Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΓεωργαράκης: Αναγκαία και επείγουσα αναδιάρθρωση στο συνολικό σύστημα των αερομεταφορών

Γεωργαράκης: Αναγκαία και επείγουσα αναδιάρθρωση στο συνολικό σύστημα των αερομεταφορών

Στην Ελλάδα, όχι μόνο λόγω των γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου και της συνέχειας τους, αναδύεται ως άκρως αναγκαία και επείγουσα, μείζων αναδιάρθρωση στο συνολικό σύστημα αερομεταφορών, τόνισε στην ομιλία του […]

Στην Ελλάδα, όχι μόνο λόγω των γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου και της συνέχειας τους, αναδύεται<...> ως άκρως αναγκαία και επείγουσα, μείζων αναδιάρθρωση στο συνολικό σύστημα αερομεταφορών, τόνισε στην ομιλία του ο κ. Δημήτρης Γεωργαράκης γ.γ. Τουρισμού, πρώην Διοικητής της Υ.Π.Α. και πρώην Αντιπρόεδρος eurocontrol, στο Συνέδριο 'Οι προοπτικές των αερομεταφορών στην Ελλάδα', που έγινε κατά την διάρκεια της έκθεση xenia και διοργανώθηκε με την συνεργασία του Heliotopos.

Ο κ. Γεωργαράκης ανέλυσε ότι "μια τέτοια αναδιάρθρωση οφείλει να είναι πολύ ευρύτερη από την άμεση επίλυση του προβλήματος του εθνικού αερομεταφορέα. Επίσης, θα πρέπει να είναι πρωτίστως θεσμική καθώς η παρατεταμένη καθυστέρηση της συνέβαλε και αυτή στην μεγέθυνση του παραπάνω προβλήματος. Το βέβαιο είναι συνέχισε ο κ. Γεωργαράκης, ότι οι τομείς κρατικής αρχής, αερομεταφορών, αερολιμένων, και εναέριας κυκλοφορίας είναι σημαντικά αλληλοεπηρεαζόμενοι. Η ανάληψη πρωτοβουλιών πολιτικής ή ανάπτυξης σε ένα τομέα επηρεάζει δραστικά και δημιουργεί οξύτατες ανάγκες αναδιάρθρωσης σε όλους τους άλλους τομείς.

Η επιτυχής ανάπτυξη του νέου Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών 'Ελευθέριος Βενιζέλος' με τη συγκεκριμένη Σύμβαση Ανάπτυξης με συγκεκριμένο μοντέλο χρηματοδότησης και ιδιοκτησίας αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί ένα τεράστιο 'σχολείο' του οποίου οι 'τελικές εξετάσεις' δεν έχουν ολοκληρωθεί. Οι επιπτώσεις από το έλλειμμα ενός συνολικού σχεδίου πολιτικής και παρεμβάσεων στον χώρο των αερομεταφορών είναι εμφανείς τώρα σε όλα τα επίπεδα παρά την εργώδη και σε πολλές περιπτώσεις επιτυχή προσπάθεια που έχει καταβληθεί για να αντιμετωπισθούν ad hoc και όπως παρουσιάζονται οι σχετικές παρενέργειες.

Τούτο δεν ανατρέπει την ορθή πολιτική κατεύθυνση για αντιμετώπιση των φορέων παροχής αεροπορικών άρα και αερολιμενικών υπηρεσιών ως επιχειρηματικών οντοτήτων με συνέργεια του Ελληνικού δημοσίου. Αντίθετα, είναι μια κατεύθυνση που πρέπει να ενισχυθεί αξιοποιώντας όμως πλέον μια τεράστια εμπειρία καθώς και την παγκόσμια θεσμική ωρίμανση του χώρου. Στοιχεία που στις αρχές της δεκαετίας του 1990 δεν διαθέταμε και συνεπώς θεωρώ άγονη την οιανδήποτε πολιτική αντιπαράθεση στο θέμα. Είναι όμως αναγκαίο, επιμένω, επί τη βάσει του σχήματος που προαναφέραμε ένα συνολικό σχέδιο παρεμβάσεων εκσυγχρονισμού και αναδιάρθρωσης που θα φέρει το σύστημα αερομεταφορών στην Ελλάδα σε ευσταθή ισορροπία. Καθ' όμοιο τρόπο διαδικασίες διαβούλευσης συνέδρια και ημερίδες στον τομέα αυτό μπορούν να συμβάλουν μόνο εφ' όσον δομούνται και αναπτύσσονται με μια συνολική οπτική και με όραμα ένα συνολικό μοντέλο."

Τέλος, ο κ. Γεωργαράκης χαιρέτισε το συνέδριο και τόνισε ότι πιστεύει ότι το συνέδριο αυτό διαθέτει το παραπάνω όραμα και συνεπώς θα συμβάλει ουσιαστικά στο μεγάλο σχέδιο αναδιάρθρωσης που αερομεταφορές αλλά και τουρισμός τόσο έχουν ανάγκη.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024