Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΜανώλης Μαυρομμάτης: Πλήττεται ο τουριστικός κλάδος από τις προμήθειες των πιστωτικών καρτών

Μανώλης Μαυρομμάτης: Πλήττεται ο τουριστικός κλάδος από τις προμήθειες των πιστωτικών καρτών

“Η αγορά των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών δεν εντάσσεται στα πλαίσια της ενιαίας αγοράς. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πληρώνουν ποσοστά προμήθειας επιπλέον 2,5% για κάθε προϊόν, προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετούνται οι πελάτες τους με πιστωτικές κάρτες, γεγονός που πλήττει ιδιαίτερα τον τουριστικό κλάδο”, τόνισε, μεταξύ άλλων, η αρμόδια Επίτροπος…

“Η αγορά των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών δεν εντάσσεται στα πλαίσια της ενιαίας αγοράς. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πληρώνουν<...>ποσοστά προμήθειας επιπλέον 2,5% για κάθε προϊόν, προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετούνται οι πελάτες τους με πιστωτικές κάρτες, γεγονός που πλήττει ιδιαίτερα τον τουριστικό κλάδο”, τόνισε, μεταξύ άλλων, η αρμόδια Επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού, κυρία Neelie Kroes, στην απάντηση που έδωσε σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ., κ. Μανώλη Μαυρομμάτη.

Χαρακτηριστικά μάλιστα ανέφερε: “Έχει δίκιο ο αξιότιμος βουλευτής να υποστηρίζει ότι θα πρέπει ο τομέας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών να ενταχθεί στα συστήματα της Ενιαίας Αγοράς και της Ενιαίας Περιοχής Πληρωμών σε ευρώ. Πρέπει να υπάρξει στον τομέα αυτό εξέλιξη και εγώ θα κάνω ότι μπορώ για να το προωθήσω. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πληρώνουν πολλά παραπάνω γιατί οι τράπεζες, στον τομέα αυτό, δεν έχουν τον ανάλογο ανταγωνισμό”.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητούσε να πληροφορηθεί: “Εάν η Επιτροπή πιστεύει ότι θα πρέπει ο τομέας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών να ενταχθεί στα συστήματα της Ενιαίας Αγοράς και της Ενιαίας Περιοχής Πληρωμών σε ευρώ. Πώς σκοπεύει να εντάξει τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες στα συστήματα αυτά, δεδομένης της αντίστασης που προβάλουν τοπικοί παράγοντες σε ορισμένα κράτη-μέλη. Επίσης, εάν μετά το προβλεπόμενο στάδιο διαβούλευσης με τα ενδιαφερόμενα μέρη τα παραπάνω ανησυχητικά στοιχεία επιβεβαιωθούν, σε ποια νομικά μέτρα η Επιτροπή προτίθεται να προβεί”.

“Σε ορισμένες χώρες-μέλη οι καταναλωτές πληρώνουν μέχρι και 100% περισσότερο από κάποιες άλλες, για τις υπηρεσίες που παρέχουν οι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι Visa και Master-Card”, επισημαίνει η σχετική προπαρασκευαστική έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την ίδια έκθεση, “οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πληρώνουν μέχρι και 70% περισσότερο από τις μεγάλες εταιρίες προκειμένου για τη χρήση πιστωτικών καρτών από τους πελάτες τους. Η Ε.Ε. θα μπορούσε να εξοικονομήσει περίπου 50 έως 100 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, εάν η αγορά χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών λειτουργούσε σε ανταγωνιστικό πλαίσιο, σύμφωνα με τις κοινοτικές επιταγές”. Επίσης, η έκθεση αναφέρει ότι “τα υψηλά κέρδη των συγκεκριμένων χρηματοπιστωτικών ομίλων έφτασαν το 2004 τα 1,35 τρισεκατομμύρια ευρώ”.

Οι τακτικές των Visa και Master-Card, καθώς και άλλων χρηματοπιστωτικών ομίλων, όσον αφορά τις υψηλές χρεώσεις και τη μη ανταγωνιστική συμπεριφορά στις συναλλαγές τους, ήταν το αντικείμενο μελέτης της σχετικής προπαρασκευαστικής έκθεσης της Επιτροπής, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα πρόσφατα. Μέχρι το Δεκέμβριο του 2006 η Επιτροπή θα πρέπει να έχει εκδώσει την τελική της έκθεση. Τέλος, στην έρευνα υπογραμμίζεται η έντονη ανομοιομορφία στις χρεώσεις των καρτών από το ένα κράτος-μέλος στο άλλο.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024
02/05/2024