Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΒαληνάκης: Κάνουμε σημαντική και σοβαρή δουλειά στο ζήτημα της βίζας
Διεθνής Συνάντηση για τη διευκόλυνση έκδοσης βίζας

Βαληνάκης: Κάνουμε σημαντική και σοβαρή δουλειά στο ζήτημα της βίζας

Τα πολλαπλασιαστικά οφέλη για ένα ειρηνικό μέλλον ανάπτυξης και προόδου, που προκύπτουν από τη διευκόλυνση των επαφών μεταξύ των πολιτών, ειδικότερα με την επιτάχυνση και απλούστευση των διαδικασιών χορήγησης της βίζας, παρουσίασε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης, στην κεντρική ομιλία που απηύθυνε την Παρασκευή, στη Διεθνή Συνάντηση…

Τα πολλαπλασιαστικά οφέλη για ένα ειρηνικό μέλλον ανάπτυξης και προόδου, που προκύπτουν από τη διευκόλυνση των επαφών μεταξύ των πολιτών, ειδικότερα με την επιτάχυνση και απλούστευση των διαδικασιών χορήγησης της βίζας, παρουσίασε ο Υφυπουργός<...>Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης, στην κεντρική ομιλία που απηύθυνε την Παρασκευή, στη Διεθνή Συνάντηση με θέμα τη διευκόλυνση διαδικασίας έκδοσης βίζας: Ευρωπαϊκή Ένωση – Χώρες της ευρύτερης περιοχής του Ευξείνου Πόντου, που διοργανώθηκε στην Κω από το Διεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου (ΔΙΚΕΜΕΠ), σε συνεργασία με τον Δήμο της Κω.

Στη Συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ενίσχυσης των προσπαθειών για στενότερη συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Χωρών Μελών της Ευρύτερης Περιοχής του Ευξείνου Πόντου, συμμετείχαν υψηλοί αξιωματούχοι και αναλυτές ειδικοί σε θέματα θεωρήσεων, από 21 χώρες και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα πιστεύει ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να στείλει ένα λάθος μήνυμα στους λαούς της περιοχής μας ότι ορθώνουμε εμπόδια στην προσέγγισή τους με την Ευρώπη» ο Υφυπουργός τόνισε: «Με αυτό το πνεύμα, αντιταχθήκαμε σθεναρά στην πρόταση εντός της Ε.Ε. για αύξηση του κόστους της βίζας από 35 σε 60 ευρώ, αν και είναι αλήθεια ότι η εισαγωγή του ηλεκτρονικού συστήματος πληροφοριών για τις βίζες (VIS) έχει αυξήσει σημαντικά το κόστος έκδοσης.

Ως γνωστόν, η Απόφαση ελήφθη με τη διαδικασία της ειδικής πλειοψηφίας. Η Ελλάδα, ανέδειξε ότι το θέμα της αύξησης επέβαλε μια βαθύτερη ανάγνωση της πραγματικότητας. Υποστηρίξαμε, ότι, δεν ήταν ένα απλό τεχνικό ή λογιστικό ζήτημα, αλλά ένα θέμα με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις. Γι’ αυτό και την καταψηφίσαμε».

Υπογραμμίζοντας την εξαίρεση των Ρώσων και Ουκρανών πολιτών από την αύξηση του τέλους έκδοσης βίζας οι οποίοι εξακολουθούν να καταβάλουν το μειωμένο τέλος των 35 ευρώ, ο κ. Βαληνάκης αναφέρθηκε στον θετικό και εποικοδομητικό ρόλο της χώρας μας στην επίτευξη Συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Ρωσίας για τη διευκόλυνση χορήγησης βίζας, η οποία τίθεται σε εφαρμογή την 1η Ιουνίου. Η συμφωνία αυτή προβλέπει απλοποιημένες διαδικασίες χορήγησης βίζας σε μέλη επισήμων αντιπροσωπειών, επιχειρηματίες, οδηγούς διεθνών μεταφορών, δημοσιογράφους, άτομα που μετέχουν σε επιστημονικές, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες και προγράμματα ανταλλαγών, μαθητές, σπουδαστές, μεταπτυχιακούς φοιτητές και τους καθηγητές τους, οι οποίοι μετέχουν σε εκπαιδευτικά ταξίδια, αθλητές και τους συνοδούς τους που μετέχουν σε διεθνείς αθλητικές συναντήσεις, συμμετέχοντες σε προγράμματα ανταλλαγών μεταξύ αδελφοποιημένων πόλεων, στενούς συγγενείς Ρώσων πολιτών που διαμένουν νόμιμα σε Κ-Μ της Ε.Ε., ενώ σε αρκετές περιπτώσεις προβλέπει, επίσης, η χορήγηση βίζας να γίνεται ατελώς.

