Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΕνθουσιασμός αλλά και επιφυλάξεις από κυβέρνηση και αντιπολίτευση για το νέο αεροδρόμιο

Ενθουσιασμός αλλά και επιφυλάξεις από κυβέρνηση και αντιπολίτευση για το νέο αεροδρόμιο

Ολοκληρώθηκαν εχθές τα εγκαίνια του νέου διεθνούς αερολιμένα ‘Ελευθέριος Βενιζέλος’, ενός από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής της χώρας μας και όπως είναι φυσικό ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις, άλλοτε με ενθουσιασμό και […]

Ολοκληρώθηκαν εχθές τα εγκαίνια του νέου διεθνούς αερολιμένα 'Ελευθέριος Βενιζέλος', ενός από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής της χώρας μας και όπως είναι φυσικό ακούστηκαν<...> διαφορετικές απόψεις, άλλοτε με ενθουσιασμό και άλλοτε με επιφυλάξεις από τους πολιτικούς ηγέτες της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τα όσα κατέγραψαν τα πρακτορεία ειδήσεων, την προσήλωση της κυβέρνησης στη διαφάνεια, τη νομιμότητα και το συμφέρον του ελληνικού λαού κατά την κατασκευή του νέου αερολιμένα τόνισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στην τελετή εγκαινίων του 'Ελευθέριος Βενιζέλος', επισημαίνοντας τη διαχρονικότητα του έργου και υποστηρίζοντας ότι "η Ελλάδα δηλώνει παρούσα με το νέο αεροδρόμιο".

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για την έγκαιρη παράδοση, την κατασκευή σύμφωνα με απαιτητικές προδιαγραφές, τη διαφάνεια και τον περιορισμό του κόστους για το 'Ελευθέριος Βενιζέλος'.

"Η Ελλάδα επιβεβαιώνει τη γεωπολιτική της σημασία στη γραμμή επαφής της Ευρώπης με την Ανατολή" ανέφερε και επισήμανε ότι το νέο αεροδρόμιο είναι αποτέλεσμα διαχρονικής προσπάθειας διαφόρων κυβερνήσεων. Για το λόγο αυτό, συνέχισε ο Κ. Σημίτης, "συμβολίζει την ανάγκη κοινής και συνεχούς προσπάθειας για ανάπτυξη" και κάλεσε για συστράτευση όλων των δυνάμεων.

Ο πρωθυπουργός προσέθεσε ότι δεν ήταν εύκολο το έργο και επισήμανε ότι πρόκειται να "αλλάξει το πρόσωπο της Ελλάδας και της περιφέρειας". Τόνισε ότι "η αναπτυξιακή ώθηση θα συνεχιστεί· έχουμε τους πόρους, έχουμε τα σχέδια και επεξεργαζόμαστε νέα έργα".

Ο Κώστας Λαλιώτης, ο αρμόδιος υπουργός για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου δήλωσε: "Πριν από 56 μήνες το έργο του αεροδρομίου ήταν όνειρο. Τώρα είναι χειροπιαστή πραγματικότητα."

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ αναφέρθηκε στην έγκαιρη παράδοση του έργου και τόνισε τη διαφάνεια και τη νομιμότητα στη διαδικασία κατασκευής. Μίλησε για τα περιφερειακά έργα που θα διευκολύνουν την πρόσβαση, διευκρινίζοντας ότι εντός των επόμενων μηνών θα παραδοθεί το σύνολο της Αττικής Οδού, ενώ υποστήριξε ότι πριν από το 2004 θα υπάρχουν και το μετρό με τις προεκτάσεις του, ο προαστιακός σιδηρόδρομος και το τραμ.

Στην ίδια γραμμή με τον πρωθυπουργό, ο Κώστας Λαλιώτης αναφέρθηκε στη συμβολή των προηγούμενων κυβερνήσεων και έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε προσωπικότητες όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Τζαννής Τζαννετάκης, ο Στέφανος Μάνος και ο Αχιλλέας Καραμανλής.

Αναφορικά με την κριτική που δέχτηκε, χαρακτήρισε όσα ειπώθηκαν ανυπόστατες προφητείες κακών προφητών, που δεν βγαίνουν αληθινές. "Γνωρίζω" προσέθεσε "ότι έχω στενοχωρήσει αρκετούς με την ένταση του λόγου και με το πάθος της υπεράσπισής μου. Η κριτική, ακόμη και η σκληρή, είναι ευπρόσδεκτη. Είναι ορισμένες στιγμές που κάνω την αυτοκριτική μου. Κανένα στοίχημα δεν είναι προσωπικό."

