Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠΟΕΤ: Τα σκουπίδια και η εικόνα της χώρας μας βλάπτουν τον τουρισμό μας

ΠΟΕΤ: Τα σκουπίδια και η εικόνα της χώρας μας βλάπτουν τον τουρισμό μας

Η χρόνια πάθηση των σκουπιδιών σε πολλές περιοχές της χώρας δεν προσβάλλει μόνον τον πολιτισμό και την ιστορία μας, αλλά βλάπτει καίρια και τον τουρισμό, αποφάνθηκαν οι συμμετέχοντες στο ταξίδι […]

Η χρόνια πάθηση των σκουπιδιών σε πολλές περιοχές της χώρας δεν προσβάλλει μόνον τον πολιτισμό και την ιστορία μας, αλλά βλάπτει καίρια και τον τουρισμό<...>, αποφάνθηκαν οι συμμετέχοντες στο ταξίδι της ΠΟΕΤ<.>, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού, στις τουριστικές περιοχές της χώρας μας.

Όπως είναι γνωστό με πρωτοβουλία της ΠΟΕΤ και του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών ξεκίνησε από την Τετάρτη 24.04.2002 μέχρι και το Σάββατο 27.04.2002 ένα ταξίδια το οποίο ακολούθησε τη διαδρομή του λεγόμενου κλασσικού γύρου Ελλάδος, με επιβάτες εκπροσώπους του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Οργανισμού «Αθήνα 2004», της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, της ΕΛΠΑ, και άλλους. Στόχος ήταν η από κοντά γνωριμία των περιοχών που επισκέπτονται οι περισσότεροι τουρίστες στην χώρα μας. Παρακάτω παραθέτουμε τα σχόλια και τα συμπεράσματα όπως τα έδωσε στην δημοσιότητα η ΠΟΕΤ.

«Εξαιρετικά κοπιώδες, αλλά και πολύ ενδιαφέρον το ταξίδι», δηλώνουν οι συμμετέχοντες μετά το πέρας της διαδρομής. «Για ένα τόσο οξύ πρόβλημα, αξίζει την προσπάθειά μας», συμπληρώνουν. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής, αυτή η πρωτότυπη ομάδα που προέρχονταν από εντελώς διαφορετικούς φορείς, με διαφορετικές προτεραιότητες ή ίσως και αντιλήψεις, συνεργάσθηκαν εποικοδομητικά και πολύ εντατικά. Το έντονο πρόβλημα που είδαν με τα μάτια τους σε πάρα πολλά σημεία του οδικού δικτύου, αλλά και στις αστικές περιοχές -κυρίως στις εισόδους και εξόδων των πόλεων- δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο.

Στους τόπους διανυκτέρευσης, τα βράδια, με την ουσιαστική συνδρομή τουριστικών επιχειρήσεων, διοργανώθηκαν εσπερίδες με πολύ καλή συμμετοχή από τοπικούς παράγοντες της κάθε περιοχής. Εκπρόσωποι του Εθνικού Κοινοβουλίου, της Περιφέρειας, των Νομαρχιών, των Δήμων, των Αστυνομικών αρχών, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της τοπικής Εφορίας Αρχαιοτήτων, των εκπροσώπων των τοπικών ΜΜΕ και, φυσικά, πλήθους εκπροσώπων τουριστικών επιχειρήσεων (Ξενοδοχεία, Εστιατόρια, τουριστικά γραφεία) έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για την εκδήλωση.

Οι εισηγήσεις κορυφαίων παραγόντων των διοργανωτών, που εναλλάσσονταν σε κάθε σταθμό – διανυκτέρευση, έδωσαν τη διάσταση του προβλήματος, ενώ οι τοποθετήσεις των τοπικών αρχόντων και οι παρεμβάσεις των υπήρξαν πολύ σημαντικές, καθόσον στη μεγάλη τους πλειοψηφία επιδοκίμασαν και συνεχάρησαν τους διοργανωτές και έδωσαν χρήσιμες απόψεις για τις αιτίες που προκαλούν το πρόβλημα και την διάστασή του, ενώ σε μερικές περιπτώσεις υπήρξαν και δεσμευτικές υποσχέσεις ενεργειών προς εξοβελισμό του φαινομένου.

