Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΜε δυσκολία κινείται ο τουρισμός στην Κρήτη για τα μικρά ξενοδοχεία

Με δυσκολία κινείται ο τουρισμός στην Κρήτη για τα μικρά ξενοδοχεία

Σε εκτενές ρεπορτάζ του Crete tv αναλύεται η τουριστική κατάσταση στην Κρήτη, και συγκεκριμένα στην περιοχή της Ιεράπετρας, η οποία δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Τα προβλήματα είναι πολλά, […]

Σε εκτενές ρεπορτάζ του Crete tv αναλύεται η τουριστική κατάσταση στην Κρήτη, και συγκεκριμένα στην περιοχή της Ιεράπετρας, η οποία<...> δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Τα προβλήματα είναι πολλά, ιδίως των μικρών καταλυμάτων, και δείχνουν να είναι παρόμοια με αυτά που αντιμετωπίζει και η υπόλοιπη Ελλάδα.

Μπορεί στα περισσότερα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα της ανατολικής Ιεράπετρας να πνέει άνεμος αισιοδοξίας για την τουριστική σεζόν που έχει ήδη ξεκινήσει, όμως για τα μικρά ξενοδοχεία του κέντρου της πόλης και της περιοχής του Μύρτου η περίοδος δεν ξεκίνησε όπως αναμενόταν, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών. Ωστόσο όσοι “επιχειρούν” στον τουριστικό τομέα, ελπίζουν ότι από τις αρχές του Ιούνη έως και τον Οκτώβρη η κατάσταση θα βελτιωθεί αισθητά, μολονότι άγνωστο παραμένει αν οι επιχειρήσεις αυτές καταφέρουν τελικά να κλείσουν με θετικά αποτελέσματα τη χρονιά, τονίζει το ρεπορτάζ.

Στην Πάνω Παραλία της Ιεράπετρας οι καταστηματάρχες δημιούργησαν το σύλλογό τους και προσπαθούν τους τελευταίους μήνες να διεκδικήσουν από τη δημοτική Αρχή καλύτερες συνθήκες εργασίας για να προσφέρουν στον επισκέπτη πιο αποδοτικές υπηρεσίες. Ο πρόεδρος της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του Συλλόγου Καταστηματαρχών κ. Κώστας Καναβάκης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση στην ικανοποίηση των αιτημάτων του Συλλόγου από τη δημοτική Αρχή. “Μας έχουν υποσχεθεί το πάρκινγκ στο οικόπεδο απέναντι από το παραλιακό σχολικό συγκρότημα. Όμως είδαμε ότι ενοικίασαν το χώρο στο λούνα-παρκ, ενώ και οι ενημερωτικές πινακίδες που μας υποσχέθηκαν δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα στην πόλη. Οι τουρίστες δε γνωρίζουν πώς θα φτάσουν στον προορισμό τους και κυκλοφορούν χωρίς “πυξίδα”, ρωτώντας τους διερχόμενους. Επιπλέον, υπάρχει έλλειψη καλαθιών και κάδων απορριμμάτων στην παραλία και το τουριστικό περίπτερο δεν έχει λειτουργήσει ακόμα. Τα κάγκελα της παραλίας είναι σε κακή κατάσταση, ενώ τα φωτιστικά δεν ανάβουν. Ενοχλώ συνεχώς τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, αλλά δεν υπάρχει πρόοδος στα αιτήματά μας”, μας είπε ο κ. Καναβάκης.

Η τουριστική κίνηση

Για τις μικρές ξενοδοχειακές μονάδες της πόλης της Ιεράπετρας η σεζόν δεν ξεκίνησε αρκετά καλά. Ο Απρίλης και ο Μάης πέρασαν ανεκμετάλλευτοι από τις μονάδες που άνοιξαν, ενώ υπάρχουν και εκείνες που δεν τόλμησαν να μπουν στα έξοδα και παρέμειναν κλειστές. Δε λείπουν βεβαίως και οι αισιόδοξοι επιχειρηματίες του κλάδου, όπως ο ιδιοκτήτης τουριστικού γραφείου κ. Γιώργος Μαυράκης. “Η σεζόν μέχρι τον Οκτώβρη θα πάει πολύ καλά. Η Ιεράπετρα έως το τέλος της σεζόν θα έχει συνολική πληρότητα γύρω στο 80%. Υπάρχουν πολλές κρατήσεις στα ξενοδοχεία της περιοχής από Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, ενώ έχει αρχίσει να κινείται ικανοποιητικά κόσμος από τις νέες αγορές της Τσεχίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας. Δεν πρέπει βεβαίως να ξεχνούμε τους Έλληνες που προτιμούν πολύ την περιοχή μας”, τόνισε ο κ. Μαυράκης. “Είμαστε συνέχεια στο δρόμο για να τα προλάβουμε όλα”

Η άποψη του αντιδημάρχου Βαγγέλη Ψαρουδάκη

Εμείς θέσαμε τα παράπονα των καταστηματαρχών στον αντιδήμαρχο κ. Βαγγέλη Ψαρουδάκη, ο οποίος μάς απάντησε ότι “οι ενημερωτικές πινακίδες κατασκευάζονται από ειδικό γραφίστα της πόλης μας. Δεν έχουν όμως παραδοθεί ακόμα. Στο οικόπεδο του “Μίνως” έχουν παραμείνει κάποιες νταλίκες του λούνα-παρκ. Μόλις αδειάσουν το χώρο, θα διαμορφώσουμε το οικόπεδο αυτό σε χώρο πάρκινγκ λεωφορείων. Επίσης, περιμένουμε να προσληφθούν οι εποχικοί υπάλληλοι τετράωρης απασχόλησης για να λειτουργήσουμε το τουριστικό περίπτερο. Πράγματι, τα φώτα της παραλίας δε λειτουργούν σωστά. Οι ηλεκτρολόγοι του Δήμου τα επιδιορθώνουν συνέχεια. Η προβλήτα ανατολικά του Τελωνείου θα καθαριστεί από το μηχανικό σάρωθρο του Δήμου, ενώ για την καθαριότητα της νήσου Χρυσής θα προσληφθούν αυτές τις μέρες δύο εποχικοί υπάλληλοι. Σε ό,τι αφορά το δημοτικό περίπτερο του νησιού θα δημοπρατηθεί, αν αποχωρήσει ο σημερινός ενοικιαστής του”, μας είπε ο κ. Ψαρουδάκης.

