Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΘετικές οι εξελίξεις στο θέμα της χορήγησης βίζας των Τούρκων επισκεπτών

Θετικές οι εξελίξεις στο θέμα της χορήγησης βίζας των Τούρκων επισκεπτών

Ευχάριστα ήταν τα νέα, που μετέφερε χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης, στους νομάρχες Λέσβου, κ. Παύλο Βογιατζή, Σάμου κ. Εμμανουήλ Κάρλα, Δωδεκανήσου κ. Ιωάννη Μαχαιρίδη και Χίου κ. […]

Ευχάριστα ήταν τα νέα, που μετέφερε χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης, στους νομάρχες Λέσβου,<...> κ. Παύλο Βογιατζή, Σάμου κ. Εμμανουήλ Κάρλα, Δωδεκανήσου κ. Ιωάννη Μαχαιρίδη και Χίου κ. Πολύδωρο Λαμπρινούδη, στα πλαίσια της προγραμματισμένης συνάντησης τους στο υπουργείο Εξωτερικών.

Να υπενθυμιστεί ότι οι νομάρχες είχαν ζητήσει από το υπουργείο Εξωτερικών την παρέμβασή του ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε Τούρκους υπηκόους να μεταβαίνουν χωρίς βίζα στα ελληνικά νησιά για 24 ή 48 ώρες. Παράλληλα είχαν θέσει το θέμα της κατάργησης από τους τούρκους αρμόδιους του φόρου των πενήντα δολαρίων, που επιβάλλεται σε κάθε τούρκο πολίτη κατά την έξοδό του από τη χώρα. Τα αιτήματα αυτά σχετίζονται με την επιδίωξη των νομαρχών του Αιγαίου για τη διευκόλυνση της μετακίνησης περισσότερων επισκεπτών στην περιοχή.

Έτσι, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο νομάρχης Λέσβου κ. Παύλος Βογιατζής, ανακοίνωσε ότι “ο κ. Βαληνάκης, μετά από επικοινωνία που είχε με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ, τους γνωστοποίησε την κατάργηση εκ μέρους της Τουρκίας του φόρου των 50 δολαρίων. “Πρόκειται για μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη από την οποία αναμένουμε θετικές επιδράσεις και ως προς την αύξηση της κίνησης προς την Ελλάδα” σημείωσε ο κ. Βογιατζής.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι “το υπουργείο Εξωτερικών ασπάζεται την άποψη των τεσσάρων νομαρχών για την κατάργηση της βίζας στην περίπτωση που οι τούρκοι επιθυμούν να επισκεφθούν τα ελληνικά νησιά για 24 ή 48 ώρες”. Ωστόσο ο κ. Βαληνάκης ανέφερε ότι “επειδή τα σύνορα στα ελληνικά νησιά συνιστούν και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής ΄Ένωσης θα πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση για το θέμα και με ευρωπαίους αξιωματούχους.

Μάλιστα, ο κ. Βαληνάκης παρέπεμψε σε νέες συζητήσεις για το θέμα, μετά τις 17 Δεκεμβρίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί και η συζήτηση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεδομένου ότι μεσολαβούν και οι γιορτές των Χριστουγέννων, οι τέσσερις νομάρχες θα έχουν νέα συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών εντός του Ιανουαρίου προκειμένου να εξετάσουν και πάλι το ζήτημα.

Στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ως τότε οι νομάρχες Σάμου, Δωδεκανήσου και Χίου εξουσιοδότησαν τον νομάρχη Λέσβου κ. Βογιατζή να εξετάσει το θέμα της δημιουργίας τουριστικού γραφείου στη Σμύρνη. “Στο θέμα εμπλέκονται διάφορα ζητήματα, νομικά, τεχνικά και οικονομικά, τα οποία θα εξετάσω το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια θα ενημερώσω τους νομάρχες προκειμένου να προσδιορίσουμε την περαιτέρω στάση μας” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βογιατζής.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024