Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑμεσα “οξυγόνο” στις βιώσιμες τουριστικές επιχειρήσεις
Αρης Σπηλιωτόπουλος

Αμεσα “οξυγόνο” στις βιώσιμες τουριστικές επιχειρήσεις

Κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης Αρη Σπηλιωτόπουλου με τους εκπροσώπους των Ενώσεων Ξενοδόχων Ελλάδος, με θέμα τα μέτρα που θα ληφθούν για την κρίση ο Υπουργός τόνισε ότι χρειάζονται μέτρα τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου. Μέτρα στρατηγικά που έχουν να κάνουν με το πως…

Κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης Αρη Σπηλιωτόπουλου με τους εκπροσώπους των Ενώσεων Ξενοδόχων Ελλάδος<...>, με θέμα τα μέτρα που θα ληφθούν για την κρίση ο Υπουργός τόνισε ότι χρειάζονται μέτρα τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου. Μέτρα στρατηγικά που έχουν να κάνουν με το πως θα αυξήσουμε την πελατεία μας, και μέτρα που έχουν να κάνουν με το πως θα βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός τόνισε ότι “κάτω από συνθήκες πίεσης, οικονομικής ύφεσης, στασιμότητας, βεβαίως, αφού δεν μπορείς να αυξήσεις τα κέρδη σου, εκείνο το οποίο ως Πολιτεία οφείλεις να κάνεις είναι να βοηθήσεις τον κλάδο για να μειώσει τα λειτουργικά του κόστη. Μέσα σε αυτή τη διαδικασία, έχουμε κάνει τις εξής κινήσεις: Πρώτον μέσω της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος επιχειρούμε όσο το δυνατόν να πιέσουμε το τραπεζικό σύστημα για να εξασφαλίσει την απαιτούμενη ρευστότητα στις τουριστικές επιχειρήσεις. Εκεί, κυρίες και κύριοι, χρειαζόμαστε και τη βοήθειά σας. Αντιλαμβάνεστε ότι, αν κινδυνολογούμε, γιατί στην πίσω πλευρά του μυαλού μας ενδεχομένως να έχουμε την εργασιακή ευελιξία, τότε αυτοπυροβολούμεθα. Διότι, ποια τράπεζα θα δώσει ρευστότητα σε μία επιχείρηση που έχει πει ότι θα πάει χειρότερα την επόμενη χρονιά, άρα είναι πολύ πιθανό η τράπεζα να χάσει τα κεφάλαιά της; Επενδύω όταν δεν έχω απεριόριστη ρευστότητα σε αυτούς που πιστεύω ότι μπορούν να εγγυηθούν την ανταποδοτικότητα άρα και τα κέρδη των κεφαλαίων μου. Υπ΄αυτή λοιπόν την έννοια, θέλει πάρα πολλή προσοχή πως μιλάμε και τι λέμε. Δεν μπορούμε να τα πετύχουμε όλα, δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε την κρίση για να μεγιστοποιήσουμε τα παραδοσιακά αιτήματα του κλάδου. Κι εγώ μαζί σας, όμως, στην προσπάθειά μας να κινδυνολογήσουμε για να πετύχουμε τα μέγιστα δυνατά, ενδεχομένως να κλείνουμε τη στρόφιγγα της ρευστότητας, γιατί, όπως ξέρετε, το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει σε επίπεδο ευρωπαϊκής οικονομίας είναι οι λεγόμενες `διατραπεζικές αγορές`. Η μία τράπεζα δεν εμπιστεύεται την άλλη και βεβαίως όταν δεν υπάρχει αυτή η εμπιστοσύνη δεν λειτουργεί το κεντρικό νευρικό σύστημα. Διότι η οικονομία είναι ένας οργανισμός, το κεντρικό νευρικό σύστημα αυτού του οργανισμού είναι η διατραπεζική αγορά, αυτή που αντλεί κεφάλαια και επενδύει κεφάλαια και αυτή είναι η οποία μπορεί να μας εγγυηθεί τη ρευστότητα στην πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Και βέβαια, εδώ πρέπει και οι τράπεζες να σταθούν στο ύψος της περίστασης και να αντιληφθούν ότι ο βασικός οικονομικός αιμοδότης των κεφαλαίων που έχουν για να μπορούν να κάνουν μετά την αναδιανομή, είναι ο τουριστικός κλάδος και η τουριστική οικονομία, διότι αυτή συνεισφέρει το 18,5% του παραγόμενου εθνικού εισοδήματος, αυτή δίδει δουλειά σε ένα εκατομμύριο καταναλωτές, οι οποίοι με τη σειρά τους παίρνουν τα `εορτοδάνεια`, τα `διακοποδάνεια` και κάθε είδους δάνεια με υψηλά επιτόκια άρα με σημαντικά κέρδη για τις τράπεζες. Υπ΄αυτήν λοιπόν την έννοια, πρέπει αυτόν τον βασικό αιμοδότη να τον δουν με προσοχή. Κι εμείς, από τη δική μας πλευρά, την πλευρά του τουριστικού κλάδου, να διαχειριστούμε με απόλυτη προσοχή τον λόγο μας και τη ρητορική μας. Γιατί η σχέση με τις τράπεζες δεν είναι σχέση αντίπαλη, είναι σχέση συμπληρωματική, το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δύο το πρόσωπο, όπου το πρόσωπο είναι ο καθαρός καθρέφτης που είναι ο ελληνικός τουρισμός που θα πρέπει να σταθεί στα πόδια του και να επενδύσει τη δύσκολη αυτή περίοδο που έρχεται. Επίσης, είμαι της άποψης και νομίζω ότι το σκεφτόμαστε θετικά, ότι ενδεχομένως από τη ρευστότητα που το ελληνικό κράτος εγγυάται, ένα ποσοστό κατοχυρωμένο θα πρέπει να είναι προς τον κλάδο της τουριστικής οικονομίας. Και βέβαια, ακούστηκαν από τον κ. Ανδρεάδη κι από όλους τους φορείς στο παρελθόν πάρα πολλά μέτρα, τα οποία ξέρετε ότι προσωπικά υποστηρίζω, τα οποία μπορούν να μειώσουν τα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων”.

