Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΝέο πλήγμα στο θαλάσσιο τουρισμό τα φορολογικά μέτρα για τα σκάφη
K&G Διαχείριση Μαρινών Μεσογείου

Νέο πλήγμα στο θαλάσσιο τουρισμό τα φορολογικά μέτρα για τα σκάφη

Τα νέα μέτρα για τη φορολογία των σκαφών που περιλαμβάνονται στο υπό κατάθεση πολυνομοσχέδιο του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και είδαν το φως της δημοσιότητας, αποτελούν νέο σοβαρό πλήγμα για […]

Τα νέα μέτρα για τη φορολογία των σκαφών που περιλαμβάνονται στο υπό κατάθεση πολυνομοσχέδιο του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και είδαν το φως της δημοσιότητας, αποτελούν<...> νέο σοβαρό πλήγμα για το θαλάσσιο τουρισμό της χώρας και τις επιχειρήσεις κρατικές και ιδιωτικές που δραστηριοποιούνται στο χώρο διαχείρισης των μαρινών, υποστηρίζει ο Νίκος Κουτσοδόντης, γενικός διευθυντής της εταιρείας K&G Διαχείριση Μαρινών Μεσογείου, η οποία διαχειρίζεται 4 μαρίνες, η δυναμικότητα των οποίων αποτελεί το 30% περίπου του ελληνικού δυναμικού σε θέσεις ελλιμενισμού. Όπως αναφέρει ο ίδιος “η επιβολή ετήσιου ειδικού φόρου οδηγεί ταχύτατα στην εκδίωξη των σκαφών που ελλιμενίζονται στις ελληνικές μαρίνες προς τις μαρίνες των ανταγωνιστριών χωρών (Τουρκία, Κροατία, Ιταλία). Κάνοντας ένα απλό παράδειγμα για ένα μηχανοκίνητο σκάφος 12 μ. προβλέπεται Ετήσιος Ειδικός Φόρος 3.000 ευρώ όταν το ετήσιο κόστος παραμονής του στη μαρίνα Ζέας είναι 5.260 ευρώ, στη μαρίνα Καλαμάτας 2.660 ευρώ, στη μαρίνα Κω 2.070 ευρώ και στη μαρίνα Αγ. Νικολάου 2.245 ευρώ.

Στο παρελθόν είχαν επιβληθεί παρόμοια μέτρα όπως τα τέλη κυκλοφορίας το 1999, τα οποία αποσύρθηκαν μετά από 3 χρόνια αφού προκάλεσαν την προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Ακόμη τον Ιούνιο του 2005 νέα προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλλει φόρους στα μόνιμα ελλιμενιζόμενα σκάφη με ξένη σημαία, αποσύρθηκε μετά από 6 μήνες αφού ξεσήκωσε στην Ευρώπη θύελλα αντιδράσεων των διαφόρων ναυτικών ενώσεων, ομίλων κ.λπ.

Να σημειωθεί ότι οι φόροι που επιβάλλονται σήμερα κυρίως στα σκάφη με σημαία εκτός Ε.Ε. (π.χ ανταποδοτική εισφορά) προκαλούν πλήθος αντιδράσεων και δικαιολογούν την ανυπαρξία σκαφών στις μαρίνες μας με σημαίες εκτός Ε.Ε. π.χ. αμερικανική, ελβετική κ.λπ.

Παρόμοια περίπτωση αποτελεί η Σαρδηνία όπου οι τοπικές αρχές επέβαλαν το 2006 ένα παρόμοιο φόρο στα ξένα σκάφη αναψυχής. Στις αρχές του 2009 το μέτρο αποσύρθηκε αφού καταγράφηκε μείωση στην κίνηση σκαφών πάνω από 50% και επιπτώσεις στην οικονομία άλλων δραστηριοτήτων του νησιού.

Το υπουργείο θα πρέπει να αντισταθμίσει τα πρόσκαιρα οικονομικά οφέλη από την είσπραξη των εν λόγω φόρων μπροστά στην απώλεια τεράστιων οικονομικών οφελών που παρέχουν στην τουριστική οικονομία της χώρας τα ξένα σκάφη αναψυχής”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024