Ιδιαίτερη αναφορά στην ασφάλεια του 'Ελευθέριος Βενιζέλος' έκανε ο υπουργός Μεταφορών κ. Χρήστος Βερελής, τονίζοντας ότι στη διάρκεια κατασκευής δόθηκε "υπερβάλλουσα έννοια στην ασφάλεια" και το έργο παραδόθηκε έπειτα από αυστηρούς και σχολαστικούς ελέγχους.

Μιλώντας για την πορεία ολοκλήρωσης του έργου, ο υπουργός δήλωσε ότι "όλοι εργάστηκαν πολύ και καλά" και επισήμανε τη σημασία για τη βιομηχανική και οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής των Μεσογείων, την τουριστική ανάπτυξη της χώρας και των μεταφορών.

Ο κ. Βερελής αναφέρθηκε και στην επιβατική κίνηση του 'Ελευθέριος Βενιζέλος', λέγοντας ότι δημιουργήθηκαν 1.500 άμεσες και 2.000 έμμεσες θέσεις εργασίας και ότι στους επόμενους 12 μήνες θα διακινηθούν συνολικά 13 εκατ. επιβάτες από και προς 110 προορισμούς. "Στόχος είναι σε δέκα χρόνια ο αριθμός αυτός να φτάσει τα 20 εκατομμύρια" τόνισε ο υπουργός.

Έντονη κριτική εναντίον του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη εξαπέλυσε -αμέσως μετά την τελετή των εγκαινίων του νέου διεθνούς αερολιμένα- ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος έκανε λόγο για ζημία του ελληνικού Δημοσίου (κατά 200 δισ. δραχμές) από τη δημιουργία του 'Ελευθέριος Βενιζέλος'.

"Δεν μπορεί να ευσταθούν οι ισχυρισμοί του υπουργού ότι με την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης το ελληνικό Δημόσιο κέρδισε 100 δισ. δραχμές. Εγώ πιστεύω αυτό που είπε και ο Στέφανος Μάνος, ότι δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο έχασε 200 δισ. δρχ." τόνισε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Ο επίτιμος αρχηγός της ΝΔ εξέφρασε την ικανοποίησή του, επειδή, όπως είπε, ο πρωθυπουργός κράτησε αποστάσεις από τις ακρότητες του Κώστα Λαλιώτη τις τελευταίες ημέρες. "Σήμερα είδα ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ήταν πιο μαζεμένος" δήλωσε και προσέθεσε ότι το νέο αεροδρόμιο είναι έργο που ξεκίνησε πρώτο το κόμμα του, το οποίο έκανε και τις απαλλοτριώσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε την αναβολή λειτουργίας του αεροδρομίου για έξι μήνες, ώστε να περάσει η τουριστική περίοδος. "Η κυβέρνηση επέλεξε να το ρισκάρει. Εύχομαι αυτό να μην βλάψει πολύ το αεροδρόμιο και τη διεθνή εικόνα της χώρας", τόνισε προσθέτοντας ωστόσο ότι σήμερα είναι μέρα χαράς.
"Παραδίδεται το νέο αεροδρόμιο στον ελληνικό λαό και για το έργο αυτό η Νέα Δημοκρατία είναι περήφανη", υπογράμμισε.

Αναφερόμενη στα σημερινά εγκαίνια του 'Ελευθέριος Βενιζέλος', η κ. Ντόρα Μπακογιάννη σχολίασε: "Είναι ένα έργο το οποίο, όπως γνωρίζετε, σχεδιάστηκε επί ΝΔ, προχώρησε επί ΝΔ, παρά τον πόλεμο που είχε δεχθεί. Χαιρόμαστε που τελείωσε το έργο του αερολιμένα στα Σπάτα, θα ήμασταν πολύ ευτυχέστεροι αν είχαν τελειώσει και όλα τα υπόλοιπα έργα, τα οποία έπρεπε να τελειώσουν για να λειτουργήσει άψογα αυτό το νέο αεροδρόμιο."

Τέλος, η μεγάλη καθυστέρηση και το υπέρμετρο κόστος χαρακτηρίζουν σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνασπισμού, κ. Νίκο Κωνσταντόπουλο, το νέο αεροδρόμιο 'Ελευθέριος Βενιζέλος', μία από τις αναγκαίες υποδομές που διαθέτουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, όπως είπε.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος, επεσήμανε ότι μετά τα εγκαίνια προκύπτει το σοβαρό πρόβλημα, ότι το έργο δεν έχει ενταχθεί σε ένα ευρύτερο επιχειρησιακό σχέδιο που θα καλύπτει τις υποδομές, τις προσβάσεις και θα εξασφαλίζει τις γύρω περιοχές από τις μεγάλες επιπτώσεις που προκαλεί η βίαιη αλλαγή του χαρακτήρα της.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024