Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΕυαγγέλου: Πολύ σημαντικός ο ρόλος των ναυλωμένων πτήσεων για την τουριστική ανάπτυξη της περιφέρειας

Ευαγγέλου: Πολύ σημαντικός ο ρόλος των ναυλωμένων πτήσεων για την τουριστική ανάπτυξη της περιφέρειας

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Ελλάδας (HATTA), κ. Γιάννης Ευαγγέλου στην ομιλία του στο διήμερο συνέδριο με θέμα ‘Οι αερομεταφορές στην Ελλάδα στο πλαίσιο της νέας διεθνούς […]

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Ελλάδας (HATTA<.>), κ. Γιάννης Ευαγγέλου στην ομιλία του στο διήμερο<...> συνέδριο με θέμα 'Οι αερομεταφορές στην Ελλάδα στο πλαίσιο της νέας διεθνούς πραγματικότητας' που έγινε στα πλαίσια της τουριστικής έκθεσης xenia<.> 2002 τόνισε μεταξύ άλλων την μέγιστη σημασία των αεροπορικών εταιριών στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας και ιδίως αυτών που προσφέρουν ναυλωμένες πτήσεις.

Όπως χαρακτηριστικά είπε 'οι αεροπορικές εταιρίες που κύριο έργο τους έχουν τις πτήσεις τσάρτερ διαδραματίζουν ένα καθοριστικό ρόλο στην τουριστική ανάπτυξη των περιοχών. Κάθε μικρός τουριστικός προορισμός γνωρίζει ότι η αναπτυξιακή του πορεία εξαρτάται -εάν όχι καθορίζεται- από την ύπαρξη πτήσεων τσάρτερ'.

'Οι πτήσεις αυτές σε ευρωπαϊκό επίπεδο ελέγχονται κατά κύριο λόγο από τους μεγάλους tour operators του εξωτερικού και εξαρτώνται από την πολιτική προώθησης προορισμών που αυτοί έχουν αποφασίσει. Τα τελευταία χρόνια, ακόμα περισσότερο από πριν, οι μεγάλοι tour operators στρέφονται σε μεγάλα τουριστικά θέρετρα, τα οποία έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν ποικιλία ποιοτικών και οικονομικών λύσεων σε επίπεδο καταλυμάτων, καλύπτοντας μια ευρεία γκάμα τουριστικών προϊόντων και τουριστικής ζήτησης που επιτρέπει στον tour operator να έχει σημαντικές οικονομίες κλίμακας. Ως γνωστόν, τα μεγάλα γκρουπς έχουν συγκεντρώσει στον έλεγχό τους tour operators από διάφορες χώρες της Ε.Ε. Οι διαμορφούμενες τάσεις δείχνουν ότι η προώθηση και η πώληση των μικρών τουριστικών προορισμών τους θα περιοριστεί σημαντικά στους μικρούς η σπέσιαλιστ tour operators'.

Στη συνέχεια ο κ. Ευαγγέλου ανέφερε το χαρακτηριστικό παράδειγμα των Κυκλάδων, που το τελευταίο χρόνο διακινούνται κυρίως από μικρούς tour operators και μάλιστα με πακέτα ολιγοήμερων διακοπών, τύπου Island hopping, δηλ. από νησί σε νησί.

'Γενικότερα' ανέφερε ο κ. Ευαγγέλου 'είδαμε ότι προσελκύουν τουρισμό που δεν ανήκει στη μαζική παραγωγή. Αυτό, καθώς καταλαβαίνετε, εγκυμονεί κινδύνους που αφορούν στο να μην υπάρξουν επαρκείς διαθέσιμες πτήσεις προς αυτούς τους προορισμούς. Υπό αυτό το πρίσμα η ύπαρξη μιας ελληνικών συμφερόντων αεροπορικής εταιρείας τσάρτερ η οποία θα επενδύσει όμως και προς αυτή την κατεύθυνση και όχι μόνο σε τακτικές πτήσεις, είναι καθοριστικής σημασίας και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ενώ θα έπρεπε να μελετηθεί η μορφή των κινήτρων που θα εξασφάλιζε την ύπαρξη σχετικών δρομολογίων. Να σημειωθεί ότι η Αegean έχει ήδη ασχοληθεί με πτήσεις τσάρτερ -όπως και η Axon, η οποία, δυστυχώς, ανεξάρτητα από τους λόγους, ανέστειλε τη δραστηριότητά της- μέσω των οποίων πτήσεων τσάρτερ εξυπηρετεί ανεξάρτητους, ελληνικών συμφερόντων Tour Operators. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και πτήσεις που πραγματοποιούνται κατά τον χειμώνα από μακρινούς προορισμούς.'

Τελειώνοντας ο κ. Ευαγγέλου ανέφερε ότι 'πέρα των μικρών τουριστικών προορισμών όμως και η γενικότερη τουριστική πολιτική της χώρας μας – όπως τουλάχιστον αυτή έχει αναγγελθεί- εστιάζει το ενδιαφέρον της στην σταδιακή μείωση της εξάρτησης μας από τις μεγάλες αγορές της Ευρώπης μέσω της προώθησης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και της προσπάθειας προσέλκυσης τουριστών από νέες αγορές και από χώρες με μικρή παραγωγή τουριστών. Αυτές οι αγορές για να αναπτυχθούν χρειάζονται απαραίτητα τις πτήσεις τσάρτερ και αυτό οφείλουμε να το έχουμε στο μυαλό μας και να το εντάξουμε στο σχεδιασμό της προσπάθειας για άνοιγμα νέων αγορών. Επί του παρόντος, όμως, η μεταφορά γίνεται με κανονικές πτήσεις, άρα το ζητούμενο είναι η προσέλκυση αεροπορικών εταιριών, οι οποίες θα προσεγγίζουν το αεροδρόμιο της Αθήνας αλλά και άλλα διεθνή αεροδρόμια της χώρας'.

Σε ότι αφορά τις τακτικές πτήσεις ο κ. Ευαγγέλου τόνισε ότι 'η σύνδεση της περιφέρειας τουλάχιστον με κεντρικές πόλεις της Ελλάδας αλλά και της Ε.Ε. με προγραμματισμένες πτήσεις είναι ιδιαίτερης κοινωνικοπολιτικής σημασίας και η εξασφάλισή της θα πρέπει να αποτελέσει πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης, ανεξάρτητα από την έκβαση των όποιων εξελίξεων στον τομέα της πώλησης της Ολυμπιακής που, σήμερα, έχει επωμιστεί στο μεγαλύτερο βαθμό το έργο αυτό'.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024