Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣφράγισε το Θέατρο Λυκαβηττού ο Δήμος Αθηναίων
Στον αέρα το καλοκαιρινό πρόγραμμα συναυλιών

Σφράγισε το Θέατρο Λυκαβηττού ο Δήμος Αθηναίων

Την αναστολή της λειτουργίας του θεάτρου «Λυκαβηττού» και τη σφράγιση αυτού, εφόσον τίθετο ζήτημα διαφύλαξης της ασφάλειας των παρευρισκομένων στο θέατρο, σύμφωνα με τα όσα παρατίθετο σε σχετική επιστολή της ΕΤΑ, αποφάσισε ο Δήμος Αθηναίων, ανταποκρινόμενος άμεσα, ως όφειλε, στο αρχικό αίτημα του ιδιοκτήτη…

Την αναστολή της λειτουργίας του θεάτρου «Λυκαβηττού» και τη σφράγιση αυτού, εφόσον τίθετο ζήτημα διαφύλαξης της ασφάλειας των παρευρισκομένων στο θέατρο, σύμφωνα με τα όσα παρατίθετο σε σχετική επιστολή της ΕΤΑ, αποφάσισε<...>ο Δήμος Αθηναίων, ανταποκρινόμενος άμεσα, ως όφειλε, στο αρχικό αίτημα του ιδιοκτήτη του ακινήτου, δηλαδή της ΕΤΑ.

Στις 19/2/2008 συντάχθηκε τεχνική έκθεση μηχανικών της ΕΤΑ και του ΕΟΤ, στην οποία εκφραζόταν η άποψη ότι πρέπει να εκπονηθεί ειδική μελέτη που θα αφορά στη στατική επάρκεια του Θεάτρου και θα υποδεικνύει τις αναγκαίες παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό του και την ασφαλή λειτουργία του.

Μετά από σχετικό έγγραφο που απέστειλε ο ΕΟΤ, ως κύριος του Θεάτρου προς την ΕΤΑ στις 19/5/2008, με το οποίο ο ΕΟΤ συμφώνησε με την άμεση εκπόνηση της μελέτης από την ΕΤΑ και την υλοποίηση των επεμβάσεων που θα προταθούν, η ΕΤΑ προχώρησε στη διαδικασία ανάθεσης της μελέτης.

Στις 5/6/2008 η ΕΤΑ έστειλε επιστολή στο Δήμο Αθηναίων, με την οποία ζητούσε τη διακοπή της λειτουργίας του θέατρου, προκειμένου να εκπονηθεί η παραπάνω μελέτη. Την επιστολή της αυτή η ΕΤΑ κοινοποίησε και στο Φεστιβάλ Αθηνών. Τις ενέργειές της δε αυτές, γνωστοποίησε στο Δήμο Αθηναίων και στο Φεστιβάλ Αθηνών.

Ο Δήμος Αθηναίων στις 11/6/2008 αποφάσισε να προχωρήσει στη σφράγιση του θεάτρου.

Εν τω μεταξύ, εκπονήθηκε πραγματογνωμοσύνη-έκθεση αυτοψίας του καθηγητή ΕΜΠ κ. Π.Καρύδη, υποβληθείσα στο Φεστιβάλ Αθηνών την 15/6/2008, σύμφωνα με την οποία το Θέατρο δεν βρίσκεται σε φάση επικινδυνότητας με οποιοδήποτε τρόπο, ώστε να επιβάλλεται η σφράγισή του. Η πραγματογνωμοσύνη αυτή κοινοποιήθηκε και στην ΕΤΑ.

Εξάλλου, η Τεχνική Διεύθυνση της ΕΤΑ σε επίσκεψή της την 17/6/2008 στο χώρο του Θεάτρου διαπίστωσε, ότι έχουν γίνει εργασίες ενίσχυσης του μεταλλικού φορέα και ότι δεν τίθεται θέμα επικινδυνότητας ή ετοιμορροπίας, τέτοια που να επιβάλλει τη σφράγιση.
Μετά από αυτά τα δεδομένα, η ΕΤΑ επανήλθε με επιστολή της στο Δήμο Αθηναίων την 18/6/2008, με την οποία του γνωστοποιούσε, ότι δεν συντρέχουν κατά την άποψή της λόγοι για τη σφράγιση του Θεάτρου.

