Τελευταία νέα
ΑρχικήΦροντίδα για τα δημόσια μουσεία, διαφάνεια για όσα χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο
Οικολόγοι Πράσινοι

Φροντίδα για τα δημόσια μουσεία, διαφάνεια για όσα χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Οικολόγοι Πράσινοι την πολιτική του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού σε ιστορικά ιδρύματα, όπως το Θεατρικό Μουσείο και το Ωδείο Αθηνών, όπου η συνέχεια της λειτουργίας τους […]

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Οικολόγοι Πράσινοι την πολιτική του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού σε ιστορικά ιδρύματα, όπως το Θεατρικό Μουσείο και<...> το Ωδείο Αθηνών, όπου η συνέχεια της λειτουργίας τους βρίσκεται σε κίνδυνο.

Αποκορύφωμα αυτής της πολιτικής είναι, όπως αναφέρουν, η αδυναμία εύρυθμης λειτουργίας ακόμη και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Βυζαντινού Μουσείου, όπου μεγάλο μέρος από τις αίθουσες παραμένει κλειστό λόγω έλλειψης προσωπικού.

“Μουσεία και ιδρύματα που παράγουν και αναδεικνύουν πολιτισμό αποτελούν απόλυτη εθνική προτεραιότητα και μπορούν με έξυπνες πολιτικές να αποτελέσουν σημαντική πηγή οικονομικών εσόδων, που περισσότερο από ποτέ σήμερα διακηρύσσεται ότι έχουμε ανάγκη. Επιβάλλεται επομένως τα μουσεία, τουλάχιστον κατά την τουριστική περίοδο, να έχουν διευρυμένα ωράρια με όλες τις αίθουσες ανοιχτές και επαρκές εξειδικευμένο προσωπικό. Τα δημόσια μουσεία αποτελούν για την πολιτιστική πολιτική της χώρας την αιχμή του δόρατος, και είναι ανεπίτρεπτο εν μέσω τουριστικής περιόδου να υπολειτουργούν.

Όμως ανάλογη προσοχή πρέπει να επιστηθεί σε ιδρύματα και μουσεία που χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο για κάλυψη μισθοδοσίας, λειτουργικών εξόδων, διοργανώσεων εκθέσεων κ.λ.π. Ορισμένα από αυτά υπάγονται μάλιστα και στην εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού. Πολλά ιδρύματα αυτής της κατηγορίας έχουν προσφέρει και προσφέρουν πολλά στον πολιτισμό μας, αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να διοικούνται ανεξέλεγκτα και να χρησιμοποιούν το δημόσιο χρήμα κατά το δοκούν. Πρέπει λοιπόν να ισχύουν σε αυτά σαφείς κανόνες και διαφάνεια στη διοίκηση, τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, τις εργασιακές σχέσεις και φυσικά την οικονομική διαχείριση”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024