Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΚύπροςΣυμφωνία εργαζομένων και εργοδοτών κατευνάζει την κρίση στην κυπριακή ξενοδοχειακή βιομηχανία

Συμφωνία εργαζομένων και εργοδοτών κατευνάζει την κρίση στην κυπριακή ξενοδοχειακή βιομηχανία

Οι συντεχνίες ΠΕΟ, ΣΕΚ και ο εργοδοτικός Σύνδεσμος ΣΤΕΚ υπέγραψαν εχθές συμφωνία με βάση την τελική μεσολαβητική πρόταση που υπέβαλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κύπρου κ. Μάκης […]

Οι συντεχνίες ΠΕΟ, ΣΕΚ και ο εργοδοτικός Σύνδεσμος ΣΤΕΚ υπέγραψαν εχθές συμφωνία με βάση την τελική μεσολαβητική πρόταση που<...> υπέβαλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κύπρου κ. Μάκης Κεραυνός ενώπιον των εμπλεκόμενων μερών προς επίλυση της κρίσης στην κυπριακή ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Ο εργοδοτικός σύνδεσμος ΠΑΣΥΞΕ, ο οποίος έλαβε διευκρινήσεις επί της πρότασης κατά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις στο Υπουργείο Εργασίας, κάλεσε τα μέλη του σε έκτακτη γενική συνέλευση σήμερα το απόγευμα, για να γίνει σχετική ενημέρωση και να ληφθεί απόφαση κατά πόσον θα υπογράψει ή όχι τη συμφωνία ο Σύνδεσμος.

Μετά τις τρίωρες χθεσινές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και του υπουργείου Εργασίας ο κ. Κεραυνός δήλωσε ιδιαίτερα ευχαριστημένος για το γεγονός ότι κατέληξαν σε θετικά αποτελέσματα οι επίμονες προσπάθειες που καταβάλλονται εδώ και τόσες μέρες για επίλυση της διαφοράς.

Συγκεκριμένα είπε: “Υπογράψαμε συμφωνία με τις συντεχνίες και τον ΣΤΕΚ με την οποία αίρεται η διαφορά στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και δημιουργούνται, νομίζω, καλές προοπτικές διαλόγου πάνω σε μια νέα βάση με όλους τους κοινωνικούς εταίρους και ειδικά με τους εκπροσώπους της συγκεκριμένης βιομηχανίας για να αντιμετωπίσουμε από κοινού τα χρόνια προβλήματα που την ταλαιπωρούν. Η εκκρεμότητα της υπογραφής της συλλογικής σύμβασης δεν υφίσταται πλέον με τη σημερινή υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των συντεχνιών και του ΣΤΕΚ. Η τελική απόφαση για υπογραφή ή όχι της συμφωνίας από τον ΠΑΣΥΞΕ θα μας ανακοινωθεί αύριο μετά την έκτακτη γενική συνέλευση του Συνδέσμου.

Η όλη συζήτηση που έγινε σήμερα, η οποία αφορούσε διευκρινήσεις επί της πρότασης του Υπουργείου, πραγματοποιήθηκε σε ένα θετικό και εποικοδομητικό κλίμα και σε πνεύμα υπευθυνότητας για την πορεία της οικονομίας μας και της τουριστικής μας βιομηχανίας που είναι ένας σημαντικός παραγωγικός τομέας της οικονομίας”.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ κ. Δημήτρης Κιττένης είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής: “Η σημερινή υπογραφή της συμφωνίας άνοιξε το δρόμο για οριστική επίλυση της διαφοράς, ώστε να μπορέσουμε να εγκύψουμε στα προβλήματα της τουριστικής βιομηχανίας και να καταστήσουμε την Κύπρο ένα ελκυστικό προορισμό”.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κιττένης τόνισε ότι εάν δεν ανταποκριθεί θετικά στην μεσολαβητική πρόταση ο ΠΑΣΥΞΕ, θα τηρηθούν κατά γράμμα οι όροι που διέπουν τις εργασιακές σχέσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ κ. Πάμπης Κυρίτσης τόνισε τα ακόλουθα: “Είναι ξεκάθαρο ότι η δέσμευση μας όσον αφορά στη μη λήψη μέτρων έληξε σήμερα και τα περιθώρια υπομονής της συνδικαλιστικής πλευράς δεν είναι ανεξάντλητα. Η σημερινή υπογραφή άνοιξε το δρόμο για την επίλυση των προβλημάτων στη ξενοδοχειακή βιομηχανία. Σε περίπτωση που η πρόταση δεν γίνει αποδεκτή από τον ΠΑΣΥΞΕ, τότε δεν μπορούμε παρά να διεκδικήσουμε με δυναμικό τρόπο την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στα ξενοδοχεία, όπου οι εργαζόμενοι επηρεάζονται από τις αποφάσεις του Συνδέσμου. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να αποφευχθεί η σύγκρουση και είναι θέμα καλής θέλησης”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024