Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΝομοθεσίαΠροσφυγή κατά της μεταβίβασης στο ΤΑΙΠΕΔ του 30% του Ελληνικού
Επενδύσεις

Προσφυγή κατά της μεταβίβασης στο ΤΑΙΠΕΔ του 30% του Ελληνικού

Η μεταβίβαση των εκτάσεων του Ελληνικού στο ΤΑΙΠΕΔ είναι αντίθετη στις συνταγματικές αρχές της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας, του κοινωνικού κράτους και της λαϊκής κυριαρχίας ως βάση του λαϊκού πολιτεύματος, ενώ, παραβιάζεται και το συνταγματικό δικαίωμα στο περιβάλλον, υποστηρίζουν οι Δήμοι Ελληνικού-Αργυρούπολης και Αλίμου.

Οι Δήμοι Ελληνικού-Αργυρούπολης και Αλίμου κατέθεσαν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της μεταβίβασης στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) του 30% των εκτάσεων των εγκαταστάσεων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, της μαρίνας Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά Αττικής.

Είχε προηγηθεί προσφυγή κατά του ΤΑΙΠΕΔ και από δέκα δημότες, που υποστηρίζουν, όπως και οι δύο δήμοι, ότι η επίμαχη μεταβίβαση είναι αντισυνταγματική και μη νόμιμη.

Πιο συγκεκριμένα, στην προσφυγή επισημαίνεται ότι η μεταβίβαση των εκτάσεων στο ΤΑΙΠΕΔ είναι αντίθετη στις συνταγματικές αρχές της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας (άρθρο 5), του κοινωνικού κράτους (άρθρο 25) και της λαϊκής κυριαρχίας ως βάση του λαϊκού πολιτεύματος (άρθρο 1), ενώ, παράλληλα παραβιάζεται το συνταγματικό δικαίωμα στο περιβάλλον (άρθρο 24), όπως και το άρθρο 43 του Συντάγματος που καθορίζει πότε εκδίδονται τα Προεδρικά Διατάγματα.

Στην αίτησή τους οι κάτοικοι υπογραμμίζουν ότι οι εκτάσεις που μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ, όπως ο αιγιαλός, η παραλία, η χερσαία ζώνη της μαρίνας, τα δημόσια δάση και οι δασικές εκτάσεις, υπάγονται στη δημόσια περιουσία του κράτους και είναι αναπαλλοτρίωτη.

Επίσης, όπως επισημαίνουν οι κάτοικοι, την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής έπρεπε να υπογράφει και ο υπουργός Πολιτισμού, καθώς στην επίμαχη έκταση υπάρχουν πολύ σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι, ενώ, σημειώνουν ότι η χερσόνησος του Αγίου Κοσμά είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος.

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με τους προσφεύγοντες μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ, για 99 χρόνια, 5.249.873 τ.μ. του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, 426,011 τ.μ. του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας του Αγίου Κοσμά και 529.792 τ.μ. του πρώην Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024