Ωστόσο ο ιδιοκτήτης τουριστικού γραφείου κ. Γιώργος Μαυράκης, μιλώντας στο Crete tv επιμένει για την εμφάνιση και την καθαριότητα της πόλης. “Πρέπει να βελτιώσουμε την εμφάνιση της πόλης μας και να προσέξουμε πολύ περισσότερο την καθαριότητά της. Οι παραλίες μας χρειάζονται μεγαλύτερη προσπάθεια για να καθαριστούν σωστά. Το τρακτέρ που χρησιμοποίησε ο Δήμος για το σκοπό αυτό δε βοήθησε όσο θα έπρεπε. Δεν είναι δυνατό να μη λειτουργούν τα φώτα της παραλίας, και στις εισόδους της πόλης να παρουσιάζουμε αυτή την εικόνα. Χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή για να μη θυμίζουμε πόλη που έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της. Επίσης πρέπει να καθαριστεί η Χρυσή και να φτιάξουμε δύο καλύτερους μόλους για την ασφαλέστερη επιβίβαση και αποβίβαση των επισκεπτών μας”, συμπλήρωσε ο κ. Γ. Μαυράκης.

Επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό

Στο γραφικό Μύρτο, δυτικά της Ιεράπετρας, η σεζόν ξεκίνησε “μουδιασμένα” φέτος. “Από τις αρχές του Απρίλη η κίνηση ήταν υποτονική. Τα ξενοδοχεία του Μύρτου άρχισαν να γεμίζουν μετά τις 20 Μαΐου. Το πλεονέκτημα του Μύρτου είναι ότι έχει επισκέπτες μόνιμους που έρχονται κάθε χρόνο, ακόμη και τρεις φορές το χρόνο. Είναι ήσυχο μέρος, έχει δύο ωραίες παραλίες και συνδυάζει το πράσινο με το γαλάζιο της θάλασσας του Λιβυκού Πελάγους. Έχουμε επισκέπτες από την Αγγλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, αλλά και φανατικούς Έλληνες τουρίστες που έρχονται κάθε καλοκαίρι για να βρουν την ηρεμία τους στο Μύρτο”, μας είπε ο ξενοδόχος και πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος Μύρτου κ. Μανόλης Δασκαλάκης.

Ο ιδιοκτήτης ξενοδοχειακής μονάδας στο Μύρτο κ. Παύλος Δασκαλάκης, ο οποίος δεν έχει συμβόλαιο με τουριστικά γραφεία αλλά δουλεύει μόνος του με κρατήσεις μέσω internet, εμφανίστηκε πολύ αισιόδοξος για τη συνέχεια, παρά το κακό ξεκίνημα. “Ο Μύρτος δεν είχε μεγάλη κίνηση τον Απρίλη και το Μάη. Από τώρα όμως μέχρι και τον Οκτώβρη έχουμε πάρα πολλές κρατήσεις με πληρότητες μέχρι και 90%. Βέβαια, δεν μπορούμε σήμερα να υπολογίσουμε ότι το τελικό αποτέλεσμα στο τέλος της περιόδου θα είναι τέτοιο που θα καλύψει τη ζημιά των χαμένων δύο πρώτων μηνών. Υποπτεύομαι πάντως ότι το Μάιο τα τουριστικά γραφεία που φέρνουν κόσμο στο Μύρτο δημιούργησαν τεχνητή κρίση στην περιοχή για να πιέσουν τις τιμές προς τα κάτω. Ο Μύρτος είχε πάντα κίνηση από τις αρχές της τουριστικής σεζόν”, πρόσθεσε ο κ. Παύλος Δασκαλάκης.

Δημοφιλής προορισμός η νήσος Χρυσή

Τα δρομολόγια του κρουαζιερόπλοιου της Ιεράπετρας, “Ιφιγένεια-Aννα”, για τη νήσο Χρυσή άρχισαν πριν από δύο εβδομάδες. “Ξεκινήσαμε σιγά-σιγά τις ημερήσιες εκδρομές μας για τη νήσο Χρυσή με μικρό σχετικά αριθμό επισκεπτών. Είναι ο αγαπημένος προορισμός ντόπιων και ξένων επισκεπτών κάθε καλοκαίρι, ο οποίος όμως χρειάζεται το σεβασμό όλων μας”, μάς είπε ο καπετάνιος του “Ιφιγένεια-Aννα” κ. Νίκος Κουνδουράκης. Το δάσος των κέδρων, οι χρυσαφένιες παραλίες με τα χιλιάδες κοχύλια, η πεντακάθαρη θάλασσα και η μοναδικότητα της Χρυσής, που έχει χαρακτηριστεί ως τοποθεσία απείρου φυσικού κάλλους, μαγνητίζουν τους χιλιάδες επισκέπτες της. Προς το παρόν όμως, υπάρχει πρόβλημα με την αποκομιδή των σκουπιδιών και το φαγητό των επισκεπτών, καθώς δε λειτουργεί η δημοτική καντίνα.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024