Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΦωκάς: Ήταν, είναι και θα είναι ένα συν για τη συλλογική μας δράση
Βραβεία ΞΕΕ

Φωκάς: Ήταν, είναι και θα είναι ένα συν για τη συλλογική μας δράση

“Η καθιέρωση του θεσμού της βράβευσης των επιχειρήσεων του κλάδου, οι οποίες πραγματοποιούν ξεχωριστή επίδοση σε κάποιες από τις κρίσιμες διαστάσεις του τουριστικού γίγνεσθαι, ήταν, είναι και θα είναι ένα συν για τη συλλογική μας δράση” ανέφερε χαρακτηριστικά, ξεκινώντας την χτεσινή του ομιλία σε εκδήλωση για τα βραβεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος…

“Η καθιέρωση του θεσμού της βράβευσης των επιχειρήσεων του κλάδου, οι οποίες πραγματοποιούν ξεχωριστή επίδοση σε κάποιες από τις κρίσιμες διαστάσεις του τουριστικού γίγνεσθαι, ήταν, είναι και θα είναι ένα συν<...>για τη συλλογική μας δράση” ανέφερε χαρακτηριστικά, ξεκινώντας την χτεσινή του ομιλία σε εκδήλωση για τα βραβεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο πρόεδρος του ΞΕΕ, κ. Γεράσιμος Φωκάς. Όπως μάλιστα συμπλήρωσε, η επιβράβευση των διακρινομένων είναι γνωστό ότι αποτελεί κίνητρο για επιτυχίες και διακρίσεις.

Ωστόσο, σημείωσε πως η πρωτοβουλία αυτή δεν καλύπτει ούτε πολλοστημόριο από όσα προσφέρει στην κοινωνία και στο καλώς νοούμενο συμφέρον της οικονομίας, ένας μεγάλος κλάδος παραγωγής με ανεπτυγμένο το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης, όπως είναι ο τομέας του τουρισμού. “Πρέπει να επισημάνουμε ξανά και ξανά” ανέφερε ο κ. Φωκάς “ότι όχι μόνο είμαστε ο μεγάλος και δυνητικά ταχύτερα αναπτυσσόμενος κλάδος παραγωγής, αλλά αποτελούμε και στυλοβάτη του ισοζυγίου εξωτερικών πληρωμών. Παρέχουμε εργασία σε πάνω από 800.000 άτομα και συμβάλλουμε όσο καμιά άλλη δραστηριότητα στην άμβλυνση των περιφερειακών εισοδηματικών ανισοτήτων. Ωστόσο, τη μεγέθυνση του τομέα μας δε ακολούθησε και αντίστοιχη ανταπόκριση από την πλευρά της Πολιτείας. Έτσι, καθένας από μας ασχολείται και αναλίσκεται – και καλώς – σε προσπάθειες να πείσει την Πολιτεία να έλθει αρωγός στα δίκαια αιτήματά του”.

Βέβαια, πρόσθεσε υπάρχουν και οι φωτεινές εξαιρέσεις, όπως αυτές που βραβεύτηκαν χτες, με σκοπό την ενεργοποίηση γενικότερα του ενδιαφέροντος για αναβάθμιση της καταλυματικής υποδομής.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο θεσμό της βράβευσης, που έχει καθιερώσει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, ο πρόεδρος του τόνισε πως είναι δραστηριότητα που μας τιμά και δείχνει ενδιαφέρον για την παροχή κινήτρων βελτίωσης των υπηρεσιών που προσφέρουμε. Παρόλα αυτά, αποτελεί λάθος, να περιορίζουμε τα ενδιαφέροντά μας και τις ενέργειές μας στα προβλήματα και τις επιδιώξεις του εν στενή εννοία ξενοδοχειακού κλάδου. Χωρίς καλή λειτουργία των υπόλοιπων κλάδων του τουριστικού τομέα – του καλούμενου εξωξενοδοχειακού τουριστικού περιβάλλοντος – είτε αυτός αφορά εστίαση και διασκέδαση, είτε μεταφορές ή άλλες δραστηριότητες, η μέση ποιότητα του τουριστικού προϊόντος δεν είναι η προσδοκώμενη και αυτή συμπαρασύρει το σύνολο του κλάδου. Πρέπει και σε αυτά να εγκύψουμε και να λειτουργήσουμε ως σύμβουλοι της Πολιτείας, πρωτοπορούντες. Είμαστε ο καλύτερα οργανωμένος κλάδος του Ελληνικού τουρισμού και αυτό μας φορτώνει με πρόσθετες ευθύνες”.

Η αγκυλωμένη γραφειοκρατία, η ατολμία των πολιτικών αρχών και η διστακτικότητα, με την οποία προβαίνουν σε τομές θεσμικού εκσυγχρονισμού, αποδυναμώνει κατά τον κ. Φωκά, την επιχειρηματική βούληση για οικονομική πρόοδο, με σοβαρές συνέπειες, όχι μόνο για την εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα, αλλά και, κυρίως, για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και την ενσωμάτωση καινοτόμων τεχνολογιών”.

