Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΔιαφήμιση & ΠροβολήHAPCO – ΕΟΤ: Παρουσίαση των συνεδριακών δυνατοτήτων της Ελλάδας στη διεθνή έκθεση EIBTM
Από 2 έως 4 Δεκεμβρίου στη Βαρκελώνη

HAPCO – ΕΟΤ: Παρουσίαση των συνεδριακών δυνατοτήτων της Ελλάδας στη διεθνή έκθεση EIBTM

Σε κλίμα αισιοδοξίας για την παγκόσμια βιομηχανία συνεδρίων, εκδηλώσεων και εταιρικών ταξιδίων, ολοκληρώθηκε η Διεθνής Έκθεση Συνεδριακού Τουρισμού ΕΙΒΤΜ 2008 στη Βαρκελώνη (2-4 Δεκεμβρίου 2008), παρά τα…

Σε κλίμα αισιοδοξίας για την παγκόσμια βιομηχανία συνεδρίων, εκδηλώσεων και εταιρικών ταξιδίων, ολοκληρώθηκε η<...> Διεθνής Έκθεση Συνεδριακού Τουρισμού ΕΙΒΤΜ 2008 στη Βαρκελώνη (2-4 Δεκεμβρίου 2008), παρά τα εμφανή ‘σημάδια’ της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης. Στην έκθεση συμμετείχαν περίπου 3.700 διεθνείς «Hosted Buyers» με 51.000 προκαθορισμένα ραντεβού, που πλημμύρισαν το εκθεσιακό κέντρο Fira Gran Via και πρόσφεραν ‘ζωντάνια’ στους διαδρόμους του, συνομιλώντας με αντιπροσώπους εταιριών από όλο το κόσμο, που δραστηριοπούνται στην αγορά επαγγελματικού και συνεδριακού τουρισμού. Φέτος μάλιστα, ο εκθεσιακός χώρος ήταν μεγαλύτερος κατά 9%, συγκριτικά με πέρσι, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη σημασία και τη δυναμική της έκθεσης στην παγκόσμια συνεδριακή αγορά.

Ο HAPCO (Hellenic Association of Professional Congress Organizers), έχοντας πάντα ως απώτερο στόχο την προβολή του ελληνικού συνεδριακού προϊόντος, συμμετείχε με μεγάλο αριθμό μελών του και παρουσίασε στους Hosted Buyers της EIBTM, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, το ACB, το TCVB και τον Οργανισμό Προβολής & Μάρκετινγκ Νομού Θεσ/νίκης, τα συνεδριακά χαρακτηριστικά της Ελλάδας μέσω βίντεο – προβολής, την οποία επιμελήθηκε, τόσο κατά το σχεδιασμό και τη δημιουργία, όσο και κατά την παρουσίαση η εταιρεία – μέλος του HAPCO, P.C. Podimatas Audiovisual S.A.

Η παρουσίαση, που έγινε από τη γενική διευθύντρια του HAPCO, κα Λύντια Μαστρονικολή, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αφού το ενδιαφέρον των Buyers, αλλά και της ισπανικής αγοράς, για την χώρα μας αποδείχτηκε μεγάλο για ακόμη μια χρονιά. Η συμβολή της προϊσταμένης του Γραφείου ΕΟΤ Ισπανίας, κας Δώρας Μακρή, καθώς και των συνεργατών της, ήταν καταλυτική στην προσπάθεια προβολής της χώρας.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι στο πλαίσιο της καθιερωμένης δεξίωση του ΥΠΤΑΝ / ΕΟΤ σε Έλληνες και Ισπανούς συμμετέχοντες της έκθεσης, ο πρόεδρος του ΕΟΤ, κ. Αθανάσιος Οικονόμου, δεσμεύθηκε δημόσια για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας και στήριξης σε δράσεις που στόχο έχουν την περαιτέρω ανάδειξη του ελληνικού συνεδριακού προϊόντος.

