Τελευταία νέα
ΑρχικήΠεριβάλλονΦορείςΠαρουσίαση του προγράμματος “Καθαρές Θάλασσες, Ακτές” ύψους 1,5 εκ. ευρώ

Παρουσίαση του προγράμματος “Καθαρές Θάλασσες, Ακτές” ύψους 1,5 εκ. ευρώ

Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου στο πλαίσιο παρουσίασης του προγράμματος “Καθαρές Θάλασσες και Ακτές” παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου στην Αίγλη του Ζαππείου. Αναλυτικά, η κα. Παπανδρέου ανέφερε τα εξής: “Εμείς οι […]

Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου στο πλαίσιο παρουσίασης του προγράμματος “Καθαρές Θάλασσες και Ακτές” παραχώρησε<...> Συνέντευξη Τύπου στην Αίγλη του Ζαππείου.

Αναλυτικά, η κα. Παπανδρέου ανέφερε τα εξής:

“Εμείς οι Έλληνες έχουμε μια ιδιαίτερη σχέση με τη θάλασσα. Η χώρα μας περιβάλλεται από θάλασσα και έχει περίπου 16.000 χιλ ακτογραμμής και 3.000 νησιά.

Το 60% του ελληνικού πληθυσμού έχει ως αναφορά τη θάλασσα και τις ακτές. Το 70% της βιομηχανίας και της παραγωγικής βάσης της χώρας, έχει ως αναφορά την παράκτια ζώνη και το 90% των τουριστών που έρχονται στην Ελλάδα φιλοξενούνται σε αυτή την παράκτια ζώνη.

Η Ελλάδα έχει τις ομορφότερες ακτές και θάλασσες στη Μεσόγειο. Το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. με το πρόγραμμα του “Καθαρές θάλασσες και ακτές”, που εφαρμόζεται με συνέπεια και επιτυχία τα τελευταία 9 χρόνια, επιδιώκει σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, τις οικολογικές οργανώσεις αλλά και τους πολίτες που θεωρούν ότι η συμβολή τους είναι σημαντική και χρήσιμη για την προστασία του περιβάλλοντος, να έχουμε όχι μόνο τις ομορφότερες θάλασσες και ακτές, αλλά και τις καθαρότερες.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. χρηματοδοτεί τον καθαρισμό των ακτών με 1.467.351,40 ευρω τα οποία διατίθενται στους δήμους μέσω των Περιφερειών.

Μέσω του προγράμματος καθαρίστηκαν, σε περίπου 40 νομούς, ακτές μήκους 900 χιλ και έκτασης 22.000 στρεμ. και απομακρύνθηκαν περίπου 15.000 τόνοι απορριμμάτων.
Αποτέλεσμα του συστηματικού τρόπου με τον οποίο εφαρμόζεται το πρόγραμμα παρακολούθησης της ποιότητας των νερών κολύμβησης και καθαρισμού των ακτών, είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα διεκδικεί κάθε χρόνο μια από τις πρώτες θέσεις ως προς τον αριθμό των διακρίσεων των παραλιών της, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έτσι το 2001 απονεμήθηκαν 354 “Γαλάζιες Σημαίες της Ευρώπης”, σε αντίστοιχες παραλίες της χώρας μας ενώ τα προηγούμενα έτη 1997, 1998, 1999, 2000 είχαμε 311, 318, 319, 351 “Γαλάζιες Σημαίες”, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τη φετινή έκθεση της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση ως προς το ποσοστό των ακτών που πληρούν τις απαιτήσεις ποιότητας της Γαλάζιας Σημαίας, καθώς το 97,1% των ελληνικών ακτών ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις που θέτει η Οδηγία.

Η ποιότητα των παράκτιων νερών ήταν πάντα άριστη και η βελτίωσή της συνεχής. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις γενικότερες παρεμβάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος (π.χ. Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων, Πρόγραμμα Ανάπλασης και Καθαρισμού των Ακτών).