Συνεχίζοντας ο Υφυπουργός τόνισε την επιτυχία της χώρας μας να εξαιρεθούν από την αύξηση του τέλους της βίζας των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Π.Γ.Δ.Μ., Σερβία) και της Μολδαβίας. Πράγμα που σημαίνει ότι οι πολίτες αυτών των χωρών θα εξακολουθήσουν μέχρι την 1.1.2008 να καταβάλουν 35 ευρώ. Μάλιστα, η εξαίρεση αυτή θα επεκταθεί και μετά την 1.1.2008, εφόσον, μέχρι τότε, τεθούν σε ισχύ – όπως προβλέπουν τα σχετικά χρονοδιαγράμματα – οι συμφωνίες που έχουν μονογραφηθεί μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των χωρών αυτών. «Αντίστοιχα ενθαρρυντική εξέλιξη έχουμε και με τη μονογραφή Συμφωνίας διευκόλυνσης χορήγησης βίζας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ουκρανία» συμπλήρωσε ο κ. Βαληνάκης.

Το Υπουργείο Εξωτερικών συστρατεύεται στην συλλογική κυβερνητική προσπάθεια για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας

Ο κ. Βαληνάκης παρουσιάζοντας με σαφήνεια το περίγραμμα της ολοκληρωμένης και συνεκτικής πολιτικής της χώρας μας στην Ε.Ε. για το ζήτημα της βίζας, ανέλυσε τη συμβολή των πρωτοβουλιών του Υπουργείου Εξωτερικών στη συλλογική κυβερνητική προσπάθεια για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης της χώρας.

«Η Ελλάδα, χώρα με τουριστική παράδοση, επενδύει στρατηγικά στον τομέα του τουρισμού. Και επενδύει στη βάση μιας νέας αντίληψης που αντιλαμβάνεται τη σημασία του τουρισμού για τη δημιουργία φίλων της χώρας, για την προβολή της Ελλάδας, για την προώθηση της συνεργασίας και της ειρήνης. Σε αυτή τη νέα βάση ο τουρισμός, τα τελευταία τρία χρόνια, έχει καταστεί εθνική υπόθεση. Με μια νέα, φρέσκια, ταυτότητα επιδιώκει να κατοχυρώσει τη μοναδικότητα των ελληνικών τουριστικών προορισμών και να επιτύχει τη μέγιστη δυνατή αναγνωρισιμότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στη διεθνή αγορά.

Σε αυτό το προσκλητήριο το Υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει «παρόν». Για πρώτη φορά, ευαισθητοποιείται και πάντοτε εντός του πλαισίου των συμβατικών υποχρεώσεων της χώρας μας και των αρμοδιοτήτων του, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με συγκεκριμένη στόχευση, συστρατευόμενο στη συλλογική κυβερνητική προσπάθεια, με οδηγό πάντα το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης.

Μία σημαντική πτυχή των πρωτοβουλιών αυτών που έχει αναλάβει το Υπουργείο Εξωτερικών είναι η επιτάχυνση και απλούστευση των διαδικασιών χορήγησης της βίζας όπως επίσης ο εξορθολογισμός και η αναβάθμιση των προξενικών αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Η πολιτική μας στο θέμα αυτό επιχειρεί κατ’ ουσίαν να εναρμονίσει δύο ζητούμενα: Την πλήρη ανταπόκριση στις σύγχρονες απαιτήσεις για ασφάλεια και την ταυτόχρονη διευκόλυνση της ροής των επισκεπτών προς τη χώρα μας. Σίγουρα δεν είναι ούτε κάτι απλό, ούτε κάτι εύκολο.

