Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΤα κόμματα παρουσίασαν τις θέσεις τους για τον τουρισμό

Τα κόμματα παρουσίασαν τις θέσεις τους για τον τουρισμό

Εκπρόσωποι όλων των κομμάτων τοποθετήθηκαν σχετικά με τους άξονες στρατηγικού σχεδιασμού για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας, την τουριστική προβολή και τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα καθώς και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Tουριστικών & Tαξιδιωτικών Γραφείων (HATTA)…

Εκπρόσωποι όλων των κομμάτων τοποθετήθηκαν σχετικά με τους άξονες στρατηγικού σχεδιασμού για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας, την<...> τουριστική προβολή και τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα καθώς και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Tουριστικών & Tαξιδιωτικών Γραφείων (HATTA), πριν από την ετήσια γενική του συνέλευση στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάννια, με στόχο τη συνάντηση όλων των κομμάτων με την τουριστική βιομηχανία.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ μίλησε ο υποψήφιος βουλευτής στην Β` Αθήνας Νίκος Μαδεμλής, ο οποίος τόνισε τη σημασία του τουρισμού στην οικονομία της χώρας και την περιφερειακή ανάπτυξη. Ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καταρτίσει στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του τουρισμού για την εξαετία 2004-2010 και ότι οι προοπτικές του τουρισμού είναι ενθαρρυντικές όπως άλλωστε καταδεικνύουν και τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. Ο κ. Μαδεμλής χαρακτήρισε τον τουρισμό Εθνική Υπόθεση και αναφέρθηκε στη συμβολή του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα (ΕΠΑΝ) στην ενδυνάμωση των τουριστικών υποδομών και την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Ο υπεύθυνος του τομέα Τουρισμού της ΝΔ και υποψήφιος βουλευτής Ευβοίας Αναστάσιος Λιάσκος ανέπτυξε όλο το πρόγραμμα της ΝΔ σχετικά με τον τουρισμό, αφού τόνισε ότι η σημερινή πραγματικότητα δείχνει μια σοβαρή κρίση στην τουρισμό για την οποία η κυβέρνηση δεν έχει αναλάβει δραστικά μέτρα. Ο κ. Λιάσκος μίλησε για μείωση των αφίξεων και διανυκτερεύσεων και κυρίως για μείωση των εσόδων από τον τουρισμό, για εποχικότητα, άκαιρη διαφήμιση, φθίνουσα πορεία των παραδοσιακών αγορών, μικρές επενδύσεις, πτώση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού, ελλειπή εκπαίδευση, διάλυση του ΕΟΤ. Πρότεινε, εκ μέρους της ΝΔ, την ίδρυση Υπουργείου Τουρισμού με την ταυτόχρονη αναδιοργάνωση του ΕΟΤ ως φορέα υλοποίησης της τουριστικής πολιτικής και την αναβάθμιση του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού, την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την έκδοση αδειών λειτουργίας, την κωδικοποίησης της τουριστικής νομοθεσίας, την οριστικοποίησης του συστήματος κατάταξης των ξενοδοχείων σε “αστέρια”, τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην ανάπτυξη έργων υποδομών, την αξιοποίηση με διαφανή τρόπο της δημόσιας περιουσίας που διαχειρίζεται η ΕΤΑ, τη βελτίωση των υποδομών, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και κατά συνέπεια της παραγωγικότητας, την κατάρτιση ολοκληρωμένου αναπτυξιακού νόμου, τη δημιουργία ενιαίου φορέα εποπτείας της τουριστικής εκπαίδευσης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Επίσης, για την προβολή, την ευθύνη θα έχει ο ΕΟΤ ενώ θα ενθαρρυνθεί η δημιουργία μικτών φορέων για την προβολή εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Τέλος, τόνισε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία που χάνεται καθώς δεν έχει γίνει καμία σύνδεση του τουρισμού με τη Διοργάνωση και δεν έχουν υλοποιηθεί οι κοινές διαφημιστικές δράσεις για την Αθήνα που είχαν εξαγγελθεί πολύ καιρό πριν.

