Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣύσκεψη εφ’ όλης της ύλης για την τουριστική πολιτική της νέας ηγεσίας του Ελληνικού Τουρισμού

Σύσκεψη εφ’ όλης της ύλης για την τουριστική πολιτική της νέας ηγεσίας του Ελληνικού Τουρισμού

Χειροπιαστό αποτέλεσμα και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν πρέπει να γίνει η σύγχρονη και ολοκληρωμένη πολιτική του Υπουργείου Ανάπτυξης για τον τουρισμό, σύμφωνα με τον υπουργό κ. Α. Τσοχατζόπουλο. Ο υπουργός […]

Χειροπιαστό αποτέλεσμα και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν πρέπει να γίνει η σύγχρονη και ολοκληρωμένη πολιτική του Υπουργείου Ανάπτυξης για τον τουρισμό<...>, σύμφωνα με τον υπουργό κ. Α. Τσοχατζόπουλο.

Ο υπουργός προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους αμέσως μετά την ευρεία σύσκεψη που έγινε στη Γενική Γραμματεία Τουρισμού, με την παρουσία το αρμόδιου υφυπουργού κ. Δ. Γεωργακόπουλου και του γενικού γραμματέα κ. Δ. Γεωργαράκη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Ε. Γιαννακόπουλος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ε.Τ.Α. Α.Ε. κ.κ. Σ. Χατζόπουλος και Τ. Χωμενίδης, ο πρόεδρος του Δ.Σ., της "Ελληνικά Φεστιβάλ" Α.Ε. κ. Περικλής Κούκος και ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων κ. Νίκος Τάτσος.

Στις δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε μεταξύ άλλων:

"Είχαμε σήμερα μια σημαντική συνεδρίαση με σκοπό να εξειδικεύσουμε το σχέδιο δραστηριοποίησης των δυνάμεων που στηρίζουν την τουριστική πολιτική της χώρας και να μπορέσουμε μια ολοκληρωμένη σύγχρονη πολιτική τουρισμού να την μετατρέψουμε σε χειροπιαστό αποτέλεσμα το γρηγορότερο δυνατόν.

Μέσα από τη συζήτηση για τους διαφόρους τομείς, δράσεις και εξειδικεύσεις, της πολιτικής τουρισμού επιλέξαμε προτεραιότητες που έχουν σκοπό να αναδείξουν την αυτή πολιτική σε ένα βασικό εργαλείο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, στη χώρα μας.

Θεωρούμε τον ελληνικό τουρισμό ως έναν καθοριστικό τομέα στην εθνική στρατηγική ανάπτυξης, ταυτίζουμε την αναπτυξιακή μας στρατηγική με την περιφερειακή διάσταση της πολιτικής τουρισμού. Μέτρο και προτεραιότητες ήταν τα όσα συζητήσαμε. Η ποιοτική αναβάθμιση των λειτουργιών του τουρισμού, η σχέση ποιότητας – τιμής ως ένας στρατηγικός στόχος που πρέπει να προσεγγίσουμε σταδιακά για να υπάρξει η βέλτιστη εξέλιξή του. Εξετάσαμε τα θέματα προβολής με συστηματικό τρόπο σε όλα τα επίπεδα, ενώ υιοθετήσαμε την επιτάχυνση μέτρων και διαδικασιών αξιολόγησης, όπως είναι η άμεση προώθηση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος για τα "Αστέρια" που προσδιορίζουν την ποιότητα των ξενοδοχειακών μονάδων.

Προωθούμε με ταχείς ρυθμούς την αναδιάρθρωση και τελική διαμόρφωση του νέου αναπτυξιακού νόμου. Παράλληλα, μετά τη συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο Τουρισμού στη Θεσσαλονίκη, έχουμε μία σαφή εικόνα των απόψεων των παραγωγικών δυνάμεων, που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού. Για την αντιμετώπιση της πρόσφατης κρίσης θα προωθήσουμε – με διάλογο και ολοκληρωμένη συμφωνία – μία σειρά από μέτρα στήριξης της ζήτησης.

