Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΜέτρα πρόληψης για Παρθενώνα και Αγιά Σοφιά

Μέτρα πρόληψης για Παρθενώνα και Αγιά Σοφιά

Η περιοχή της Μεσογείου χαρακτηρίζεται από έντονη σεισμική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν κάθε φορά αρχαία και βυζαντινά μνημεία, όπωςο Παρθενώνας και η Αγιά Σοφιά, στην Ελλάδα και την Τουρκία […]

Η περιοχή της Μεσογείου χαρακτηρίζεται από έντονη σεισμική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν κάθε φορά αρχαία και βυζαντινά μνημεία, όπως<...>ο Παρθενώνας και η Αγιά Σοφιά, στην Ελλάδα και την Τουρκία αντίστοιχα, αλλά και σε άλλες χώρες όπως η Ιταλία, η Κύπρος, η Ισπανία, η Μάλτα, επισήμανε σε ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., κ. Μανώλης Μαυρομμάτης.

Στην απάντησή της η Επιτροπή τονίζει μεταξύ άλλων ότι: “Η Μεσόγειος υπήρξε λίκνο πολλών πολιτισμών και η πολιτιστική κληρονομιά της είναι τμήμα του κοινού ιστορικού παρελθόντος όλων μας, γεγονός που μας καθιστά υπεύθυνους για την διαφύλαξη και ανάπτυξή της. Το πρόγραμμα περιφερειακής συνεργασίας, στο πλαίσιο της ευρωμεσογειακής εταιρικής σχέσης και με το τίτλο `Euromed Heritage`, συνδράμει επίσης όλους τους ευρωμεσογειακούς εταίρους, ώστε να μετατρέψουν το πολιτιστικό τους κεφάλαιο σε κοινωνικό και οικονομικό αγαθό συνειδητοποιώντας τα κοινά τους συμφέροντα. Μεταξύ των στόχων του `Euromed Heritage` είναι η διαφύλαξη της ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας της παραδοσιακής μεσογειακής κληρονομιάς μέσω της δημιουργίας και της αξιοποίησης μιας διεπιστημονικής μεθοδολογίας εργασίας για την αποκατάσταση και βιώσιμη διατήρηση κτισμάτων και μνημείων”.

Συνεχίζοντας, η Επιτροπή υποστηρίζει επίσης ότι: “Η ανάγκη να ενισχυθεί περαιτέρω η συνεργασία στον τομέα της αποτροπής των φυσικών καταστροφών επισημάνθηκε στη σύνοδο κορυφής της Βαρκελώνης, τον Νοέμβριο του 2005. Το Πρόγραμμα για την δημιουργία ευρωμεσογειακού συστήματος μετριασμού, πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών και ανθρώπινων καταστροφών του 2005-2007 συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός περιφερειακού συστήματος πολιτικής προστασίας για την προστασία των μνημείων από τις καταστροφικές συνέπειες των σεισμών. Το σύστημα επιδιώκει να εξασφαλίσει την αποτελεσματική πρόληψη, την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση καταστροφών που οφείλονται στη φύση ή στον άνθρωπο, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων πρόληψης, περιορισμού των κινδύνων και προληπτικού σχεδιασμού. Ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα (2008-2013) βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας, σε συνεργασία με όλους τους ευρωμεσογειακούς εταίρους”.

Πέραν τούτων, είναι καλό να μνημονευθούν εδώ οι δραστηριότητες του κοινοτικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Ο μηχανισμός θεσπίστηκε με απόφαση του Συμβουλίου το 2001 και σχεδιάστηκε για την αντιμετώπιση φυσικών και ανθρώπινων καταστροφών ανεξαρτήτως τοποθεσίας, αποσκοπεί δε στην παροχή της απαραίτητης προστασίας των ανθρώπων, του περιβάλλοντος και των περιουσιών, συμπεριλαμβανομένης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024
02/05/2024