Ξέρετε, ότι ίσως η μεγαλύτερη ανακάλυψη της αρχαίας ελληνικής δημοκρατίας ήταν η έννοια του μέτρου. Το ίδιο ισχύει και για τις σύγχρονες δημοκρατίες. Να έχουμε την ικανότητα για κάθε ζήτημα να βρίσκουμε τη χρυσή τομή που θα μας παρέχει την άριστη λύση. Το Υπουργείο Εξωτερικών στο ζήτημα της βίζας επιχειρεί ακριβώς αυτό. Με σχέδιο, με εντατική προσπάθεια, με επένδυση πόρων».

Η επιτυχία της συγκροτημένης πολιτικής χορήγησης βίζας

Αναλύοντας το πλαίσιο της συγκροτημένης πολιτικής χορήγησης βίζας που εγκαινίασε το Υπουργείο Εξωτερικών πριν τρία χρόνια, ο κ. Βαληνάκης αναφέρθηκε σε απτά και συγκεκριμένα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής που αποτελούν τους καρπούς μίας συστηματικής προσπάθειας. Όπως είπε χαρακτηριστικά «Θέλουμε το πρόσωπο της χώρας μας στο εξωτερικό να αντανακλά το σύγχρονο μεταρρυθμιστικό βηματισμό που ακολουθεί η ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτό δουλεύουμε, γι’ αυτό σχεδιάζουμε και η προσπάθειά μας πιάνει τόπο».

Συγκεκριμένα ανέφερε:

  • Επιτύχαμε την έκδοση βίζας εντός, το πολύ, 72 ωρών, από τη στιγμή που θα παραληφθούν τα πλήρη δικαιολογητικά των αιτούντων.
  • Αξιοποιήσαμε το κοινοτικό κεκτημένο αφ’ ενός κάνοντας χρήση της δυνατότητας εξαίρεσης από την υποχρέωση αυτοπρόσωπης παρουσίας των αιτούντων, όταν πρόκειται περί ταξιδιωτών καλής πίστης (επιχειρηματίες, άτομα εγνωσμένου οικονομικού και κοινωνικού κύρους, πανεπιστημιακούς, ερευνητές, κτλ.) ή όταν μεσολαβούν εγκεκριμένα ταξιδιωτικά πρακτορεία και αφ’ ετέρου κάνοντας χρήση της δυνατότητας χορήγησης βίζας μακράς διάρκειας και πολλαπλών εισόδων σε ταξιδιώτες, οι οποίοι πληρούν, βεβαίως, τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.
  • Καταφέραμε έτσι τη μείωση της ταλαιπωρίας και την ταχύτερη εξυπηρέτηση των αιτούντων βίζας. Όπως επίσης καταφέραμε τον δραστικό περιορισμό του συχνότατου, κατά το παρελθόν, φαινομένου των «ουρών» έξω από τα Προξενεία μας.
  • Προωθήθηκαν, επίσης, νέα μέτρα για την περαιτέρω βελτίωση των υπηρεσιών μας. Καθιερώσαμε τακτικές επαφές των προξενικών αρχών μας με φορείς της προξενικής τους περιφερείας, για την προβολή της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού, καθώς και την παροχή διευκρινίσεων σχετικά με την έκδοση βίζας.
  • Θεσμοθετήσαμε δύο τουλάχιστον κατ’ έτος προξενικές συσκέψεις, υπό τη αιγίδα της οικείας Πρεσβείας, για θέματα πολιτικής χορήγησης βίζας, με σκοπό το συντονισμό δράσης, την ανταλλαγή εμπειριών, την επίλυση δυσχερειών και προβλημάτων, επιδιώκοντας πάντα την επιτάχυνση και απλούστευση των διαδικασιών χορήγησης βίζας.
  • Επιπροσθέτως, λαμβάνουμε μέτρα και πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της κτιριακής και τεχνολογικής υποδομής των Προξενείων μας, την ενίσχυση των Προξενικών Αρχών σε περιόδους αιχμής με αποσπάσεις υπαλλήλων και την επιμόρφωση των υπαλλήλων μας σε θέματα Schengen και πολιτικής χορήγησης βίζας.


Παραδείγματα που τεκμηριώνουν την αποτελεσματικότητα της πολιτικής χορήγησης βίζας

Ο Υφυπουργός ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα με μετρήσιμα αποτελέσματα που τεκμηριώνουν την επιτυχία της πολιτικής χορήγησης βίζας.

