Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕπίσπευση των εργασιών αποκατάστασης στην Αρχαία Ολυμπία ζήτησε ο Λιάπης
Υπουργείο Πολιτισμού

Επίσπευση των εργασιών αποκατάστασης στην Αρχαία Ολυμπία ζήτησε ο Λιάπης

Ευρεία σύσκεψη με θέμα την εξέλιξη και τον συντονισμό των έργων αποκατάστασης στην Αρχαία Ολυμπία συγκάλεσε χτες στο γραφείο του ο υπουργός Πολιτισμού, κ. Μιχάλης Λιάπης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο […]

Ευρεία σύσκεψη με θέμα την εξέλιξη και τον συντονισμό των έργων αποκατάστασης στην Αρχαία Ολυμπία συγκάλεσε χτες στο γραφείο του ο υπουργός Πολιτισμού, κ. Μιχάλης Λιάπης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας<...>του ΥΠΠΟ, κ. Χρ. Ζαχόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, κ. Σ. Σπυρίδων, η Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, κ. Β. Βασιλοπούλου, ο Aναπληρωτής προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μνημείων και Τεχνικών Έργων, κ. Π. Τζίννης, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, κ. Έλ. Κόρκα, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, κ. Ν. Μίνως, η Προϊσταμένη της Ζ΄ ΕΠΚΑ, κ. Γ. Χατζή, η Αναπληρώτρια προϊσταμένη της Ζ΄ ΕΠΚΑ, κ. Όλγα Βικάτου και ο Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.) κ. Λυριντζής, που έχει αναλάβει, ως τεχνικός σύμβουλος, για το έργο της αποκατάστασης.

Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

  • Επανεξέταση της επάρκειας και λειτουργίας του υπάρχοντος συστήματος πυρασφάλειας και σύνταξη μελέτης για την επέκτασή του, ούτως ώστε να καλύπτει και τον Κρόνιο λόφο, σύμφωνα με την γνωμοδότηση του ΚΑΣ και την αντίστοιχη υπουργική απόφαση.
  • Αξιοποίηση χορηγίας τεχνικής εταιρείας για τα αντιπλημμυρικά έργα στον Αλφειό.
  • Αύξηση του αριθμού των δασεργατών – υλοτόμων, προκειμένου να ολοκληρωθεί εγκαίρως η υλοτόμηση των ιστάμενων νεκρών δένδρων και να προχωρήσουν ταχύτατα τα αντιδιαβρωτικά έργα (κορμοδέματα) στον υπό ανάπλαση χώρο (Κρόνιο λόφο, λόφοι Ζούνη και Καλόσακα, Ολυμπιακή Ακαδημία, μνημείο Κουμπερντέν).
  • Η πλήρης μελέτη ανάπλασης του χώρου θα κατατεθεί στο τέλος Οκτωβρίου, δηλαδή ένα μήνα νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα, και οι φυτεύσεις θα αρχίσουν από τις 15 Νοεμβρίου.
  • Συνέχιση των εργασιών συντήρησης των αρχιτεκτονικών μελών στον ευρύτερο χώρο του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου. Πρόσληψη επιπλέον προσωπικού συντήρησης, προκειμένου το έργο να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους.
  • Σχεδιασμός των αντιπλημμυρικών έργων των ποταμών Αλφειού και Κλαδέου.
  • Σύνταξη ενδεικτικού καταλόγου με προϋπολογισμό των αναγκών στον αρχαιολογικό και τεχνικό τομέα, καθώς και στον τομέα του φυσικού περιβάλλοντος για όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της Ηλείας.


«Η διαφύλαξη, η αποκατάσταση και η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας είναι κορυφαία ζητήματα στην ατζέντα του Υπουργείου Πολιτισμού. Υπάρχουν πλέον σαφείς οδηγίες για να επισπευσθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, με στόχο πάντα την ολοκλήρωση των έργων μέχρι τον Μάρτιο του 2008″ δήλωσε σχετικά στο τέλος της σύσκεψης ο κ. Λιάπης, τονίζοντας πως το έργο το παρακολουθεί προσωπικά και επισταμένως. Για αυτό το λόγο μάλιστα ανακοίνωσε πως θα επισκεφτεί ξανά την Ολυμπία στις 25 Οκτωβρίου για να επιθεωρήσει την πρόοδο των εργασιών.
Ιστοσελίδα | + Άρθρα
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024