Κάνοντας στη συνέχεια μια αυτοκριτική, ο πρόεδρος του ΞΕΕ τόνισε πως “παρόλο που η κοινωνική ευθύνη του κλάδου μας ως σύνολο είναι ικανοποιητική, αφού διαθέτουμε τα διαπιστευτήρια της πολύχρονης και αγόγγυστης συνεισφοράς μας στα κοινά, με την καταβολή υψηλών τελών στους δήμους και τις κοινότητες, με την απασχόληση ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, με την αναζωογόνηση της εγκαταλελειμμένης υπαίθρου, με την ανάδειξη της τοπικής αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, εντούτοις αυτό που αποκαλείται “εταιρική κοινωνική ευθύνη”, δηλαδή η συνεισφορά της επιχείρησης σε εθελοντική βάση και πέρα από τις νομικές υποχρεώσεις, δεν βρίσκεται σε πολύ καλή σχέση με τον μέσο όρο του κλάδου μας, παρά τις διακριτές εξαιρέσεις”. “Θα επιτυγχάναμε” είπε χαρακτηριστικά “πολύ περισσότερα και επωφελέστερα για τον τόπο και τις επιδόσεις του κλάδου μας, αν είχαμε ως κλάδος δώσει δείγμα γραφής ότι στα καλώς νοούμενα desiderata της κοινωνίας η ευαισθησία μας είναι δεδομένη και ουσιαστική”.

“Ο ελληνικός τουρισμός” κατέληξε ο κ. Φωκάς “απαιτεί μια νέα στρατηγική, ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ Πολιτείας – Φορέων και επιχειρηματιών με κοινωνικά, αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά, μακροπρόθεσμη διάρκεια, σαφείς στόχους αλλά και συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις που θα πρέπει να τηρεί η κάθε πλευρά. Τα άλυτα χρόνια προβλήματα εκ μέρους της Πολιτείας, η κατακερματισμένη και εν πολλοίς ξεπερασμένη εκπροσώπηση της τουριστικής δραστηριότητας, η αθέμιτη και πεπαλαιωμένη επιχειρηματική πρακτική, ως υπαρκτά προβλήματα των τριών εταίρων θα πρέπει, όπως και άλλα πολλά, να εκλείψουν.
Είναι αναγκαίο ένα νέο κοινωνικό και αναπτυξιακό συμβόλαιο που θα λειτουργήσει ως κινητήριος δύναμη αλλά και ως ασφαλιστική δικλείδα του κλάδου στη νέα πραγματικότητα”
. Προς αυτή τη κατεύθυνση το ΞΕΕ δηλώνει έτοιμο να συμβάλλει σε κάθε προσπάθεια, έχοντας αναβαθμίσει και εμπλουτίσει την υλικοτεχνική υποδομή και το ανθρώπινο δυναμικό του. Είναι σε θέση να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημόσια πολιτική, να δημιουργήσει συμμαχίες και συμπράξεις μεταξύ Πολιτείας, επιχειρήσεων και επαγγελματικών φορέων για την προώθηση αυτού του νέου συμβολαίου, που θα παράγει προϊόντα και υπηρεσίες με προστιθέμενη αξία για την κοινωνία και την απασχόληση, που θα σέβεται τους ανθρώπους και το φυσικό κεφάλαιο.

Ακολουθούν τα βραβεία που απονεμήθηκαν:

  1. ΜΕΓΑ ΒΡΑΒΕΙΟ 2007: Δημήτρης Αβραμόπουλος
  2. ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ 2007: Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών – Prof. Dr. Dr. h.c. Wolf-Dieter Niemeier
  3. ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΥΝΘΕΤΗΣ & ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ 2007: Grecotel Olympia Riviera Resort – Μαρί Δασκαλαντωνάκη
  4. ΒΡΑΒΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ ΠΟΛΗΣ 2007: Amphitryon Hotel – `Αννα Μαντωνανάκη
  5. ΒΡΑΒΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΜΕ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ 2007: Aldemar Olympian Village – Νίκος Αγγελόπουλος
  6. ΒΡΑΒΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ ART & DESIGN 2007: Mystique – Αντώνης Ηλιόπουλος
  7. ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΟΣ 2007: Castello di Haria & Castello di Haria II – `Αννα Βάρκα και Σάββας Μαυροειδάκος
  8. ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΙΛΙΚΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ 2007: Maris Hotels – Ανδρέας Μεταξάς
  9. ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ 2007: Hellenic Seaways – Γεράσιμος Στρίντζης

Σπηλιωτόπουλος: Ο τομέας της φιλοξενίας ταυτίζεται με την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό

“Ο τομέας της φιλοξενίας, ταυτίζεται απόλυτα με την εικόνα της χώρας μας η οποία ταξιδεύει στο εξωτερικό μέσω και της δικής σας δραστηριότητας. Μάλιστα, ένα μεγάλο μέρος των θετικών εντυπώσεων και εμπειριών που «παίρνει» πίσω μαζί του ο επισκέπτης, οφείλεται στις υπηρεσίες και στα καινοτόμα προϊόντα που εσείς προσφέρετε” επεσήμανε σε χαιρετισμό του ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. `Αρης Σπηλιωτόπουλος.