Πρώτο παράδειγμα: Το 2006 σημειώθηκε αύξηση άνω του 42% στις βίζες σε Ρώσους πολίτες σε σχέση με το 2005, κάτι που δεν έγινε τυχαία καθώς απαιτήθηκε σημαντική δουλειά υποδομής. Μετεγκαταστάθηκαν το Γενικά Προξενεία Αγ. Πετρούπολης και Μόσχας σε νέο σύγχρονα κτίρια και ενισχύθηκαν με επιπλέον προσωπικό. «Είναι χαρακτηριστικό», είπε ο κ. Βαληνάκης, «ότι ο ίδιος ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών κ. Λαβρόφ, τον Φεβρουάριο του 2006, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την ετοιμότητα που επέδειξε η ελληνική πλευρά προς διευκόλυνση των διατυπώσεων για τη χορήγηση βίζας σε Ρώσους πολίτες και την ικανοποίησή του για την αύξηση του ρεύματος Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα».

Δεύτερο παράδειγμα: Το 2006 σημειώθηκε αύξηση κατά 50% περίπου στις βίζες σε Ουκρανούς πολίτες σε σχέση με το 2005, χάρη και στην ενίσχυση της Πρεσβείας Κιέβου με επιπλέον προσωπικό.

Τρίτο παράδειγμα: Τα εξαιρετικά αποτελέσματα στη βελτίωση της εξυπηρέτησης των Σέρβων πολιτών χάρη στην ενίσχυση της Πρεσβείας μας στο Βελιγράδι με 3 επιπλέον υπαλλήλους σε περιόδους αιχμής και την εφαρμογή από τον Μάιο του 2006 συστήματος τηλεφωνικού καθορισμού της ημερομηνίας και ώρας υποβολής των αιτημάτων χορήγησης βίζας (call center). Είναι χαρακτηριστικό ότι είχαμε αύξηση άνω του 45% στις βίζες που χορήγησε το Προξενικό Γραφείο Βελιγραδίου σε Σέρβους πολίτες.

Τέταρτο παράδειγμα: Η πρόσφατη συγκατάθεση της Τουρκίας στην αναβάθμιση του Προξενείου Σμύρνης σε Γενικό Προξενείο, μετά από σχετικό αίτημα της χώρας μας. Έχουν ήδη κινηθεί οι σχετικές διαδικασίες για την υλοποίηση της αναβάθμισης, η οποία και θα διευρύνει ουσιαστικά τις δυνατότητες εξυπηρέτησης Τούρκων πολιτών που θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα και ειδικότερα τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο. Πολύ θετική, χαρακτήρισε ο Υφυπουργός και την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για μείωση του τέλους εξόδου στους πολίτες της που ταξιδεύουν στο εξωτερικό από τα 40 ευρώ στα 8 ευρώ. «Το μέτρο αυτό ήταν ένα πάγιο αίτημα της χώρας μας και αναμφίβολα θα βοηθήσει στην αύξηση των επαφών μεταξύ των δύο λαών μας» δήλωσε.

«Η βίζα δεν είναι πανάκεια ούτε το κουτί της Πανδώρας»

Με αφορμή την πραγματοποίηση της Διεθνούς Συνάντησης στην Κω, σε ένα κατ’εξοχήν τουριστικό νησί, ο κ. Βαληνάκης επεσήμανε ότι: «Μια και μιλάμε απόψε σ’ ένα κατ’ εξοχήν τουριστικό νησί, θα ήθελα να μου επιτρέψετε κατ’ εξαίρεση μια κρίσιμη κατά τη γνώμη μου παρατήρηση. Όπως σας περιέγραψα κάνουμε σημαντική και σοβαρή δουλειά στο ζήτημα της βίζας. Όμως πρέπει να καταστεί σαφές, όπως έχω πει κι άλλη φορά, ότι η βίζα δεν είναι ούτε πανάκεια αλλά ούτε και το κουτί της Πανδώρας για την τουριστική ανάπτυξη. Με άλλα λόγια, δεν είναι ούτε η διαδικασία ούτε και το κόστος της βίζας τα πρώτα κριτήρια για την επιλογή ενός τουριστικού προορισμού. Το βασικό κριτήριο για να επιλέξει κάποιος το πού θα κάνει τις διακοπές του είναι η ελκυστικότητα του ίδιου του προορισμού.

