Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕΞΑ-Α προς τουρίστες: “Συγνώμη για την εμπειρία που ζήσατε”

ΕΞΑ-Α προς τουρίστες: “Συγνώμη για την εμπειρία που ζήσατε”

Η Ένωση Ξενοδόχων της Αθήνας–Αττικής (ΕΞΑ-Α) και οι ξενοδόχοι της Αθήνας εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη τους για τα γεγονότα που διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες στην πόλη και ζητούν “συγνώμη” από τους επισκέπτες / τουρίστες για την εμπειρία που βίωσαν μαζί με τους Αθηναίους πολίτες. Παράλληλα, η ΕΞΑ-Α υπενθυμίζει σε όλους πως στα ξενοδοχεία εργάζονται…

Η Ένωση Ξενοδόχων της Αθήνας–Αττικής (ΕΞΑ-Α) και οι ξενοδόχοι της Αθήνας εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη τους για τα γεγονότα που<...> διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες στην πόλη και ζητούν “συγνώμη” από τους επισκέπτες / τουρίστες για την εμπειρία που βίωσαν μαζί με τους Αθηναίους πολίτες. Παράλληλα, η ΕΞΑ-Α υπενθυμίζει σε όλους πως στα ξενοδοχεία εργάζονται και διαμένουν άνθρωποι 24 ώρες το 24ωρο, των οποίων η ζωή και η σωματική ακεραιότητα διέτρεξε άμεσο κίνδυνο κατά την διάρκεια των επεισοδίων. Πέραν αυτού, το οποίο αφορά στην ανθρώπινη ζωή και αποτελεί το κυρίαρχο ζήτημα, η ΕΞΑ-Α επισημαίνει -κατόπιν επανειλημμένων σχετικών ερωτήσεων από πλευράς του Τύπου- ότι τα πρόσφατα γεγονότα έπληξαν μεταξύ άλλων, τόσο τη φυσική δομή των ξενοδοχείων της Αθήνας, όσο και το γενικότερο τουριστικό προϊόν της περιοχής.

“Οι μέχρι στιγμής συνέπειες για τον τουρισμό και τα ξενοδοχεία της Αθήνας”, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι ξενοδόχοι, “είναι συγκεκριμένες: Εκτός από το γενικότερο κλίμα το οποίο αποτρέπει τους επισκέπτες να επιλέξουν την Αθήνα και κατΆ επέκταση την Ελλάδα (άλλωστε επεισόδια πραγματοποιήθηκαν και σε πολλές άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας), τα ξενοδοχεία της πόλης κυριολεκτικά άδειασαν, αφού οι περισσότεροι από τους ενοίκους τους τα εγκατέλειψαν λόγω των γεγονότων. Επίσης, ακυρώθηκαν οι όποιες κρατήσεις δωματίων και προγραμματισμένων εκδηλώσεων, αλλοδαπών και ημεδαπών, αφορούσαν στην περίοδο των εορτών (Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου), ενώ αναμένεται και ένα κύμα ακυρώσεων κρατήσεων (και εκδηλώσεων) που είχαν προγραμματισθεί για επόμενους μήνες (Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο κ.λπ.). Οι ακυρώσεις αυτές, αφορούν τόσο σε αριθμό κρατήσεων μεμονωμένων αλλά και groups, όσο και σε αριθμό no-shows (πελάτες οι οποίοι αν και δεν ακυρώνουν την κράτηση, τελικά δεν εμφανίζονται) και επιδρούν δραματικά στην πορεία των κρατήσεων έως το καλοκαίρι του 2009. Στα παραπάνω ας προστεθούν οι όποιες μικρές ή μεγαλύτερες ζημιές προκλήθηκαν σε συγκεκριμένα ξενοδοχεία -μέλη μας εντός των ορίων του Δήμου της Αθήνας.

Οι εποχές που διανύουμε είναι δίσεκτες, η διεθνής οικονομική κρίση κατΆ ομολογία όλων βρίσκεται -και- προ των ελληνικών πυλών και ο προορισμός μας υπέστη το χειρότερο που θα μπορούσε να υποστεί -και μάλιστα σε περίοδο εορτών. Τόσο λοιπόν οι παθόντες όσο και όλοι οι υπόλοιποι, καλούνται να επωμισθούν το δυσβάσταχτο κόστος από την συρρίκνωση της τουριστικής δραστηριότητας.

Το Δ.Σ της ΕΞΑ-Α, από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήθηκε και προέβη στην αποτίμηση της κατάστασης. Επίσης, με μια σειρά από υπομνήματα και επαφές με τους αρμόδιους φορείς (ΥΠΤΑΝ, Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, Υπουργείο Εσωτερικών, Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.λπ.) προσδοκά να συζητηθούν οι συνέπειες της γενικότερης κατάστασης και οι τρόποι με τους οποίους θα επιτευχθεί η αποκατάσταση της φήμης του προορισμού αλλά και της χώρας, όσο το δυνατόν ταχύτερα.

Οι ξενοδόχοι της Αθήνας επισημαίνουν την ανάγκη αρχικά να αποκατασταθεί το ταχύτερο δυνατόν και πλήρως, ότι καταστράφηκε. Στο σημείο αυτό επικροτούν και στηρίζουν τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής και του δήμαρχου κ. Νικ. Κακλαμάνη ώστε να επανέλθει η πόλη στους κανονικούς της ρυθμούς. Παράλληλα, ζητούν την αποτελεσματικότερη φρούρηση και προστασία της ιστορικής, πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Αθήνας, που αποτελεί το σημαντικότερο “κεφάλαιο” μιας πόλης – συμβόλου για όλα τα έθνη, ενώ αναμένουν από το ΥΠΤΑΝ να παρέμβει ώστε να συντονιστούν μεταξύ τους οι επίσημοι φορείς του τουρισμού σε εθνικό και τοπικό επίπεδο και να ανανήψει το συντομότερο δυνατόν ο ελληνικός τουρισμός”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024