Εκφράζουμε παράλληλα την αισιοδοξία μας, ότι τελικά οι συνθήκες για την εξέλιξη της αγοράς τουρισμού, τον επόμενο χρόνο θα διατηρηθούν περίπου στο ίδιο επίπεδο με το φετινό. Τούτο οφείλεται στην εκτίμησή μας ότι οι συνέπειες από την πρόσφατη κατάσταση ανωμαλίας θα αντισταθμιστούν με αντίστοιχες διεργασίες εξέλιξης στην αγορά τουρισμού στον ευρωπαϊκό χώρο, ώστε να μην υπάρξουν οι αρνητικές εξελίξεις, που προέβλεπαν πολλοί τις πρώτες ημέρες μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Προωθούμε άμεσα με αποφασιστικό τρόπο τις παρεμβάσεις μας. Δεν θα απαντήσουμε με παθητικότητα στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ούτε με αναμονή. Επιλέγουμε να βγούμε δημιουργικά με μέτρα πρωτοβουλίας, επικοινωνίας, ενημέρωσης, διαφήμισης. Το δυναμικό του ΕΟΤ που βρίσκεται στο εξωτερικό θα πάρει σαφείς οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί.

Η διαφήμιση θα προωθηθεί έτσι ώστε μέσα σε ένα μήνα να μπορέσει να ξεκινήσει η υλοποίησή τους. Και βέβαια συζητάμε και μας προτάθηκαν μέτρα πολιτικών πρωτοβουλιών υποστήριξης του αναγκαίου κλίματος, το οποίο σημαίνει επισκέψεις, συναντήσεις, συμμετοχή με αντίστοιχους φορείς του τουρισμού σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο.

Δεύτερον, ενδιαφερόμαστε για την ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης τουρισμού, θεωρούμε σημαντικό στοιχείο να πάρουμε πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε και την αύξηση της συμμετοχής του εσωτερικού τουρισμού στην αγορά, αλλά και έτσι να επηρεάσουμε την επιμήκυνση του χρόνου διάρκειας τουρισμού, αξιοποιώντας και τον κοινωνικό τουρισμό. Μια πολιτική στην οποία τουλάχιστον οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ διακρίθηκαν από πολλά χρόνια ότι έχουν την ικανότητα να τον υποστηρίξουν. Και επιπλέον η ανάγκη προώθησης πολιτικών κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης στη χώρα μας επιβάλλουν να αξιοποιήσουμε αυτήν την προοπτική και τώρα με ένα συστηματικό σχεδιασμένο τρόπο για την επόμενη τριετία.

Για όλα αυτά, που είναι στόχοι και επιμέρους πρωτοβουλίες, υπάρχει ολοκληρωμένο τριετές σχέδιο παρέμβασης για τον τουρισμό (2002 – 2004). Είναι ένα πρώτο τριετές σχέδιο ανασυγκρότησης και αναβάθμισης του τουρισμού στη βάση μιας συνολικής στρατηγικής πρότασης για την δεκαετία που διανύουμε, έτσι ώστε ο ελληνικός τουρισμός με την στρατηγική μελέτη, η οποία ανατέθηκε και θα προωθηθεί άμεσα, να μπορέσουμε να έχουμε την πρώτη φάση του δεκαετούς σχεδιασμού, που θα προκύψει μέσα από την ολοκλήρωση της μελέτης. Θα γνωρίζουμε πλέον με καθαρό τρόπο πως θα διαταχθεί συνολικά η αγορά και οι κοινωνικές δυνάμεις στην εξελικτική πορεία του τουρισμού τα επόμενα χρόνια.

Συμπληρωματικά απλώς αναφέρω ότι αξιολογήσαμε και συμφωνήσαμε σε μέτρα, σε περαιτέρω υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου της "Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα" Α.Ε.

Η υλοποίηση της υποχρέωσής μας απέναντι στο 2004 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όλοι οι στόχοι, οι οποίοι έχουν προσυμφωνηθεί, στο μνημόνιο με το 2004, είναι σε μια θετική πορεία εξέλιξης και θα υπάρξει σταθερή και μόνιμη παρακολούθηση όλων των θεμάτων των Ολυμπιακών Αγώνων.

Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει στο χώρο του τουρισμού ένα συγκροτημένο δυναμικό, το οποίο, έχει ήδη κάνει ένα σημαντικό έργο. Είναι δική μας η ευθύνη να στηρίξουμε πολιτικά την περαιτέρω προσπάθεια που είναι αναγκαίο να γίνει στη βάση μιας στρατηγικής δεκαετίας, να εξειδικευθεί με ένα συγκεκριμένο τριετές σχέδιο και παράλληλα να βρει, πολύ συγκεκριμένα την περιφερειακή του έκφραση. Για εμάς η τουριστική πολιτική, είναι η περιφερειακή ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας. Και επομένως σε αυτή την κατεύθυνση, θα ξαναβρεθούμε να συζητήσουμε αναλυτικά, επιμέρους στόχους, επιμέρους πολιτικές και επιμέρους πρωτοβουλίες".

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024