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι κοσμογονικές εξελίξεις που συνόδευσαν το ξεκίνημα του 21ου αιώνα, αναδιατάσσουν τον Παγκόσμιο Χάρτη της Τουριστικής Ανάπτυξης. Η παγκοσμιότητα των αγορών, η ραγδαία ανάπτυξη μεγάλων χωρών της Aπω Ανατολής, των αραβικών χωρών του Κόλπου, η δυναμική εξέλιξη της Ν.Α. Ευρώπης και της Μεσογείου, αλλά και η τεχνολογική πρόοδος, δημιούργησαν νέες και πρωτόγνωρες συνθήκες στην παγκόσμια τουριστική αγορά.

Ο διεθνής τουρισμός, καταγράφει αλματώδη ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, όμως, οι τουριστικοί προορισμοί αυξάνονται σημαντικά και γίνονται περισσότερο ανταγωνιστικοί. Η διεκδίκηση μιας καλύτερης και υψηλότερης θέσης στην τουριστική οικονομία γίνεται ολοένα και πιο έντονη. Και η αναμέτρηση αυτή απαιτεί συνεχή ποιοτική αναβάθμιση, διεύρυνση και διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος.

Εκεί λοιπόν πρέπει να προσανατολιστούν οι προσπάθειές μας. Δημόσιος και Ιδιωτικός τομέας με πνεύμα συναντίληψης και συνεργασίας μπορούν – και ήδη το αποδεικνύουν – να επιτύχουν και τη διαρκή αύξηση του τουριστικού ρεύματος, αλλά και μια καινούρια άνοιξη τουριστικής επιχειρηματικότητας».

Η μεταμορφωτική δύναμη της Ε.Ε.

Αναπτύσσοντας της πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) και με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 15 χρόνων από την ιδρυτική του διακήρυξη ο Υφυπουργός τόνισε ότι «σε αυτά τα 15 χρόνια της λειτουργίας του, δημιουργήθηκαν και συνεχίζουν να δημιουργούνται γέφυρες συνεργασίας μεταξύ των αγορών, προωθώντας τον τουρισμό, το εμπόριο, τις επενδύσεις, τις μεταφορές, την ενεργειακή συνεργασία και τις πολιτιστικές σχέσεις».

Μιλώντας για την ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου Πόντου η οποία έχει εισέλθει σε μία νέα εποχή πολιτικής σταθεροποίησης και οικονομικής ανάπτυξης, σε ένα νέο επίπεδο ωριμότητας, ο κ. Βαληνάκης υπογράμμισε τη σημασία ενός περιβάλλοντος περιφερειακής συνεργασίας που θα οδηγήσει τις χώρες του Εύξεινου Πόντου σε στενότερη διασύνδεση με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει μέσα στην ανθρώπινη ιστορία ένα παράδειγμα με οικουμενική αξία. Κατάφερε επιτυχώς να σφυρηλατήσει δεσμούς κοινών συμφερόντων και οφελών μεταξύ πρώην εχθρών και έχει εδραιώσει τους δημοκρατικούς θεσμούς σε χώρες που γνώρισαν δικτατορίες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση με αυτές τις επιτυχίες της έκανε το πρώτο μισό του περασμένου αιώνα να φαίνεται πια πολύ μακρινό.

Αυτή είναι η μεγάλη μεταμορφωτική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιδρά καταλυτικά ως σημαντικό κίνητρο αλλαγών. Υπό το πρίσμα αυτό, η Ελλάδα έχει υποστηρίξει σθεναρά την προσέγγιση της Ε.Ε και των χωρών μελών της ΟΣΕΠ. Η συνολική πολιτική μας κατεύθυνση βασίζεται σε μια πολύ απλή αρχή: αν επιθυμούμε να εμπεδώσουμε την ειρήνη και την ευημερία στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο, τότε πρέπει να μοιραζόμαστε όλοι το ίδιο πλαίσιο αξιών. Και θα είμαστε πιο κοντά σ’ αυτό τον στόχο όσο πιο κοντά έρχονται οι λαοί μας».

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024