Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΤο πρώτο πολυσυνέδριο από την Ακαδημία Τουριστικών Ερευνών και Μελετών

Το πρώτο πολυσυνέδριο από την Ακαδημία Τουριστικών Ερευνών και Μελετών

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης εκδήλωσης που διοργάνωσε η διοικούσα επιτροπή της Ακαδημίας Τουριστικών Ερευνών και Μελετών (Α.Τ.Ε.Μ.) που έγινε στο Ζάππειο Μέγαρο στο πλαίσιο του πολυσυνεδρίου […]

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης εκδήλωσης που διοργάνωσε η διοικούσα επιτροπή της Ακαδημίας Τουριστικών Ερευνών και Μελετών (Α.Τ.Ε.Μ.<.>) που έγινε στο Ζάππειο Μέγαρο<...> στο πλαίσιο του πολυσυνεδρίου Money & Show με θέμα ‘Τουρισμός και Ανάπτυξη: Χρηματοδοτήσεις’.

Ο πρόεδρος της Α.Τ.Ε.Μ., κ. Μάριος Βασιλόπουλος, ανέπτυξε το θέμα ‘Η συμβολή της Ακαδημίας Τουριστικών Ερευνών και Μελετών (Α.Τ.Ε.Μ.) στην Ελληνική και Διεθνή Τουριστική Κοινότητα’. Μεταξύ άλλων ανάφερε ότι η Ακαδημία Τουριστικών Ερευνών και Μελετών (Α.Τ.Ε.Μ.) έχει κύριο σκοπό της την προαγωγή της έρευνας των τουριστικών θεμάτων και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τις τουριστικές επιχειρήσεις και την πολιτεία, όχι μόνο σαν ένα είδος πληροφόρησης, αλλά σαν ένα σύστημα εφαρμογής των πορισμάτων των ερευνών αυτών στην πράξη. Επίσης, τόνισε ότι φιλοδοξία της Ακαδημίας Τουριστικών Ερευνών και Μελετών (Α.Τ.Ε.Μ.) είναι να αποτελέσει ένα όργανο μελέτης χωρίς να δεσμεύεται από επαγγελματικούς ή συνδικαλιστικούς περιορισμούς και χωρίς εξαρτήσεις από επαγγελματικές ομάδες συμφερόντων ή εξουσίας.

Ο κ. Κώστας Κατσιγιάννης, γενικός διευθυντής Τουριστικής Πολιτικής Υπουργείου Ανάπτυξης, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις ‘Χρηματοδοτήσεις στον Τουρισμό από τον Δημόσιο Τομέα: Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, Αναπτυξιακοί Νόμοι και Επιδοτήσεις’.

Ειδικότερα ανέφερε ότι στον τουριστικό τομέα προβλέπονται ενισχύσεις των επιχειρήσεων είτε μέσω του αναπτυξιακού νόμου είτε μέσω του 3ου Κ.Π.Σ. Στον ισχύοντα αναπτυξιακό νόμο μπορούν να υπαχθούν μια σειρά από επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως εκσυγχρονισμός ξενοδοχειακών μονάδων και κάμπινγκ, ίδρυση – επέκταση ή εκσυγχρονισμός έργων ειδικής τουριστικής υποδομής, μετατροπή παραδοσιακών κτιρίων σε ξενοδοχεία κ.α.

Οι ενισχύσεις αφορούν όχι μόνο σε επιδοτήσεις (σε ποσοστό επί της συνολικής δαπάνης) αλλά και σε επιδοτήσεις τόκων και σε επιδοτήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης. Ακόμη προβλέπονται φορολογικές απαλλαγές και ειδικά κίνητρα για ιδιαζόντως σημαντικές επενδύσεις. Μέσω του 3ου Κ.Π.Σ. υπάρχουν 6 προγράμματα στα οποία μπορούν να ενταχθούν τουριστικές επιχειρήσεις: το επιχειρησιακό πρόγραμμα ανταγωνιστικότητας του Υπ. Ανάπτυξης, το πρόγραμμα ‘Κοινωνία της πληροφορίας’ του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, τα περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα, το διασυνοριακό πρόγραμμα ‘INTERREG III’, το πρόγραμμα αναπτυξιακής βοήθειας προς τρίτες χώρες (DAC), και τα λοιπά τομειακά προγράμματα.

Ο κ. Νίκος Ηγουμενάκης, καθηγητής Τουρισμού ανέπτυξε το θέμα ‘Το οικονομικό Πλαίσιο των Χρηματοδοτήσεων στον Τουρισμό από την πλευρά του Ιδιωτικού Τομέα της Ελληνικής Οικονομίας’. Ειδικότερα, ανέφερε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν μπόρεσε να χρηματοδοτήσει επαρκώς την τουριστική ανάπτυξη και ιδιαίτερα την τουριστική δραστηριότητα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στον τουρισμό. Η προσχώρηση όμως της Ελλάδας στη Ευρωζώνη είναι βέβαιο ότι θα επιταχύνει την προσαρμογή του τραπεζικού μας συστήματος στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Συνεπώς αναμένεται ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα υποχρεωθεί να ακολουθήσει τα άλλα ευρωπαϊκά τραπεζικά συστήματα ενισχύοντας τις ιδιωτικές επενδύσεις στον τουρισμό κατά ανάλογο τρόπο. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Αντιπρόεδρος της Α.Τ.Ε.Μ. κ. Περικλής Λύτρας καθηγητής ΤΕΙ Αθηνών.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024