Τελευταία νέα
ΑρχικήΤεχνολογίαInternet και MobileΣτις 17 Σεπτεμβρίου η τρίτη διαβούλευση ομάδας εργασίας για τον ηλεκτρονικό τουρισμό

Στις 17 Σεπτεμβρίου η τρίτη διαβούλευση ομάδας εργασίας για τον ηλεκτρονικό τουρισμό

Με στόχο τον εντοπισμό και την περιγραφή της αξιοποίησης των ηλεκτρονικών εφαρμογών από διάφορες τουριστικές επιχειρήσεις θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου 2006, στην Σαντορίνη η τρίτη διαβούλευση της ομάδα εργασίας με αντικείμενο τον Ηλεκτρονικό Τουρισμό…

Με στόχο τον εντοπισμό και την περιγραφή της αξιοποίησης των ηλεκτρονικών εφαρμογών από διάφορες τουριστικές επιχειρήσεις θα πραγματοποιηθεί<...>την Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου 2006, στην Σαντορίνη η τρίτη διαβούλευση της ομάδα εργασίας με αντικείμενο τον Ηλεκτρονικό Τουρισμό (e-tourism) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σε συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ). Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση με σκοπό τη διαμόρφωση και ανάπτυξη προτάσεων για την ευρύτερη προώθηση και περαιτέρω ανάπτυξη του ηλεκτρονικού τουρισμού στην ελληνική τουριστική βιομηχανία.

Ειδικότερα, ο στόχος της τρίτης αυτής διαβούλευσης είναι να συζητηθούν και να αναλυθούν ζητήματα που σχετίζονται με το χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου και ηλεκτρονικής διανομής στον τουρισμό και τις ευκαιρίες και / ή απειλές που δημιουργούνται σε μικρές τουριστικές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, θα υπάρξουν 3 εισαγωγικές παρουσιάσεις και τοποθετήσεις από εξέχουσες προσωπικότητες του ακαδημαϊκού και επαγγελματικού χώρου, οι οποίες θα θέσουν τις βάσεις για περαιτέρω συζήτηση αναφορικά με τα παρακάτω θέματα:

  • Περιγραφή της παρούσας κατάστασης και της χρήσης ηλεκτρονικού εμπορίου στον τουρισμό (τόσο από πλευράς τουριστικής ζήτησης όσο και τουριστικής προσφοράς).

  • Ηλεκτρονικά επιχειρησιακά μοντέλα ηλεκτρονικών υπηρεσιών και εφαρμογών ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα και στον κόσμο (σημερινά μεγέθη και μελλοντικές εξελίξεις στον χώρο).

  • Διείσδυση και αξιοποίηση ηλεκτρονικού εμπορίου από ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις: εντοπισμός και λόγοι ύπαρξης ψηφιακού χάσματος μεταξύ μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων

  • Τεχνολογικές λύσεις και προτάσεις αύξησης της διείσδυσης και προώθησης του ηλεκτρονικού εμπορίου ειδικά για την ελληνική τουριστική βιομηχανία.
  • Κρίσιμοι παράγοντες επιτυχίας για την περαιτέρω ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου στην ελληνική τουριστική βιομηχανία (µε βάση τις διεθνείς πρακτικές).


Οι παρουσιάσεις που έχουν προγραμματιστεί για την τρίτη διαβούλευση είναι:
  • Δρ. Μαριάννα Σιγάλα, Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Ηλεκτρονικά μοντέλα εμπορίου και διανομής στην τουριστική βιομηχανία: ευκαιρίες και απειλές
  • Δρ. Ευάγγελος Χρήστου, Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Ηλεκτρονικό μάρκετινγκ στον τουρισμό
  • Δρ. Βίκτωρας Μάτσας, Rez Direct: On-Line Reservation Systems

Σημειώνεται ότι ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δύο διαβουλεύσεις της ομάδας εργασίας e-Tourism (μια στην Αθήνα και μια στη Θεσσαλονίκη) με την συμμετοχή εκπροσώπων φορέων του τουρισμού, πολλών και αξιόλογων εκπροσώπων από τουριστικές επιχειρήσεις καθώς και από επιχειρήσεις παροχής εφαρμογών και υπηρεσιών ηλεκτρονικού εμπορίου στον τουρισμό. Σκοπός της τρίτης διαβούλευσης που θα γίνει στην Σαντορίνη είναι η προσέγγιση, ο διάλογος και η κατανόηση των προβλημάτων, αναγκών και ιδιομορφιών μιας ίσως διαφορετικής ομάδας τουριστικών φορέων και εκπροσώπων της τουριστικής βιομηχανίας (εκείνης του παραθεριστικού, εποχιακού, νησιωτικού και ίσως γεωγραφικά αποκλεισμένου τουριστικού προορισμού, που εκπροσωπείται κυρίως με μικρομεσαίες οικογενειακές τουριστικές επιχειρήσεις). Τα αποτελέσματα όλων των διαβουλεύσεων δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του φόρουμ και κρίνονται ως ιδιαίτερα χρήσιμα για τη διαμόρφωση και προώθηση προτάσεων προς την τουριστική βιομηχανία, την πολιτεία και αρμόδιους φορείς.

Τον συντονισμό των διαβουλεύσεων, την επεξεργασία των αποτελεσμάτων της συνάντησης καθώς και την σύνθεση της τελικής έκθεσης έχουν αναλάβει τα µέλη Ομάδας Εργασίας µε την εξής σύνθεση:

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ

  • Πάρις Τσάρτας, Καθηγητής στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
  • Ευάγγελος Χρήστου, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου


RAPPORTEUR
  • Μαριάννα Σιγάλα, Λέκτορας στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και Μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων: EuroCHRIE – European Council of Hotel, Restaurant and Institutions Educators, IFITT – International Federation of IT, Travel and Tourism, HeAIS – Hellenic Association for Information Systems
  • Καλοτίνα Χαλκίτη, Υποψήφια διδάκτορας, Μεταπτυχιακό Διατμηματικό Πρόγραμμα Σπουδών στον Σχεδιασμό, Ανάπτυξη και Διοίκηση του Τουρισμού, Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024