Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΕλλάδα-Τουρκία τουριστική συμμαχία

Ελλάδα-Τουρκία τουριστική συμμαχία

Στο τεύχος του Δεκεμβρίου του περιοδικού Conde-Nast Traveler, σε τουριστικό αφιέρωμα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα παράλια της Τουρκίας, με τίτλο “Sea Change”, επισημαίνεται το νέο θετικό κλίμα […]

Στο τεύχος του Δεκεμβρίου του περιοδικού Conde-Nast Traveler, σε τουριστικό αφιέρωμα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα παράλια της Τουρκίας<...>, με τίτλο "Sea Change", επισημαίνεται το νέο θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τους σεισμούς, που έπληξαν τις δύο χώρες.

Έλληνες και Τούρκοι, που βοήθησαν αλλήλους για την αντιμετώπιση των θεομηνιών, επουλώνουν τώρα τις παλιές πληγές, δίνοντας παράλληλα στους ταξιδιώτες την ευκαιρία να γνωρίσουν με ένα τρόπο που δεν ήταν ως τώρα εφικτός τις δύο πολιτιστικά και ιστορικά συνδεδεμένες περιοχές. Μια από τις πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο της βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αφορά τη μείωση των περιοριστικών μέτρων για τα ταξίδια από τη μια χώρα στην άλλη.

Η περιήγηση του περιοδικού στο Αιγαίο με ένα τουριστικό σκάφος, με τετραμελές πλήρωμα, αρχίζει από την αρχαία Αλικαρνασσό (το σημερινό Bodrum), όπου υπήρχε το περίφημο μαυσωλείο, ένα από τα επτά θαύματα της αρχαιότητας. Συνεχίζεται στην Κω, το νησί του Ιπποκράτη, τη Σύμη, την Νίσυρο και επόμενο σταθμό τη Ρόδο, όπου ο δήμαρχος φιλοδοξεί να προλάβει να ξαναζωντανέψει πριν από την Ολυμπιάδα 2004, ένα άλλο από τα επτά θαύματα, το Κολοσσό. Θα είναι ένα μοντέρνο έργο, εμπνευσμένο από το αρχαίο πρότυπο, που δεν είναι γνωστό ποια ακριβώς μορφή είχε. Για την κατασκευή του υπάρχει πρόταση να χρησιμοποιηθεί το μέταλλο των ευρωπαϊκών νομισμάτων που θα αντικατασταθούν από το ευρώ. Τα μέλη του πληρώματος της κρουαζιέρας ήταν από την Κωνσταντινούπολη και όλοι είχαν κάποιο δικό τους, συγγενή ή φίλο που χάθηκε στους σεισμούς.

Οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας εξακολουθούν ωστόσο να αντιμετωπίζουν άλυτα προβλήματα, με πρώτο το Κυπριακό. Όμως από την άλλη, η Ελλάδα ήρε τις αντιρρήσεις της για την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ, οι δύο χώρες αποφάσισαν να περιορίσουν τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων και συζητούν ακόμη και την από κοινού διοργάνωση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

Στο τέλος του ταξιδιού, που ήταν για πολλά χρόνια απαγορευμένο, αναρωτιέται κανείς αν οι σεισμοί αποδεικνύονται οι πιο αποτελεσματικοί διπλωμάτες, παρατηρεί ο αρθρογράφος και καταλήγει: Πρέπει άραγε να περιμένουμε κάποια φυσική καταστροφή ή ακόμα χειρότερα μια τραγωδία, για να μπορέσουμε να λύσουμε τις διαφορές μας;

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024