Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣυνεχίζεται το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Ιπτάμενοι Ηλικιωμένοι”

Συνεχίζεται το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Ιπτάμενοι Ηλικιωμένοι”

Συνεχίζεται το ευρωπαϊκό πρωτοποριακό πρόγραμμα “Ιπτάμενοι Ηλικιωμένοι”, στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Χερσονήσου στο πλαίσιο του οποίου οι ηλικιωμένοι μπορούν να ταξιδεύουν στην Ευρώπη…

Συνεχίζεται το ευρωπαϊκό πρωτοποριακό πρόγραμμα “Ιπτάμενοι Ηλικιωμένοι”, στο οποίο<...> συμμετέχει ο Δήμος Χερσονήσου, σύμφωνα με άρθρο της τοπικής εφημερίδας “Πατρίς”, στο πλαίσιο του οποίου οι ηλικιωμένοι μπορούν να ταξιδεύουν στην Ευρώπη, να έρχονται σ` επαφή με συνομήλικους τους από άλλες χώρες και να μαθαίνουν την ιστορία και τον πολιτισμό των άλλων λαών.

Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, πραγματοποιήθηκαν στη Χερσόνησο οι εργασίες της Οργανωτικής Επιτροπής του προγράμματος. Στη συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν οι εταίροι από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ολλανδία, συμμετείχε και η πρόξενος της Ελλάδας στην Ιταλία κ. Γεωργία Λαμπράκη, ύστερα από πρόσκληση του δημάρχου Χερσονήσου κ. Σπύρου Δανέλλη. Μάλιστα, ο δήμαρχος την ευχαρίστησε δημόσια για τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε στην ένταξη της Χερσονήσου στο πρόγραμμα, αλλά και στην εξαιρετική υλοποίησή του. Aλλωστε, όπως επεσήμανε ο κ. Δανέλλης “δεν είναι η πρώτη φορά που η κ. Λαμπράκη βοηθά το Δήμο Χερσονήσου σε σχέση με τα ευρωπαϊκά προγράμματα”.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα “Ιπτάμενοι Ηλικιωμένοι” προωθείται από τον ιταλικό συνεταιρισμό Σαν Μαρτίνο σε συνεργασία με το ιταλικό γηροκομείο “Πόλη της Βερόνα” και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια του “Πιλοτικού Προγράμματος ΕΝΕΑ για την κινητικότητα των ηλικιωμένων”. Στόχος του προγράμματος είναι να χρηματοδοτηθούν προγράμματα ανταλλαγών για τους ηλικιωμένους, αναπτύσσοντας κατά συνέπεια τη δυνατότητά τους για κινητικότητα.

Αναλυτικότερα, οι στόχοι του προγράμματος είναι:

  • Να επιτρέψει στους ηλικιωμένους, ακόμα και σε εκείνους με αναπηρίες, να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.
  • Να δημιουργήσει στους ηλικιωμένους την αίσθηση της ενότητας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.
  • Να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέσα και οι μέθοδοι που διευκολύνουν την κινητικότητα.
  • Να εμπλακούν απευθείας στο πρόγραμμα οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι στους οποίους απευθύνεται αυτή η πρωτοβουλία.
  • Να δημιουργηθεί ένας σύνδεσμος που προωθεί τις ανταλλαγές πολιτιστικού περιεχομένου.
  • Διάχυση της πρωτοβουλίας.

Οι συμμετέχοντες επιλέγονται μεταξύ ηλικιωμένων – άνω των 65 ετών -, οι οποίοι είτε φιλοξενούνται σε κάποιο από τα ιταλικά γηροκομεία, είτε χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας σε πόλεις που βρίσκονται στις χώρες εκείνες που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Επιπλέον, τουλάχιστον ένα ποσοστό της τάξης του 20% των ηλικιωμένων που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα αντιμετωπίζουν ψυχικά – σωματικά προβλήματα αναπηρίας μετρίου επιπέδου αυτοεξυπηρέτησης και τουλάχιστον ένα ποσοστό της τάξης 25% θα έχει ηλικία άνω των 75 ετών.

Οι εταίροι

Πρώτος εταίρος είναι ο Δήμος Χερσονήσου που έχει μια σημαντική παράδοση στον τουριστικό τομέα, αλλά κυρίως μια ιδιαίτερη φροντίδα στην κοινωνική πολιτική για τους ηλικιωμένους. Συγκεκριμένα, στο δήμο από το 1999 λειτουργεί Κέντρο Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) με 659 μέλη, όπου διοργανώνονται εθελοντικές δραστηριότητες και πολιτιστικές εκδηλώσεις που αφορούν στην τρίτη ηλικία. Δεύτερος εταίρος είναι ο εθελοντικός οργανισμός “Συνεργαζόμενα σωματεία ηλικιωμένων στην επαρχία της Βόρειας Ολλανδίας” (“Stichting Samenwerkende Bonden van Ouderen Noord-Holland”), που δραστηριοποιείται προς όφελος των ηλικιωμένων της επαρχίας της Βόρειας Ολλανδίας (Noord Holland), με στόχο να τους ενθαρρύνει να παραμείνουν στις εστίες τους κατά το μέγιστο χρονικό διάστημα.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024