Με επιτυχία στέφθηκε και η πρώτη συμμετοχή του Γραφείου Συνεδρίων Αθηνών (Athens Convention Bureau-ACB) στην ΕΙΒΤΜ 2008. Τα στελέχη του ACB πραγματοποίησαν περισσότερες από 60 προγραμματισμένες και έκτακτες συναντήσεις με hosted buyers και εμπορικούς επισκέπτες, εκπροσώπους διεθνών Associations, Οργανωτών Συνεδρίων (PCOs), πολυεθνικών εταιριών, εταιριών οργάνωσης εταιρικών συναντήσεων και ταξιδιών κινήτρων (TMCs) από περισσότερες από 30 χώρες στην Ευρώπη, στη Β. και Ν. Αμερική, στην Ασία και στην Αυστραλία.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που συγκέντρωσε η παρουσία του ACB στην EIBTM, ήταν το γεγονός ότι αρκετές μέρες πριν από τη διοργάνωση, είχε καλυφθεί όλος ο διαθέσιμος χρόνος για προκαθορισμένες συναντήσεις (περίπου 42 αιτήματα για ραντεβού από hosted buyers), με αποτέλεσμα να προγραμματιστούν και άλλες 20 έκτακτες συναντήσεις προκειμένου να εξυπηρετηθούν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι. Επισημαίνεται ότι το ACB προετοίμαζε εντατικά την παρουσία του στην έκθεση, στην οποία συμμετείχε ως συνεκθέτης στο περίπτερο της Ελλάδας, ήδη, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες προβολής και ενημέρωσης των επισκεπτών που προσέφεραν οι οργανωτές της έκθεσης, κυρίως μέσω του διαδικτύου.

Στην πλειονότητά τους, οι ξένοι επισκέπτες, αφού εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη δημιουργία ενός επίσημου φορέα ενημέρωσης και εξυπηρέτησής τους από την Πόλη των Αθηνών, ζήτησαν γενικότερες πληροφορίες για υποδομές και υπηρεσίες, είτε επειδή έχουν, ήδη, αναλάβει τη διοργάνωση συνεδρίων και εταιρικών συναντήσεων στην Αθήνα το επόμενο διάστημα, είτε επειδή πρόκειται να περιλάβουν την Αθήνα μεταξύ των προορισμών που θα εξετάσουν για μελλοντικές διοργανώσεις.

Βασικό συμπέρασμα από τις επαφές που έλαβαν χώρα στην EIBTM 2008, είναι ότι η Αθήνα προσελκύει αυξανόμενο ενδιαφέρον ως προορισμός διοργάνωσης συνεδρίων, εταιρικών συναντήσεων και ταξιδιών κινήτρων (incentives). Ειδικά για τους τομείς των εταιρικών συναντήσεων και ταξιδιών κινήτρων, η διαπίστωση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς οι δύο αυτοί τομείς, εμφανίζουν αυτήν την περίοδο ύφεση σε διεθνές επίπεδο, λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Όπως προκύπτει και από τα συμπεράσματα έρευνας που διενεργήθηκε με αφορμή την EIBTM (European Meeting Industry Report 2008), η διεθνής αγορά συνεδρίων αντιμετωπίζει την τρέχουσα κρίση με ιδιαίτερη αισιοδοξία και ενθαρρυντικά μηνύματα, καθώς το 25% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι προγραμματίζει περισσότερα διεθνή συνέδρια για τα επόμενα χρόνια, και ποσοστό 35% δηλώνει ότι δεν πρόκειται να μειώσει τον αριθμό των συνεδρίων του. Το 60% δηλώνει ότι δεν θα προχωρήσει σε περικοπές των προϋπολογισμών για τις διοργανώσεις του ενώ ως βασικά κριτήρια επιλογής προορισμού και χώρου πραγματοποίησης των συνεδρίων, προτάσσονται, μεταξύ άλλων, η τοποθεσία, η σχέση τιμής προς αξία (value for money), η ποιότητα των υπηρεσιών και οι υποδομές μεταφορών/ συγκοινωνιών.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024