Η επικείμενη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και η συνεπακόλουθη προσέλευση πλήθους επισκεπτών από τα πέρατα της Οικουμένης στην πατρίδα μας, την γενέτειρα του Ολυμπιακού ιδεώδους, τονίσθηκε με έμφαση, ενώ σε σχέση με τις προθεσμίες και τα χρονοδιαγράμματα υπογραμμίσθηκε, ότι θα ήταν λάθος να σταθεί κανείς στο 2004 και μόνον. Η ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από τη χώρα μας το 1ο εξάμηνο του 2003 και η αναμενόμενη ιστορική υπογραφή προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 15, άλλων δέκα νέων χωρών μελών, περιλαμβανομένης και της Κύπρου συνδυάζεται με πλήθος επισκέψεων των υψηλών προσκεκλημένων και της συνοδείας των σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Είναι εξ άλλου γεγονός, ότι ήδη από τώρα μεγάλα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και διάφοροι οργανισμοί, όπως για παράδειγμα το National Geographic, φέρνουν στα άμεσα ενδιαφέροντά τους την Ελλάδα και ξεκινούν αναλυτική εκστρατεία ενημέρωσης της παγκόσμιας κοινότητας για της εικόνα της σημερινής Ελλάδας που σε λίγο θα τελέσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αισιόδοξοι εμφανίζονται οι διοργανωτές, αν και έχουν πλήρη επίγνωση των δυσχερειών και της απροθυμίας πολλών αιρετών αρχόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης ή των κομματικών σχηματισμών της χώρας να ασχοληθούν με ένα τέτοιο πρόβλημα που –κατά τις εκτιμήσεις τους- δεν φέρνει ψήφους. «Δυστυχώς, αυτή είναι μία ακόμη αλήθεια», παρατηρούν με θλίψη οι άνθρωποι του τουρισμού που αποτελεί τον πρώτο κλάδο στην Εθνική μας οικονομία.

Τεράστιος είναι ο κατάλογος των σημειώσεων που κράτησαν οι άνθρωποι της ΠΟΕΤ και οι συμμετέχοντες στο ταξίδι, συνεχίζει η ανακοίνωση της ΠΟΕΤ, που δεσμεύθηκαν να μην πάψουν ούτε στιγμή <>bνα πιέζουν για την σωστή αντιμετώπισή τους, περιοριζόμενοι σε πρώτη φάση, σε μία γραπτή «προσωπική» ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των αρμοδίων για κάθε επί μέρους περίπτωση. Ορισμένα συμπεράσματα είναι τα ακόλουθα: στην άθλια εικόνα που παρουσιάζουν σε πολλά σημεία τα οδικά δίκτυα με τα ατέλειωτα σκουπίδια δεξιά και αριστερά, την παντελή έλλειψη των κάδων απορριμμάτων (ακατάλληλων πολλές φορές), ή την ανεπάρκειά των ή το μονίμως ξεχασμένο πλύσιμο και απολύμανσή των
την απόθεση σωρών από σκουπίδια ή και μπάζα ανακατεμένα με ξεκοιλιασμένες πλαστικές σακούλες σκουπιδιών κυρίως στις εισόδους και εξόδους αρκετών πόλεων, ανεξέλεγκτες χωματερές,
το χάος με τις πάσης φύσεως ταμπέλες και επιγραφές στα οδικά δίκτυα ή και μέσα στις πόλεις που ενώ πληγώνουν το μάτι του επισκέπτη, ελάχιστα βοηθούν τον έλληνα ή αλλοδαπό ταξιδιώτη να βρει το δρόμο του,
τις ακαλαίσθητες κτιριοδομικές παρεμβάσεις, που αγνοούν τα σωστά πρότυπα αρχιτεκτονικής της κάθε περιοχής, τα ατέλειωτα γιαπιά που χάσκουν επί πολλά χρόνια εδώ κι εκεί,
την έλλειψη ενδιάμεσων κέντρων σταθμών στο οδικό δίκτυο με ανεκτή ποιότητα υπηρεσιών για φαγητό ή αναψυκτικό και, φυσικά εγκαταστάσεις υγιεινής με καθαριότητα και πρόβλεψη για πρόσωπα ΜΕΑ.
Οι καταυλισμοί των τσιγγάνων με πρόχειρες παράγκες από ξύλα και πλαστικά, δίχως στοιχειώδη υποδομή σε μερικές περιαστικές περιοχές αποτελούν όνειδος και δεν εγείρουν απλά και μόνον προβλήματα αισθητικής, αλλά και ενός παραπέρα προβληματισμού του κάθε επισκέπτη, αν και κατά πόσο σ΄ αυτή τη χώρα λειτουργούν προγράμματα πρόνοιας για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.
Λατομεία, πολλά από αυτά αδρανή, που δεν συμπληρώθηκαν από την αναγκαία αποκατάσταση του τοπίου, δρόμοι «τρατσέρες» που σφάζουν τις πράσινες βουνοπλαγιές και τις μετατρέπουν σε σεληνιακό τοπίο.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024