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 1997 το 98,80% των παραλιών που ελέγχθηκαν όσον αφορά την ποιότητα των νερών κολύμβησης, ήταν κατάλληλες. Το 1998 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 98,70%, το 1999 98,94%, το 2000 98,80% και το 2001 είχαμε το μεγαλύτερο ποσοστό που έφθασε το 99,4%, ενώ το 97,1% των παραλιών που ελέγχθηκαν έχουν νερά εξαιρετικής ποιότητας.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά, ότι η Ελλάδα διαθέτει τις ομορφότερες αλλά και καθαρότερες ακτές, καθώς επίσης και τις περισσότερες “Γαλάζιες Σημαίες”, μεταξύ του συνόλου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πλεονεκτήματα, που θα πρέπει να αξιοποιηθούν και να αναδειχθούν, καθώς μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην προσέλκυση τουριστών στη χώρα μας, αλλά και στην προβολή της Ελλάδας εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου, υλοποιεί το Πρόγραμμα Ελέγχου της Ποιότητας των Νερών Κολύμβησης, σε ένα μεγάλο αριθμό ακτών, στις οποίες γίνονται συστηματικές μετρήσεις κάθε 15 ημέρες, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας των λουομένων. Το ύψος της χρηματοδότησης του προγράμματος για το 2001 ανήλθε σε 440.205,42 ευρω.

Συνολικά ελήφθησαν 23.054 δείγματα από 1891 σημεία δειγματοληψίας (1887 σημεία δειγματοληψίας σε θαλάσσια και 4 σε γλυκά νερά), κατανεμημένα σε 1370 ακτές που είναι κυρίως περιοχές κολύμβησης και ανήκουν σε 340 δήμους και κοινότητες της χώρας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι για τις περιοχές με μειωμένη ποιότητα νερών με νέους ελέγχους που διενεργήθηκαν το τελευταίο διάστημα διαπιστώθηκε ότι τα προβλήματα έχουν αντιμετωπιστεί και έτσι και σε αυτές τις περιοχές η ποιότητα των νερών κολύμβησης είναι κατάλληλη. Συγκεκριμένα πρόκειται για των Αλικανά Ζακύνθου, το Μον Ρεπό της Κέρκυρας, το Επιτάλιο Ηλείας το Παλαιοχώρι Ηλείας, οι δύο πλαζ Βούλας και δύο θέσεις στη Λούτσα.

Για πρώτη φορά σ’ αυτό το Πρόγραμμα, θεσμοθετήθηκε η βράβευση των 10 ομορφότερων ακτών της χώρας, όπως προέκυψαν μέσα από την ψηφοφορία στη σελίδα μας στο Internet: www.thalassa.gr

Η ανάδειξη των ακτών και η βράβευσή τους μέσω των Δημάρχων των περιοχών αυτών, πιστεύουμε ότι συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση του πολίτη για την προστασία των ακτών και των θαλασσών από τη ρύπανση, και λειτουργεί ως κίνητρο για την προσπάθεια ανάπλασης, προστασίας και ανάδειξης των ακτών μας.

Από τους 300.000 περίπου φετινούς επισκέπτες της σελίδας μας, για το 2001 ψήφισαν 50.000 και ανακηρύχθηκαν ως ομορφότερες ακτές μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας οι εξής:

1.Φαλάσαρνα – Χανίων, Δήμαρχος Νίκος Κατζουράκης
2.Μύρτος – Κεφαλληνίας , Δήμαρχος Μάρκος Κοτσιλίνης
3.Πόρτο Κατσίκι – Λευκάδας, Δήμαρχος Γεράσιμος Μελάς
4.Άγιος Προκόπιος – Νάξου, Δήμαρχος Βασίλειος Κόκκοτας
5.Κουκουναριές – Σκιάθου, Δήμαρχος Δημήτρης Πρεβεζάνος
6.Χρυσή (Γαϊδουρονήσι) – Λασιθίου, Δήμαρχος Νικόλαος Μεραμβελιωτάκης – Χριστοφακάκης
7.Άγιος Νικόλαος – Καρπάθου, Δήμαρχος Χρήστος Κατσάνης
8.Βάι – Φοινικόδασος – Λασιθίου, Δήμαρχος Γιάννης Περάκης
9.Βατέρα – Λέσβου, Δήμαρχος Ευστράτιος Γιαννέλης
10.Κάθισμα -Λευκάδας, Δήμαρχος Παναγιώτης Σκληρός

Η ψηφοφορία θα συνεχιστεί και για το 2002 στην ίδια διεύθυνση.

