Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκθέσειςΘ. Βενιάμης: Η ελληνική ναυτιλία θα βρεθεί και πάλι στην παγκόσμια πρωτοπορία
Ποσειδώνια 2010

Θ. Βενιάμης: Η ελληνική ναυτιλία θα βρεθεί και πάλι στην παγκόσμια πρωτοπορία

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) κ. στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου προς τους Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους στα πλαίσια της διεθνούς έκθεσης των Ποσειδωνίων 2010, μεταξύ άλλων, τόνισε […]

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) κ. στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου προς τους Έλληνες<...> και ξένους δημοσιογράφους στα πλαίσια της διεθνούς έκθεσης των Ποσειδωνίων 2010, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής:

  • Η ναυτιλία της ελληνικής διαχείρισης κατέβαλε και συνεχίζει να καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να διατηρήσει την επί δύο και πλέον δεκαετίες ηγετική θέση της στις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές. Και αυτό, σε ένα εξαιρετικά ρευστό περιβάλλον με βασικά χαρακτηριστικά την αστάθεια της παγκόσμιας οικονομίας και την αδυναμία πρόβλεψης της ναυλαγοράς, που εμποδίζουν τη διαμόρφωση αξιόπιστης επιχειρηματικής προοπτικής ακόμη και για το εγγύς μέλλον.
  • Σε εθνικό επίπεδο, από τα τέλη του 2009 η Ελλάδα διανύει μία δύσκολη φάση δραστικών διαρθρωτικών αλλαγών της οικονομίας της. Η ελληνική ναυτιλία αντιστέκεται καλύτερα από ό,τι αναμενόταν στις διεθνείς και εθνικές προκλήσεις και είναι ο μόνος κλάδος παραγωγής και υπηρεσιών σε εθνικό επίπεδο που δεν τροφοδοτεί το φάσμα της ανεργίας. Αντίθετα, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα της έλλειψης στελεχών των πλοίων, προσφέρει θέσεις απασχόλησης υψηλών προδιαγραφών στους νέους της χώρας μας.
  • Η διαδικασία προσέλκυσης στο ναυτικό επάγγελμα, την οποία η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών συστηματοποίησε τα τελευταία χρόνια, άρχισε να αποφέρει καρπούς, ώστε να δικαιολογείται η αισιοδοξία ότι τα προσεχή χρόνια θα έχει καλυφθεί σημαντικό μέρος του υφιστάμενου κενού στις τάξεις των αξιωματικών εμπορικού ναυτικού. Συγχρόνως, καταβάλλονται προσπάθειες για τη βελτίωση της ναυτικής εκπαίδευσης στην πατρίδα μας, τόσο σε επίπεδο διδακτικού προσωπικού όσο και εκσυγχρονισμού της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής.
  • Πέραν της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας λόγω της παγκόσμιας ύφεσης, η ναυτιλία δοκιμάσθηκε τα τελευταία χρόνια από την αναβίωση της αναχρονιστικής μάστιγας της πειρατείας. Πρόκειται για πρόβλημα που απορυθμίζει τη λειτουργία του θαλάσσιου εμπορίου, προσβάλλει τον πολιτισμό του αιώνα μας και βεβαίως απαιτεί πρωτοβουλίες και πιο αποτελεσματική συνεργασία της διεθνούς κοινότητας για την εξουδετέρωσή του.
  • Η ελληνική ναυτιλία δραστηριοποιείται στην παγκόσμια σκηνή υπό συνθήκες οξέος ανταγωνισμού έχοντας απέναντί της ανταγωνιστές με σημαντικά πλεονεκτήματα όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις, πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση, άφθονο εργατικό δυναμικό και ελαστικότερη εφαρμογή διεθνών προδιαγραφών. Την ίδια πρόκληση αντιμετωπίζουν και οι κοινοτικοί εταίροι μας. Η ΕΕ, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα και την ανάγκη να προστατευθεί η παγκόσμια ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού στόλου, θέτει στην πρόσφατη Ανακοίνωσή της για την Ευρωπαϊκή Ναυτιλιακή Πολιτική έως το 2018 ως έναν από τους πρωταρχικούς στόχους της τη διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού για την ευρωπαϊκή ναυτιλία.
  • Ο ελληνικός εφοπλισμός επιδεικνύοντας έμπρακτα την ευαισθητοποίησή του για την προστασία του περιβάλλοντος, πρωτοστατεί στη διαμόρφωση πλαισίου ρεαλιστικών κανόνων διεθνούς ισχύος και εφαρμογής υπό την αιγίδα του ΙΜΟ. Οι κανόνες αυτοί εξασφαλίζουν την αναγκαία ισορροπία μεταξύ προστασίας του περιβάλλοντος και της ακώλυτης λειτουργίας του θαλάσσιου μεταφορικού έργου σε παγκόσμια κλίμακα, δεδομένου ότι η δραστηριότητα του πλοίου επεκτείνεται πέραν γεωγραφικών ορίων και δεν μπορεί να δεσμεύεται από εθνικές ή περιφερειακές πολιτικές σκοπιμότητες.

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η “επόμενη ημέρα” θα βρει τη ναυτιλία της ελληνικής διαχείρισης και πάλι στην παγκόσμια πρωτοπορία και ως προς το μέγεθος ενός πλέον σύγχρονου στόλου και ως προς την μακρόχρονη εμπειρία προσφοράς υψηλής ποιότητας μεταφορικών υπηρεσιών στο παγκόσμιο εμπόριο.
Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024