σε συνδυασμό με τη συνεχή σωρευτική άνοδο των λειτουργικών δαπανών των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, επέφερε φέτος δραματικές επιπτώσεις στην κερδοφορία τους“, σύμφωνα με […]

“Η κατ΄ ανάγκη προσφορά μεγάλων εκπτώσεων στους τουρίστες, σε συνδυασμό με τη συνεχή σωρευτική άνοδο<...> των λειτουργικών δαπανών των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων,
επέφερε φέτος δραματικές επιπτώσεις στην κερδοφορία τους
, σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κ. Βασίλη Μηναΐδη, την Παρασκευή, στα πλαίσια της έκθεσης `Philoxenia`.

“Αν και η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, η ασθενής ζήτηση που εκδηλώθηκε από τις κύριες αγορές του εξωτερικού οδήγησε σε συμπίεση των τιμών σε σχέση με πέρυσι, με αποτέλεσμα”, όπως πρόσθεσε ο κ. Μηναΐδης, “οι πραγματικές τιμές να βρίσκονται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας”.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), κ. Γεράσιμος Φωκάς, παρουσίασε πακέτο αιτημάτων και προτάσεων προς όλα τα συναρμόδια υπουργεία, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι “η φετινή είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά πτώσης όλων των τουριστικών μεγεθών μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001”.

Προτάσεις για τον Αναπτυξιακό Νόμο

Αναλυτικότερα, κατά την κοινή συνεδρίαση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, επ΄ ευκαιρία της έκθεσης, ο κ. Φωκάς ζήτησε από το υπουργείο Οικονομίας την “αύξηση στο 35% του ποσοστού επιχορήγησης των επενδύσεων εκσυγχρονισμού των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων από τον αναπτυξιακό νόμο”.

Επίσης, επεσήμανε ότι “στο νέο νόμο θα πρέπει να υπάρξει, μεταξύ άλλων, πρόβλεψη ενίσχυσης για την προαγωγή σε ανώτερη κατηγορία αστέρων, αλλά και αύξηση του ποσοστού επιχορήγησης στο 40% για τη δημιουργία συμπληρωματικών εγκαταστάσεων (πχ, γυμναστηρίων ή πισινών)”.

Σχετικά με τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ), ο κ. Φωκάς υπογράμμισε την ανάγκη διάθεσης περισσότερων κονδυλίων για τον ξενοδοχειακό τομέα από τις Περιφέρειες, αλλά και τη διεύρυνση των δικαιούχων, για να μπορούν να υπαχθούν περισσότερα ξενοδοχεία”.

Σε ότι αφορά στις πτωχεύσεις των `tour operators`, ο κ. Φωκάς ζήτησε “να παγιοποιηθεί διάταξη, που αναφέρεται στη μείωση των εσόδων που προέρχονται από ανείσπρακτα έσοδα λόγω πτώχευσης των `tour operators`, αλλά και επέκταση αυτής στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον ΦΠΑ και τα δημοτικά τέλη”.

Οι στόχοι του ΞΕΕ

Στο μεταξύ, παρουσιάζοντας τους στόχους και τις δράσεις του ΞΕΕ, ο κ. Φωκάς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “στα `σκαριά` μπαίνει η εξέταση της ένταξης των ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων στο Επιμελητήριο, ενώ αναγκαία είναι και η δημιουργία οργανισμού πιστοποίησης για την κατάταξη των ξενοδοχείων σε κατηγορίες αστέρων”.

Επίσης, στόχος είναι η μεταφορά του Ταμείου Προνοίας Ξενοδόχων στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, αλλά και η κατασκευή πολυώροφου κτιρίου γραφείων και καταστημάτων σε ιδιόκτητο οικόπεδο στην Αθήνα.

“Αγκάθι” το Λειτουργικό Κόστος

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τόσο ο κ. Μηναΐδης, όσο και ο κ. Φωκάς, αναφέρθηκαν στο σοβαρό πρόβλημα που ανακύπτει με την αδυναμία συμπίεσης του κόστος λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας μας.

