Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΘαλάσσιος ΤουρισμόςΕξαιρετικής σημασίας η ασφάλεια της ναυτιλιακής κίνησης για την Κύπρο

Εξαιρετικής σημασίας η ασφάλεια της ναυτιλιακής κίνησης για την Κύπρο

Χαιρετισμό στο συνέδριο “Digital Ship” που διοργανώνεται για 5η χρονιά στην Κύπρο απηύθυνε χθες (5 Φεβρουαρίου) η Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων της Κύπρου κα Μαρία Μαλαχτού – Παμπαλλή. Το συνέδριο […]

Χαιρετισμό στο συνέδριο “Digital Ship” που διοργανώνεται για 5η χρονιά στην Κύπρο απηύθυνε χθες (5 Φεβρουαρίου) η Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων της Κύπρου κα Μαρία Μαλαχτού – Παμπαλλή. Το συνέδριο αφορά τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας σε<...> σχέση με τα πλοία και τις ναυτιλιακές εταιρείες.

Στο χαιρετισμό της, η κα Υπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι δεδομένων των κινδύνων στους οποίους εκτίθενται τα πλοία, όπως πειρατεία και τρομοκρατία, η σημασία της επικοινωνίας των πλοίων με όλα τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη είναι αποφασιστικής σημασίας για τη διασφάλιση της γρήγορης ανταλλαγής πληροφοριών ώστε να μπορέσουν οι λήπτες αποφάσεων να ενημερώνονται άμεσα για τα σχετικά γεγονότα.

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και το αρμόδιο Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, σημείωσε η κα Υπουργός, προσδίδουν μεγάλη σημασία στην ασφάλεια και αποδοτικότητα της ναυτιλιακής κίνησης, καθώς και στην αποτροπή της μόλυνσης της Ανατολικής Μεσογείου. Για το σκοπό αυτό έχει υιοθετηθεί και εφαρμόζεται αποτελεσματικά ο Κώδικας ISPS. Έχει πιστοποιηθεί ότι όλα τα πλοία υπό κυπριακή σημαία καθώς και οι διευκολύνσεις στα λιμάνια της Κύπρου συμμορφώνονται πλήρως με τις απαιτήσεις του εν λόγω Κώδικα.

Ακολούθως η κα Υπουργός ανέφερε ότι η Κύπρος εγκαθιστά επίσης ένα σύστημα πληροφόρησης για έλεγχο της ναυτιλιακής κίνησης που θα έχει τη δυνατότητα να επιτηρεί, να επεξεργάζεται και να παρέχει πληροφορίες για τη ναυτιλιακή κίνηση που εισέρχεται στα σύνορα της ΕΕ με τη Μέση Ανατολή και το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει περί τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Στη συνέχεια η κα Παμπαλλή αναφέρθηκε σε σειρά μέτρων που υιοθέτησε η Κύπρος με στόχο την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του κυπριακού στόλου, και συγκεκριμένα στην υιοθέτηση πολιτικής ασφάλειας με επίκεντρο τον αποτελεσματικό έλεγχο των πλοίων και τη βελτίωση της ποιότητας τους. Ιδιαίτερη σημασία, είπε, δίδεται και στην ποιότητα και ευημερία των εργοδοτουμένων σε κυπριακά πλοία. Κύριος στόχος μας, συνέχισε η κα Υπουργός, είναι να διασφαλιστεί η συνεχής βελτίωση των επιπέδων ασφαλείας και ποιότητας στα κυπριακά πλοία, ώστε όχι μόνο να παραμείνουμε στη Λευκή Λίστα του Μνημονίου Συναντίληψης του Παρισιού αλλά και να περιοριστούν στο ελάχιστο οι περιορισμοί πλοίων, τα θαλάσσια ατυχήματα και η απώλεια ανθρωπίνων ζωών.

Ακολούθως η κα Υπουργός υπογράμμισε, την εθελοντική συμμετοχή της Κύπρου στο Σχέδιο Ελέγχου του ΙΜΟ με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση και προώθηση της κυπριακής σημαίας ως ποιοτικής σημαίας. Η Κύπρος, είπε, ήταν το πρώτο ανοικτό νηολόγιο που πέρασε με επιτυχία το σχετικό έλεγχο και η δεύτερη χώρα παγκοσμίως που συμμετείχε εθελοντικά.

Καταλήγοντας, η κα Παμπαλλή διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για διατήρηση ενός υψηλής ποιότητας νηολογίου και ότι θα συμμετέχει ενεργά σε όλα τα διεθνή βήματα όπου λαμβάνονται αποφάσεις πολιτικής σε θέματα ναυτιλίας.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024