Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΚαθοριστική η συμβολή της ΠΟΞ στη ρύθμιση για τη τακτοποίηση ξενοδοχείων
`Αρης Σπηλιωτόπουλος

Καθοριστική η συμβολή της ΠΟΞ στη ρύθμιση για τη τακτοποίηση ξενοδοχείων

“Η ανάπτυξη του Τουρισμού, η επιτυχία του εθνικού αυτού στοιχήματος, όχι μόνο μας αφορά όλους, γιατί όλους θα μας ωφελήσει, αλλά βασίζεται και στη γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία όλων μας: Της Πολιτείας, της Αυτοδιοίκησης, των φορέων του Τουρισμού” επεσήμανε ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. `Αρης Σπηλιωτόπουλος

“Η ανάπτυξη του Τουρισμού, η επιτυχία του εθνικού αυτού στοιχήματος, όχι μόνο μας αφορά όλους, γιατί όλους θα μας ωφελήσει, αλλά βασίζεται και στη γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία όλων μας: Της Πολιτείας, της<...>Αυτοδιοίκησης, των φορέων του Τουρισμού” επεσήμανε ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. `Αρης Σπηλιωτόπουλος, μιλώντας την Παρασκευή στη Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Η συνδρομή της Ομοσπονδίας και του Προεδρείου της, όπως ανέφερε ο κ. Σπηλιωτόπουλος ήταν καθοριστικής σημασίας για τη ρύθμιση της λειτουργικής τακτοποίησης των ξενοδοχείων με παραβάσεις. Σχετικά ανέφερε: “Οφείλουμε να τακτοποιήσουμε το θέμα της νόμιμης λειτουργίας σημαντικού αριθμού τουριστικών καταλυμάτων, που λειτουργούν χωρίς το νόμιμο ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ, τα οποία είτε δεν το έλαβαν αρχικά, είτε το σήμα που τους χορηγήθηκε έληξε και δεν ανανεώθηκε. Η σκοπιμότητα της παρούσας ρύθμισης, είναι προφανής: Επιβάλλεται όλα τα τουριστικά καταλύματα να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις λειτουργίας, και να υπάγονται στο συνεχή τακτικό έλεγχο των αρμοδίων Αρχών. Με τη ρύθμιση αυτή ορίζεται η διαδικασία ελέγχου και χορήγησης του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας”.

Είμαστε αποφασισμένοι είπε χαρακτηριστικά να μην επιβραβεύσουμε όσους λειτουργούν χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις. Πιστεύω πως με τη ρύθμιση αυτή θα τεθεί οριστικό τέλος σε παρόμοια φαινόμενα, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε κάθε πιθανότητα να πληγεί ο ελληνικός τουρισμός με οποιοδήποτε τρόπο. Η δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για κάθε επισκέπτη αποτελεί πρωταρχικό στόχο της στρατηγικής μας. Όλες οι ενέργειές μας αποσκοπούν πρώτα και πάνω από όλα στη διασφάλιση της ποιότητας σε όλα τα επίπεδα”.

“Το ζήτημα της ποιότητας”, συνέχισε, “αποτελεί την αιχμή του δόρατος της πολιτικής μας. Δεν νοείται να μιλάμε για τουριστική ανάπτυξη τον 21ο αιώνα χωρίς να προτάσσουμε την παράμετρο της ποιότητας, η οποία πρέπει και μπορεί να αποτελέσει το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας, ως τουριστικού προορισμού. Η ποιότητα είναι αδιαπραγμάτευτη, καίρια, επιτακτική. Η ποιότητα σημαίνει αψεγάδιαστες υπηρεσίες. Και βεβαίως, η ποιότητα προϋποθέτει –και απαιτεί- υποδομές υψηλής ποιότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, επεσήμανε:

“Πρώτον, στηρίζουμε την εξειδίκευση του τουριστικού προϊόντος και ενισχύουμε τις ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση μέσα από τις δράσεις της τέταρτης προγραμματικής περιόδου. Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι μόνο ένας προορισμός Ήλιου και Θάλασσας. Μπορεί αυτό το μοντέλο να στήριξε τον ελληνικό τουρισμό για δεκαετίες, σήμερα όμως αποτελεί την εύκολη λύση. Με τις ειδικού τύπου, κατάλληλες υποδομές, μπορούμε να προσφέρουμε, να προάγουμε πολλές μορφές τουρισμού και να ενισχύσουμε την ποιότητα. Μόνο κάτω από αυτούς τους όρους μπορούμε να μιλάμε για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Δεύτερον, καλλιεργούμε τον Πράσινο Τουρισμό, που σημαίνει Ανάπτυξη σε αρμονία με το Περιβάλλον. Και που στην ουσία καθιστά σαφές το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε σε όλο τον κόσμο:το ότι η περιβαλλοντική διάσταση της τουριστικής ανάπτυξης αποτελεί τη Νέα Ηθική και τη Νέα Αισθητική του Υπουργείου. Η διασφάλιση της βιωσιμότητας και της αειφορίας αποτελεί τη μοναδική εγγύηση για το μέλλον του τουρισμού. Έτσι, στο νέο πρότυπο κατάταξης των κύριων και συμπληρωματικών καταλυμάτων της χώρας με αστέρια και κλειδιά, ιεραρχούμε ψηλά το στοιχείο της περιβαλλοντικής συνείδησης για εκείνα τα καταλύματα που υιοθετούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειες.

Τρίτον, η αποτύπωση των χαρακτηριστικών καθώς και των λειτουργικών και λοιπών ποιοτικών στοιχείων των κυρίων και συμπληρωματικών καταλυμάτων, από τους 14 αναδόχους συνεχίζεται. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε εξέλιξη έργο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα», που αφορά στον τουρισμό και έγκειται στην προσπάθειά μας για την ποιοτική αναβάθμισή του. Για αυτό ακριβώς το λόγο καλώ όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες και τα καταλύματα της χώρας να συνεργαστούν με τις ανάδοχες εταιρείες για την πληρέστερη δυνατή παροχή των στοιχείων, κάτι που το θεωρώ δεδομένο αφού η ολοκλήρωση του έργου είναι επωφελής όχι μόνο για τον ελληνικό τουρισμό, αφηρημένα, αλλά για τον καθένα ξεχωριστά.

Τέταρτον, άμεσα θα υπογραφεί από εμένα η αναγκαία ΚΥΑ για τη σύσταση της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής συντονισμού πολιτικών του τομέα τουρισμού, προκειμένου να επιτύχουμε την ταχύτερη και ποιοτικότερη απορρόφηση των κοινοτικών πόρων που αναλογούν στον τομέα του τουρισμού. Έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε κονδύλια από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα:

  • «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα»,
  • «Ψηφιακή Σύγκλιση»,
  • «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού»,
  • «Εκπαίδευση και δια βίου Μάθηση» και
  • «Βελτίωση της Διοικητικής Ικανότητας της Δημόσιας Διοίκησης»,

ευκαιρίες τις οποίες έχουμε τη βούληση να αξιοποιήσουμε στο έπακρο.

Πέμπτον, προχωράμε στη θέσπιση του θεσμού των boutique hotels, αποδεχόμενοι τη δική σας πρόταση προκειμένου να δώσουμε τη δυνατότητα στις μικρομεσαίες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να βελτιώσουν τη θέση τους στην αγορά και να αντιμετωπίσουν το οξύ ανταγωνισμό προσφέροντας ειδικού χαρακτήρα ποιοτικές υπηρεσίες”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024