Ας σημειωθεί, ότι με Έκθεση Πραγματογνωμοσύνης για τη φέρουσα ικανότητα της σιδηράς κατασκευής των κερκίδων του ανάδοχου μελετητή διαπιστώνεται, ότι το Θέατρο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί από επικινδυνότητα ετοιμορροπίας, πριν να μελετηθεί ενδελεχώς, διότι δεν υφίστανται εξωτερικές ενδείξεις κινδύνου, που να εμπνέουν ανησυχία για τη χρήση του.

Σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, στην περίπτωση που απειλείται κίνδυνος σωματικής βλάβης των εντός του θεάτρου προσώπων, συνεπεία ακαταλληλότητας ή κακής διαρρύθμισης του οικήματος ή εντός των εγκαταστάσεων σε αυτό, ο Δήμος έχει υποχρέωση να διατάξει την διακοπή των παραστάσεων και τη σφράγιση αυτού, έως τη συμμόρφωση του ιδιοκτήτη με τα απαιτούμενα, όπως και έγινε.

Στη συνέχεια, η εταιρία «Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.» κατέθεσε την υπ’ αρ. κατ. 26103/2008 αίτηση αναστολής ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, ζητώντας την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης της Δημαρχιακής Επιτροπής για την αναστολή της λειτουργίας του θεάτρου και τη σφράγισή του με αίτημα προσωρινής διαταγής αναστολής εκτέλεσης. Το αίτημα αυτό προσωρινής αναστολής εκτέλεσης της απόφασης της Δημαρχιακής Επιτροπής του Δήμου απερρίφθη από το Δικαστήριο και, κατά συνέπεια, η απόφαση της Δημαρχιακής για την ανάκληση της λειτουργίας και τη σφράγιση του θεάτρου εξακολουθεί να ισχύει.

Προκειμένου δε, ο Δήμος Αθηναίων να προβεί στην αποσφράγιση του θεάτρου, χρειάζεται εμπεριστατωμένη τεχνική μελέτη και ανάλογη δικαστική απόφαση για αναστολή της απόφασης της Δημαρχιακής. Σημειώνεται δε, ότι η πραγματογνωμοσύνη των Τεχνικών Υπηρεσιών της ΕΤΑ δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση την εμπεριστατωμένη τεχνική μελέτη και τις απαραίτητες εργασίες επισκευής.

Δαμανάκη: Τελικό θύμα της ασυνεννοησίας μεταξύ ΕΤΑ και Δήμου Αθηναίων οι πολίτες

Γεγονός απαράδεκτο και πρωτοφανές για κάθε χώρα που θέλει να ονομάζεται προηγμένη, αφού εκθέτει την Ελλάδα πολιτιστικά, θεσμικά και τουριστικά στη διεθνή κοινή γνώμη και απαξιώνει τον θεσμό του Ελληνικού Φεστιβάλ, χαρακτήρισε την αιφνιδιαστική ματαίωση της συναυλίας του Τζέιμς Μπλάντ στο θέατρο Λυκαβηττού η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για θέματα Πολιτισμού, κα Μαρία Δαμανάκη.

“Η πλήρης ασυνεννοησία μεταξύ της Εταιρίας Τουριστικών Ακινήτων (που εποπτεύεται από το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης) και του Δήμου Αθηναίων, μέσα από μια φαρσοκωμωδία γραφειοκρατικών διενέξεων”, όπως υποστήριξε η κα Δαμανάκη, “δεν έπληξε μόνο καίρια την αξιοπιστία του Ελληνικού Φεστιβάλ αλλά είχε ως τελικό θύμα τους πολίτες και τα πολιτιστικά τους δικαιώματα”.

Καταλήγοντας, τόνισε: “Η ασέβεια Πολιτείας και Δήμου απέναντί τους υπήρξε ανήκουστη. Αναδεικνύεται έτσι με χαρακτηριστικό τρόπο σε ποιο σημείο έχουν οδηγηθεί τα πολιτιστικά μας πράγματα εξ΄αιτίας της προκλητικής υποτίμησης και αδιαφορίας απέναντι στον πολιτισμό, αλλά και απουσίας συντονισμού και αυταπόδεικτης διοικητικής ανεπάρκειας των κρατούντων”.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024