Ο υπεύθυνος του τμήματος Οικονομίας της κεντρικής επιτροπής του Κ.Κ.Ε. και υποψήφιος στο νομό Αχαΐας κ. Νίκος Καραθανασόπουλος, επεσήμανε ότι απαιτείται ολόπλευρη ανάπτυξη της οικονομίας προκειμένου να ενδυναμωθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως είναι αυτές των τουριστικών γραφείων, και αναφέρθηκε στους κινδύνους που εγκυμονεί για την οικονομία η στήριξη κατά κύριο λόγο στην τουριστική δραστηριότητα η οποία εξαρτάται κατά βάση από το εξωτερικό. Τόνισε ότι ο κλάδος των τουριστικών γραφείων πρέπει να αντισταθεί στα φαινόμενα συγκεντροποίησης της παραγωγής και να αναπτύξει παραγωγικούς συνεταιρισμού προκειμένου να αυξηθεί το ποιοτικό επίπεδο των εργαζομένων. “Aλλωστε -κατέληξε- ο τουρισμός είναι το δικαίωμα του εργαζόμενου να απολαύσει διακοπές και αναψυχή”.

Εκ μέρους του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς ο κ. Σπύρος Λυκούδης, υποψήφιος βουλευτής στην Β΄ Αθήνας, τόνισε ότι ο τουρισμός πλέον είναι τομέας β΄ κατηγορίας στην αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης και τα προβλήματά του δεν αντιμετωπίζονται συστηματικά.“Ο Συνασπισμός άσκησε συστηματικό έλεγχο στον κλάδο του τουρισμού, τουλάχιστον σε κοινοβουλευτικό επίπεδο”, υποστήριξε ο κ. Λυκούδης και επιγραμματικά παράθεσε τις προτάσεις του κόμματός του για τον κλάδο: α) επανασύσταση ενιαίου κρατικού φορέα για τον τουρισμό, β) τουριστικές επενδύσεις με σταθερό πλαίσιο κινήτρων, γ) δραστηριοποίηση τοπικών φορέων, δ) ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού με τη συμμετοχή δημοσίων επενδύσεων όπου δεν είναι δυνατές οι ιδιωτικές, όπως στον πολιτιστικό τουρισμό, στον οικοτουρισμό, στη δημιουργία αγκυροβολίων, κλπ), ε)συστηματική παρουσίαση σε ξένες αγορές και αναζήτηση νέων αγορών, στ) αντιμετώπιση των προβλημάτων και των ενδεχόμενων κινδύνων που μπορεί να δημιουργήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες αλλά και σχέδιο εκμετάλλευσης των θετικών αποτελεσμάτων της Ολυμπιάδας, ζ) διάλυση της αμαρτωλής ΕΤΑ και σύσταση ανώνυμης εταιρείας θυγατρικής του ΕΟΤ που θα ελέγχεται από αυτόν με αποκλειστικό σκοπό τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας του.

Ο υποψήφιος του ΔΗΚΚΙ στην Α` Αθήνας κ. Ευγένιος Ανδρικόπουλος δήλωσε ότι “χάσαμε το τρένο της ανάπτυξης πριν από πολλά χρόνια κι αυτό γιατί δεν διαπραγματευτήκαμε σκληρά την ένταξή μας στην ΕΕ”. Εξέφρασε την ελπίδα να μην εξελιχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τουρισμού σε μια ιστορία χαμένων ευκαιριών μέσα στο πλαίσιο της μετάλλαξης της βιομηχανίας μας σε τουριστική βιομηχανία.

Τη θέση του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού (ΛΑΟΣ) για τον τουρισμό εξέφρασε ο κ. A. Γεωργιάδης ο οποίος τόνισε ότι παρατηρείται έλλειψη στις υποδομές τις οποίες πρέπει να αναπτύξουμε για να προσελκύσουμε τουρίστες, πρέπει να θεσμοθετηθεί μια σταθερή φορολογική νομοθεσία για να αναπτυχθούν οι επενδύσεις και τέλος πρέπει να τεθεί ένα όραμα, το οποίο για το ΛΑΟΣ είναι η ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού.

Ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού κ. Κώστας Μποτόπουλος ανέπτυξε τις δράσεις που έχουν μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί στον τουρισμό, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να ακολουθείται μια μανιχαϊστική αντίληψη ότι τίποτα δεν έχει γίνει για την ανάπτυξη του κλάδου. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει την ενιαία εθνική πολιτική με την ίδρυση και λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού, ενθαρρύνει τον συνεχή διάλογο με τους φορείς, ενώ σχετικά με την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, υποστήριξε ότι μέχρι το τέλος του 2004 θα έχουν δεσμευτεί νομικά το 80% των κονδυλίων για τον τουρισμό, τα οποία θα δαπανηθούν μέχρι το 2006. Δήλωσε επίσης ότι επιδιώκεται η αναδιαμόρφωση σε θεσμικό επίπεδο αλλά όχι με πισωγυρίσματα, όχι με την ίδρυση Υπουργείου Τουρισμού. Πρόκειται για έναν εγχείρημα που απέτυχε γιατί ο τουρισμός έχει αντικείμενο σε 12 υπουργεία. Υποστήριξε την ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα στις περιφέρειες να υλοποιήσουν την τουριστική πολιτική, η οποία όμως θα καθορίζεται κεντρικά, ενώ επεσήμανε την ανάγκη ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όμως σε συμπληρωματική βάση στο βασικό μας προϊόν που είναι ο θερινός τουρισμός.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Νίκος Δημάδης τόνισε ότι η αξιοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων αποτελεί εφαλτήριο για τη νέα ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού με την ανάπτυξη των υποδομών και την διαφήμιση της χώρας μας στο εξωτερικό, για την οποία επεσήμανε ότι άρχισε στα μέσα Δεκεμβρίου και θα απορροφήσει 45 εκατ. ευρώ, ενώ ευχαρίστησε το ΗΑΤΤΑ αλλά και όλους τους τουριστικούς φορείς για τη συνεργασία τους, την οποία χαρακτήρισε απαραίτητη.

Τέλος, την ανάγκη συνέχισης της μέχρι τώρα καλής συνεργασίας εργοδοτών εργαζομένων επεσήμανε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΝΤ κ. Βασιλόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι τα προβλήματα παραμένουν και χρειάζονται λύσεις και μετά τις εκλογές.

Επίσης χαιρετισμό απηύθυναν η κα. Ελένη Κούρκουλα υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Β΄ Αθήνας, ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στη Β` Αθήνας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Α΄ Αθήνας Νίκος Απέργης, η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΝ στην Α` Αθήνας κ. Aννα Φιλίνη, ενώ παραβρέθηκαν ακόμα οι υποψήφιοι βουλευτές Μάρω Κοντού, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, Παπαδόγκονας, Τζοβάνα Φραγκούλη και Έλενα Κουντουρά.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν τέως Γεν. Γραμματείς και Πρόεδροι του Ε.Ο.Τ. (εκτός από πολλά μέλη του Συνδέσμου) εκπρόσωποι των Υπουργείου Ανάπτυξης, Ε.Ο.Τ., Ξ.Ε.Ε., Π.Ο.Ξ., Ε.Ξ.Α., Ένωσης Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων, Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, Ομοσπονδίας Ναυτικών Πρακτόρων, ΠΟΕΣΕ, ΣΕΟΕΣ, ΣΕΠΟΣ, Συνομοσπονδία Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων, Συλλόγου Τουριστικών Καταστημάτων, Συνδέσμου Αντιπροσώπων Αεροπορικών Εταιριών, ΙΑΤΑ, Ο.Α., Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών, Συνδέσμου Ελληνίδων στον Τουρισμό.

Στο τέλος της εκδήλωσης βραβεύτηκαν για την προσφορά τους στον κλάδο οι ιδιοκτήτες τουριστικών γραφείων κ.κ. Τάσος Στυλιανόπουλος, Δημήτριος Πειθής και Χριστόδουλος Σμπώκος.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024