Η ιστοσελίδα www.thalassa.gr ένα από τα πιο δημοφιλή sites στο Internet με 300.000 επισκέπτες που έστειλαν 32.000 περίπου μηνύματα το 2001 για τις ελληνικές θάλασσες και ακτές, ανανεώνεται συνεχώς σε θεματολογία και ενημερώνει όλους τους Έλληνες, αποδήμους και μη, τους τουρίστες και τους φιλέλληνες απανταχού, για οτιδήποτε σχετίζεται με τον ελληνικό θησαυρό που λέγεται “Καθαρές Θάλασσες και Ακτές”.

Πάνω από 30 δικτυακοί τόποι από όλο τον κόσμο, είναι συνδεδεμένοι με την ιστοσελίδα μας για άμεση πληροφόρηση και ενημέρωση σε ό,τι αφορά την ποιότητα των ελληνικών θαλασσών και την ομορφιά της χώρας μας.

Λαμβάνουμε μηνύματα από τα πιο μακρινά μέρη της γης (Β. Κορέα, Μπαχρέιν, Περού, Μεξικό, Ινδία, Φιλιππίνες κ.λ.π.)

Για φέτος ειδικά πρωτοτυπούμε ακόμα με δύο εισαγωγές ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός, για μικρούς και για μεγάλους, που θέλουν να “σερφάρουν” στο thalassa.gr.

Από μια επίσκεψη στο βιβλίο επισκεπτών που σας μοιράζουμε, μπορείτε να δείτε τη θετική ανταπόκριση που βρίσκουν οι πληροφορίες που περιέχονται, οι χιλιάδες φωτογραφίες των ελληνικών ακτών και θαλασσών.

Έχουμε εδώ μαζί μας και ένα εκπρόσωπο της νέας γενιάς, τον 11χρονο μαθητή από τη Λέσβο, το Νίκο Βαμβουκλή που επικοινώνησε μαζί μας μέσω του Internet, και είναι ένα ζωντανό παράδειγμα πως η χρήση της Πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών βοηθούν και στην ενημέρωση και στην προστασία από τη ρύπανση.

Τον καλέσαμε να είναι εδώ μαζί μας σ’ αυτή την παρουσίαση, με στόχο να μεταφέρει στους φίλους του τις εμπειρίες του και να τον βεβαιώσουμε ότι η προσπάθειά μας για την προστασία των ακτών μας θα ενταθεί ακόμα περισσότερο.

Συνεχίζουμε επίσης την ενημέρωση και σε άτομα με ειδικές ανάγκες με ειδικό ένθετο για το Πρόγραμμα σε γραφή BRAILLE για τους τυφλούς.

Εκτός από το πλούσιο ενημερωτικό υλικό για μικρούς και μεγάλους, που περιλαμβάνει το βιβλίο επισκεπτών, φυλλάδια, αφίσες και κάρτες, υπάρχει ένα ενδιαφέρον CD-ROM με ενημερωτικά θέματα για τη θάλασσα, την ιστορία και τον πολιτισμό γύρω απ’ αυτήν, μια πραγματικά μικρή εγκυκλοπαίδεια και ένα screen saver που συνοδεύεται από ήχους που μας παραπέμπουν σε διακοπές.

Το υλικό αυτό θα διανεμηθεί σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό σε 6 γλώσσες (Αγγλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Ρώσικα, Αραβικά, Ιαπωνικά).

Τέλος θα έχουμε σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας και 30 ραδιοφωνικούς σταθμούς καθημερινά, τα δελτία ακτών , με τις κατάλληλες ακτές για κολύμβηση καθώς κα άλλα μηνύματα προστασίας των ακτών και των θαλασσών από τη ρύπανση, που θα τρέχουν στα ηλεκτρονικά μέσα όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

20/05/2024
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024