Τελευταία νέα
ΑρχικήCosta Concordia: Ο καπετάνιος αγνόησε εντολή επιστροφής στο βυθιζόμενο πλοίο
Οι δύτες διασώστες αποσύρθηκαν ύστερα από μετατόπιση του πλοίου

Costa Concordia: Ο καπετάνιος αγνόησε εντολή επιστροφής στο βυθιζόμενο πλοίο

Οι δύτες που έχουν αναλάβει δράση για τον εντοπισμό επιζώντων στο κρουαζιερόπλοιο osta Concordia, σταμάτησαν προσωρινά τις εργασίες τους, καθώς το πλοίο έχει μετατοπιστεί. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών είναι 11 έως τώρα.

Σύμφωνα με τη μαγνητοφωνημένη συνομιλια της ιταλικής ακτοφυλακής και του καπετάνιου του βυθισμένου κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia αποκαλύπτεται ότι ο καπετάνιος αγνόησε, εν τέλει, εντολή να επιστρέψει στο πλοίο.

Ο αξιωματικός της Ιταλικής Ακτοφυλακής, Gregory De Falco, διέταξε τον καπετάνιο Francesco Schettino, να χρησιμοποιήσει την σκάλα για να ανέβει στο πλοίο που είχε βάλει νερά και έγερνε, για να δει πόσοι βρίσκονταν ακόμα εκεί, και να του δώσει πλήρη αναφορά πόσοι βρίσκονταν ακόμη εκεί (παιδιά, γυναίκες και άνδρες). Αλλά ο Schettino απάντησε ότι δεν πρόκειται να πάει πουθενά, λέγοντας ότι επικρατεί σκοτάδι στο πλοίο και ότι συντονίζει τη διάσωση από μια σωστική λέμβο. Έξαλλος ο αξιωματικός της Ακτοφυλακής τοιυ φώναξε ότι αυτός είναι τώρα επικεφαλής της σωστικής προσπάθειας και διέταξε τον καπετάνιο  να επιστρέψει στο πλοίο, προειδοποιώντας τον ότι θα πληρώσει για τις ενέργειές του.

Οι εισαγγελείς πιστεύουν ότι το Costa Concordia κινούταν με ταχύτητα 15 κόμβων, όταν χτύπησε στα βράχια την περασμένη Παρασκευή, και ότι 300 επιβάτες βρίσκονταν ακόμη επί του πλοίου οταν ο καπετάνιος το εγκατέλειψε, σύμφωνα με την εφημερίδα “Corriere della Sera”.

Ο Schettino είπε στους εισαγγελείς ότι είχε γλιστρήσει και πέσει σε μια σωσίβια λέμβο, καθώς βοηθούσε τους επιβάτες στο κατάστρωμα να αποβιβαστούν, και ότι μετά ήταν δύσκολο να επιστρέψει στο πλοίο.

Ο δικαστής διέταξε χθες την αποφυλάκισή του και τον έθεσε σε κατ’οίκον περιορισμό. Ο Schettino κατηγορείται για ανθρωποκτονία και εγκατάλειψη του κρουαζιερόπλοιου πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία διάσωσης των επιβατών.

Απόσυρση των δυτών
Οι δύτες που έχουν αναλάβει δράση για τον εντοπισμό επιζώντων στο Costa Concordia, σταμάτησαν προσωρινά τις εργασίες τους, καθώς τοποθετημένοι αισθητήρες στο σκάφος έδειξαν ότι έχει μετατοπιστεί κατά μερικά εκατοστά. Οι διασώστες φοβούνται ότι το πλοίο μπορεί να μετακινηθεί προς βράχους που που βρίσκονται 30 μέτρα μακριά και να πεσει σε μεγαλύτερο βάθος 70 μέτρων.

Χθες οι δύτες, χρησιμοποιώντας εκρηκτικά, κατάφεραν να δημιουργήσουν πέντε τρύπες στο κύτος του σκάφους και έτσι απέκτησαν πρόσβαση στα χαμηλότερα πατώματα του πλοίου όπου και εντόπισαν πέντε πτώματα, ανεβάζοντας σε 11 τον αριθμό των επιβεβαιωμένων νεκρών.

Οι ιταλικές αρχές έδωσαν έναν ενημερωμένο κατάλογο 28 επιβατών, που εξακολουθούν να αγνοούνται, μια λίστα η οποία θα μειωθεί κατά πέντε άτομα, όταν αναγνωριστούν τα πέντα πτώματα που βρέθηκαν χθες. Ο νεότερος στη λίστα είναι ένα κοριτσάκι πέντε ετών από την Ιταλία, ένααπό τους έξι Ιταλούς αγνοούμενους. Υπάρχουν ακόμη 13 Γερμανοί και τέσσερις Γάλλοι επιβάτες. τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας Γερμανός επιβάτης που θεωρούταν αγνοούμενος εντοπίστηκε στη Γερμανία.

Δείτε το video από το guardian.co.uk.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024