Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΟικολογικόςΔημιουργούνται τοπικά Συμβούλια Ανάπτυξης για τον Τουρισμό

Δημιουργούνται τοπικά Συμβούλια Ανάπτυξης για τον Τουρισμό

Η δημιουργία Συμβουλίων Ανάπτυξης για τον τουρισμό, ανά περιφέρεια και ανά νομό είναι στις προθέσεις του νέου υπουργού Ανάπτυξης κ. Άκη Τσοχατζόπουλου, όπως προέκυψε από την ομιλία του στο Διεθνές […]

Η δημιουργία Συμβουλίων Ανάπτυξης για τον τουρισμό, ανά περιφέρεια και ανά νομό είναι στις προθέσεις του νέου υπουργού Ανάπτυξης<...> κ. Άκη Τσοχατζόπουλου, όπως προέκυψε από την ομιλία του στο Διεθνές Συνέδριο Οικοτουρισμού, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού Philoxenia 2001.

Παράλληλα, πρόσθεσε ο κ. Τσαχατζόπουλος, επιδιώκεται η ένταξη του τουρισμού στην βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη, με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, καθώς αναδεικνύει και προβάλει περισσότερο το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της χώρας και έχει στο επίκεντρο του τον άνθρωπο. Όπως είπε, μεταξύ των άλλων, ο κ. Τσοχατζόπουλος: Η πολιτική του υπουργείου Ανάπτυξης στοχεύει στην επανεξέταση του ίδιου του τουριστικού προϊόντος σε μια μακροπρόθεσμη βάση, όπου μαζί με τον μαζικό τουρισμό θα ενισχυθούν οι δράσεις για την ανάπτυξη και προώθηση νέων μορφών τουρισμού, όπως του συνεδριακού, του ορεινού τουρισμού, του αγροτοτουρισμού, του τουρισμού τρίτης ηλικίας κ.α.
Ιδιαίτερα για τον οικοτουρισμό, η ανάπτυξη του αποτελεί σήμερα πρόκληση, καθώς ο ελληνικός τουρισμός διέρχεται μια δύσκολη περίοδο, λόγω της διεθνούς συγκυρίας, όπου μπορούν να αξιοποιηθούν όλα τα θετικά στοιχεία του τουρισμού μας και να μετατραπούν σε συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Η ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού και ειδικότερα του οικοτουρισμού μπορεί και πρέπει να γίνει ένας από τους βασικούς άξονες της τουριστικής πολιτικής.
Τα βασικά στοιχεία που συνδυάζει ο οικοτουρισμός είναι η ανάπτυξη και αξιοποίηση των παραδοσιακών οικισμών, των βιοτόπων, των εθνικών δρυμών και των ορεινών διαδρομών σε συνδυασμό με τη δημιουργία νέου τύπου τουριστικών καταλυμάτων, που θα στηρίξουν την τουριστική αυτή μορφή.
Η ανάπτυξη του οικοτουρισμού αποτελεί βασική πολιτική επιλογή, στο πλαίσιο της προώθησης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, τα πλεονεκτήματα των οποίων μπορούν να αξιοποιηθούν ακόμα περισσότερο ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, που δίνουν στη χώρα μας ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων χωρών.
Στη συνέχεια ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Γεωργακόπουλος, αφού έκανε τη διαπίστωση ότι στην Ελλάδα η τουριστική ανάπτυξη ταυτίζεται με την προστασία του περιβάλλοντος, αναφέρθηκε σε συγκροτημένες παρεμβάσεις που έχουν γίνει από το υπουργείο και τον ΕΟΤ όπως στα ορεινά μονοπάτια, στις φυσιολατρικές διαδρομές, στα κέντρα περιβαλλοντικής ενημέρωσης, σε αναπλάσεις και άλλα έργα διατήρησης πολιτιστικών στοιχείων, κ.α.

Όπως είπε ο κ. Γεωργακόπουλος ο ΕΟΤ καταρτίζει πλαίσιο οικοτουριστικής και γενικά ήπιας ανάπτυξης, μέσα από δύο μελέτες. Τη μελέτη ήπιας ανάπτυξης της οροσειράς της Πίνδου και τη μελέτη σχεδιασμού δράσεων πιλοτικού χαρακτήρα για την προώθηση του οικοτουρισμού. Ταυτόχρονα στο Γ' ΚΠΣ προβλέπονται ειδικές δράσεις, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων του οικοτουρισμού. Τέλος, ο ΕΟΤ έχει αναθέσει μια σειρά μελετών για τη στρατηγική ανάπτυξη των Περιφερειών της χώρας, στις οποίες θα διατυπωθούν επιμέρους στόχοι και μέτρα για την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού κ. Francesco Frangialli αναφέρθηκε στην απόφαση των Ηνωμένων Εθνών να ανακηρύξουν το έτος 2002 ως Διεθνές έτος του Οικοτουρισμού.

Ο ομιλητής εξέφρασε αισιοδοξία για την πορεία της παγκόσμιας διακίνησης τουριστών, παρά την κρίση και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του ότι ο τουρισμός θα επανακάμψει σύντομα σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Για τον οικοτουρισμό είπε ότι είναι μια δραστηριότητα, με σημαντικές προοπτικές, καθώς αναπτύσσεται μέσα από το συνδυασμό της διαφύλαξης του φυσικού περιβάλλοντος και του πολιτισμού.

Ο γενικός γραμματέας Τουρισμού κ. Δημήτρης Γεωργαράκης, υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδεται στη ανάπτυξη του οικοτουρισμού, επισημαίνοντας ότι παράλληλα με τις άλλες ειδικές μορφές τουρισμού, θα ενισχυθεί σημαντικά το εγχώριο τουριστικό προϊόν και θα γίνει περισσότερο ανταγωνιστικό.

Συντονιστής των εργασιών του συνεδρίου είναι ο πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Ευγένιος Γιαννακόπουλος, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στους συνέδρους και αναφέρθηκε στην σημασία του συνεδρίου για την προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024