Ο υπουργός απέφυγε να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα λέγοντας ότι “δεν μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή – θα ήταν και άκομψο- σε ποια κατεύθυνση πιέζω και σε ποια όχι, υπό την έννοια ότι, όπως ξέρετε, έχει ξεκινήσει μία διαδικασία μεταξύ μας συνεννόησης, ο τουριστικός κλάδος με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας, με την υπουργό Απασχόλησης, με τους συναρμόδιους υπουργούς. Αυτά τα θέματα θα μπουν σε επίπεδο Κυβερνητικής Πολιτικής και εκεί θα αποφασιστούν. `Αρα, θα ήταν άκομψο σήμερα εκ μέρους μου, αν έλεγα προς σε ποια κατεύθυνση κινούμαστε.

Όμως, εκείνο για το οποίο μπορώ εγώ να δεσμευτώ απέναντί σας, είναι ότι από αυτά που ακούστηκαν ασφαλώς και δεν μπορούν να γίνουν όλα, διότι αν μπορούσαν να γίνουν όλα τότε θα είχαμε άλλη οικονομία. Και ασφαλώς αν είχαμε άλλη οικονομία, δε θα είχαμε ελλείμματα. Κι αν δεν είχαμε ελλείμματα θα ήμαστε η χώρα εκείνη η οποία θα μπορούσε να ζητήσει χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητος και θα μπορούσαμε πάρα πολύ εύκολα να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την ανταγωνιστική μας θέση. Όμως, ξέρετε πάρα πολύ απλά, ότι ακόμα και η όποια `de facto` χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητος, αφορά όλες τις χώρες πλην των χωρών εκείνων όπου έχουν πολύ μεγάλα ελλείμματα, άρα δεν μπορούν να καταφύγουν εύκολα στους δανεισμούς, ούτε βεβαίως αφορούν τις γειτονικές χώρες που έχουν ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Με άλλα λόγια, τα απλά μαθηματικά, η στοιχειώδης οικονομική λογική μάς λέει ότι δεν μπορούμε να μαξιμαλίζουμε, πρέπει να πάρουμε από αυτά που ειπώθησαν τα πιο απαραίτητα οικονομικά μέτρα, που μπορούν να δώσουν άμεσο οικονομικό οξυγόνο στις υπό βιωσιμότητα τουριστικές επιχειρήσεις. Και η δέσμευση της Κυβέρνησης, την οποία εγώ σας μεταφέρω σήμερα, είναι ότι αυτό θα γίνει άμεσα, με συνολικό πακέτο μέτρων για τη θωράκιση και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητος του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Επίσης, πέρα από τα μέτρα αυτά, το επόμενο το οποίο εμείς θέλουμε να κάνουμε και το οποίο ήδη προχωρά με επιτυχία, είναι να ξεφύγουμε από την ελλαδοκεντρικότητα μιας αντιπαράθεσης μεταξύ ημών, δηλαδή του κλάδου του τουρισμού, και άλλων παραγωγικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό μπορούμε να το κάνουμε εάν σταματήσουμε να συζητάμε μόνο στο δικό μας ελλαδοκεντρικό επίπεδο την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος και ζητήσουμε να υπάρχει πρόνοια για τη βιωσιμότητα του τουρισμού σε όλο το άκρο της Νοτιανατολικής Ευρώπης, σε όλο το άκρο της Μεσογείου. Κι αυτό γιατί τα προβλήματα είναι κοινά, όπως και η παγκόσμια οικονομική ύφεση είναι κοινή και οι όποιες συνέπειές της είναι επίσης κοινές στις χώρες που έχουν ομοειδή χαρακτηριστικά γνωρίσματα, όπως ο μεσογειακός νότος. Έτσι λοιπόν, από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε να συμπεριληφθεί στα μέτρα που θα ανακοινωθούν ο ελληνικός τουρισμός και να μπει για πρώτη φορά στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας. Το έκανα αυτό με επιστολή στη Γαλλική Προεδρία και η επιτυχία η δική μας είναι ότι, με τις κατάλληλες διπλωματικές κινήσεις, το πετύχαμε και υπήρξε στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητος ειδική πρόνοια προς συζήτηση για τον τουρισμό. Και βέβαια ήδη βρισκόμαστε από εκεί και έπειτα στην προσπάθεια να πεισθεί η Διάσκεψη Κορυφής να ασχοληθεί με τον τουρισμό ως ξεχωριστό κεφάλαιο και τα όποια μέτρα σε επίπεδο Ευρώπης ληφθούν, να αφορούν και στο επίπεδο του τουρισμού, έτσι ώστε να είμαστε πλήρως θωρακισμένοι”.

Τελειώνοντας, ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι «ή όλες και όλοι μαζί θα πετύχουμε, ή όλες και όλοι μαζί θα αποτύχουμε. Κι αν εμείς αποτύχουμε στην προσπάθεια που κάνουμε, θα αποτύχει η Ελλάδα που δε θα μπορεί να σταθεί ανταγωνιστικά στα πόδια της τα επόμενα χρόνια”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024