Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινεί διαδικασία παράβασης κατά 12 κρατών μελών για παραλείψεις σε θέματα ασφάλειας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινεί διαδικασία παράβασης κατά 12 κρατών μελών για παραλείψεις σε θέματα ασφάλειας

Η Επιτροπή έστειλε επιστολή επίσημης ειδοποίησης σε όλα τα κράτη μέλη, εκτός από τη Δανία, τη Γερμανία και την Ισπανία, με αντικείμενο παράλειψη τήρησης της νομοθεσίας της ΕΕ όσον αφορά τα συστήματα επιτήρησης και πληροφοριών για την κυκλοφορία πλοίων…

Η Επιτροπή έστειλε επιστολή επίσημης ειδοποίησης σε όλα τα κράτη μέλη, εκτός από τη Δανία, τη Γερμανία και την Ισπανία, με αντικείμενο<...> παράλειψη τήρησης της νομοθεσίας της ΕΕ όσον αφορά τα συστήματα επιτήρησης και πληροφοριών για την κυκλοφορία πλοίων, οδηγία έτους 2002 που εκδόθηκε μετά το ατύχημα του Erika. Πρόκειται για το πρώτο βήμα διαδικασίας παράβασης κατά κρατών μελών τα οποία έπρεπε να είχαν εκδώσει την αναγκαία νομοθεσία μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου έτους 2004. Ο στόχος της νομοθεσίας ήταν να ενισχυθεί η ασφάλεια της θαλάσσιας κυκλοφορίας με δέσμη μέτρων όπου περιλαμβάνονται ο καθορισμός σημείων καταφυγής για πλοία που βρίσκονται σε κίνδυνο και η υποχρέωση να υπάρχει επί του πλοίου σύστημα καταγραφής δεδομένων πλου (“μαύρο κουτί”).

Στην περίπτωση που τα οικεία κράτη μέλη δεν εκδώσουν τα μέτρα τα αναγκαία για την εφαρμογή της οδηγίας εντός δύο μηνών, η Επιτροπή θα αποφασίσει τη συνέχιση της διαδικασίας για παράβαση με αποστολή αιτιολογημένης γνώμης, βήμα που προηγείται της παραπομπής της υπόθεσης στο Δικαστήριο.

Ο βασικός στόχος της πρότασης είναι η ενίσχυση, με χρησιμοποίηση των πλέον σύγχρονων τεχνολογικών εξελίξεων όπως συστήματα αυτόματης ταυτοποίησης (AIS – ΣΑΤ), της ταυτοποίησης και επιτήρησης της θαλάσσιας κυκλοφορίας σε ευρωπαϊκά ύδατα, ιδίως πλοίων τα οποία δυνητικώς εγκυμονούν κίνδυνο για την ασφάλεια ή το περιβάλλον.

Επίσης η πρόταση περιλαμβάνει κάποιες διατάξεις που σκοπεύουν στη βελτίωση της πρόληψης ναυτικών ατυχημάτων και ρύπανσης, με τη δημιουργία δικτύου τηλεπληροφορικής για την ανταλλαγή πληροφοριών όσον αφορά πλοία και θα περιέχει τη νομική βάση η οποία θα παρέχει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα απαγόρευσης απόπλου πλοίων σε εξαιρετικές καιρικές συνθήκες καθώς και σε περίπτωση σοβαρής απειλής για την ασφάλεια ή το περιβάλλον.

Συμβάντα στη θάλασσα τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν μείζονα ρύπανση θα αντιμετωπίζονται καλύτερα μέσω της απαίτησης για τα κράτη μέλη να καταρτίζουν σχέδια για την προστασία πλοίων που βρίσκονται σε κίνδυνο σε σημεία καταφυγής στις ακτές τους καθώς και μέσω αυξημένων υποχρεώσεων των πλοίων να αναφέρουν συμβάντα και ρύπανση στη θάλασσα και να συνεργάζονται με τις παράκτιες αρχές. Τέλος, θα βελτιωθεί η έρευνα θαλασσίων ατυχημάτων μέσω της απαίτησης για επιβατηγά και φορτηγά πλοία να είναι εφοδιασμένα με καταγραφικό δεδομένων πλου (“μαύρο κουτί” για την έρευνα ατυχημάτων).

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024