“Επειδή η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της χώρας μας σχετίζεται άμεσα με τη δυνατότητά τους να προσφέρουν το προϊόν τους σε ανταγωνιστική τιμή σε σχέση με την ποιότητα, οφείλουμε να λάβουμε ως χώρα όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για τη συμπίεση του κόστους λειτουργίας και την ποιοτική αναβάθμιση των ελληνικών ξενοδοχείων”, υπογράμμισε ο κ. Μηναΐδης, τονίζοντας ότι “πρέπει να δρομολογηθούν παρεμβάσεις για τη μείωση του συνολικού κόστους εργασίας, αλλά και του κόστους της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης”.

Βολές κατά ΟΜΕΔ

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ζήτησε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που βαρύνουν τις επιχειρήσεις του κλάδου, αλλά και κατάργηση της υποχρεωτικής διαιτησίας ως μεθόδου ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων”. “Εδώ στη Θεσσαλονίκη γίναμε μάρτυρες του παραλογισμού, στον οποίο οδηγεί η φιλεργατική τακτική του ΟΜΕΔ. Ενώ τα ξενοδοχεία της πόλης αποδεδειγμένα δεν ωφελήθηκαν καθόλου από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών, αφού παρουσίασαν μικρότερες από τις συνηθισμένες πληρότητες κατά την περίοδο των Αγώνων, ο ΟΜΕΔ θεωρεί ότι οφείλουν να καταβάλουν ολυμπιακό επίδομα στους εργαζομένους, ανεξάρτητα από το αν έχουν υπογράψει σύμβαση με τον ΑΘΗΝΑ 2004 ή όχι”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μηναΐδης.

“Εκεί όμως που θα πρέπει να ληφθούν οι πιο γενναίες κυβερνητικές αποφάσεις είναι στη μείωση της γραφειοκρατίας και της βελτίωσης της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης”, σημείωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, ζητώντας προς αυτή την κατεύθυνση “θεσμικές παρεμβάσεις για την απλοποίηση του συστήματος αδειοδότησης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και τον περιορισμό των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την έκδοση του σήματος”.

Αίτημα για Νέα Παράταση

Ο κ. Μηναΐδης επεσήμανε ακόμη ότι “δεν προχώρησαν οι αναγκαίες παρεμβάσεις για τον εξορθολογισμό των δικαιολογητικών ανανέωσης των σημάτων των ξενοδοχείων, οπότε οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου”.

“Για παράδειγμα, λόγω των υφιστάμενων πολεοδομικών εκκρεμοτήτων, δεν θα καταστεί και πάλι δυνατή η έκδοση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την πλειονότητα των ξενοδοχείων, που εξασφάλισαν προσωρινά την κατάταξή τους σε αστέρια, προσκομίζοντας μόνο το πιστοποιητικό πυρασφάλειας. Για να αντιμετωπιστεί άμεσα η κατάσταση, θα πρέπει να δοθεί νέα παράταση στην ημερομηνία υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών, πρόσθεσε.

Για τα πανωτόκια

Σχετικά με το θέμα της ρύθμισης για τα πανωτόκια, ο κ. Μηναΐδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ορισμένες διατάξεις λειτουργούν προς όφελος των τραπεζών και ενδέχεται να αφήσουν εκτός πλαισίου μεγάλο αριθμό ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, ιδίως δε των μονάδων δυναμικότητας άνω των 100 κλινών”.

“Η Ομοσπονδία πάντοτε θεωρούσε ότι θα πρέπει να υπάρχει μια προκαθορισμένη ανώτατη οροφή, κάτω από την οποία θα ισχύει ο συγκεκριμένος νόμος και είχε προτείνει κατ΄ επανάληψη το όριο αυτό να ανέλθει στα 3 εκατ. ευρώ. Τελικά, η κυβέρνηση έθεσε πολύ χαμηλά όρια”, σημείωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, προσθέτοντας ότι “οι τράπεζες θα πρέπει να ρυθμίσουν όλα τα ξενοδοχειακά δάνεια, ανεξαρτήτως του ύψους τους, μέχρι τα 2,2 εκατ. ευρώ”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024