“Ο τουρισμός” ανέφερε ο κ. Υπουργός, “διαφοροποιείται γεωγραφικά, οικονομικά, κοινωνικά αλλά και ηλικιακά. Σε αυτό προέχει η ποιότητα, η καινοτομία και οι εξατομικευμένες επιλογές. Παράλληλα εκδηλώνονται νέες τάσεις ζήτησης που διαμορφώνουν νέες καταναλωτικές συμπεριφορές και σχηματίζουν καινούριες πελατειακές ομάδες. Αν αρκεστούμε στα παραδοσιακά πλεονεκτήματα και στα αριθμητικά δεδομένα, τα αποτελέσματα δεν θα αντιστοιχούν στις προσδοκίες και σε ανάλογα οφέλη όπως αύξηση των εισερχόμενων πόρων και δημιουργία θέσεων απασχόλησης”.

Ήδη γνωρίζουμε ότι για το 2007, ενώ η αύξηση στις αφίξεις άγγιξε το 6%, η αντίστοιχη αύξηση των εσόδων είναι μόλις 3%. “Αυτό σημαίνει”, κατά τον κ. Σπηλιωτόπουλο, “ότι η ποιότητα στον τουρισμό πρέπει να αποτελεί και αποτελεί την βασική μας προτεραιότητα. Και στο κομμάτι αυτό, της ποιότητας, ο ξενοδοχειακός κόσμος δίνει ήδη πολλά, αλλά έχει ακόμα περισσότερα να δώσει”.

“Για να πετύχουμε όλα τα παραπάνω, πρέπει να επενδύσουμε στην γνώση, στον άνθρωπο και στις νέες τεχνολογίες υπογράμμισε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, εξηγώντας πως:

“Η γνώση, είναι το μέλλον της Ελλάδας. Για τον λόγο αυτό, βάζουμε σε προτεραιότητα την ίδρυση Τμήματος ΑΕΙ για τα Τουριστικά Επαγγέλματα. Δεν είναι δυνατόν μια κατεξοχήν τουριστική χώρα, να «διώχνει» το φοιτητικό της δυναμικό στην Βόρεια Ευρώπη για να διδάσκεται τις τουριστικές επιστήμες. Θέλουμε και θα επιδιώξουμε να κρατήσουμε το καλύτερο κομμάτι της νέας γενιάς, τα μυαλά των νέων μας στην χώρα μας.

Παράλληλα επιζητούμε να δώσουμε έμφαση στην αναζήτηση τρόπων βελτίωσης της ποιότητας και της πιστοποίησης των παρεχόμενων υπηρεσιών. Σε αυτή την κατεύθυνση, αποτελεί προτεραιότητά μας η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος με κινητήριους μοχλούς τις νέες τεχνολογίες και την εκπαίδευση και μετεκπαίδευση, έτσι ώστε να υπάρξει εξασφάλιση της αμεσότητας στις συναλλαγές και της ταχεία πληροφόρησης όλων των εμπλεκόμενων πλευρών αλλά και βελτίωση της μελλοντικής βάσης του ανθρώπινου δυναμικού μας.

Παράλληλα δίνουμε έμφαση στο περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς των Εταιριών Χαμηλού Κόστους (LCCs), την περαιτέρω επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την τόνωση των city breaks & των λοιπών μορφών εναλλακτικού τουρισμού.

Επίσης αξιοποιούμε τα πορίσματα του στρατηγικού συμβούλου. Πορίσματα τα οποία μας βοηθούν να καταλήξουμε στη συνολική βελτίωση των υπηρεσιών του τουριστικού μας προϊόντος αλλά και της επικοινωνιακής πολιτικής μας”.

“Για να πάμε τον τουρισμό μας ένα βήμα πιο μπροστά”, κατέληξε ο κ. Υπουργός “χρειάζεται να οικοδομήσουμε μεταξύ μας μια ισχυρή σχέση. Μια σχέση ειλικρίνειας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας. Ο επιχειρηματικός κόσμος του τουρισμού, όπως ο ξενοδοχειακός κόσμος, πρέπει να αισθάνεται άμεσος συνεργάτης μας. Ο τουρισμός δεν μπορεί να αναπτυχθεί μόνο με τις δικές μας κατευθύνσεις. Χρειάζεται και τις δικές σας πρωτοβουλίες. Τις δικές σας καινοτόμες πρωτοβουλίες. Και από τη μεριά μας, θα έχετε την αμέριστη στήριξή μας προκειμένου να διευκολύνουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία Να την απελευθερώσουμε από τις αγκυλώσεις και να αξιοποιήσουμε τη δυναμική της”.

“Η σημερινή εκδήλωση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου” είπε κλείνοντας “βραβεύει προσωπικότητες οι οποίες αποτελούν λαμπρά αισιόδοξα παραδείγματα για το πως ο Ελληνικός Κόσμος του Τουρισμού μπορεί να αποτελεί πρότυπο επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. Γιατί εν τέλει, ο τουρισμός μας είναι η ταυτότητά μας. Αυτή την ταυτότητα θέλουμε να αναδείξουμε σε εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο”.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024