Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠροτάσεις του ΣΕΤΕ για τροποποιήσεις στον Αναπτυξιακό Νόμο

Προτάσεις του ΣΕΤΕ για τροποποιήσεις στον Αναπτυξιακό Νόμο

Η άμεση άρση του κορεσμού και των υπόλοιπων διατάξεων που λειτουργούν περιοριστικά και απαγορευτικά σε επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα στον τουριστικό κλάδο είναι πρωταρχικό θέμα για τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών […]

Η άμεση άρση του κορεσμού και των υπόλοιπων διατάξεων που λειτουργούν περιοριστικά και απαγορευτικά σε επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα στον τουριστικό<...> κλάδο είναι πρωταρχικό θέμα για τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ<.>), όσον αφορά στον Αναπτυξιακό Νόμο. Ο ΣΕΤΕ κατάθεσε μία σειρά προτάσεων προς το υπουργείο Ανάπτυξης σχετικά με τον Αναπτυξιακό Νόμο προκειμένου να βελτιωθεί το επενδυτικό περιβάλλον και απλοποιηθούν οι διαδικασίες για να διευκολυνθούν οι μικρομεσαίοι, οι μεγάλοι, αλλά και οι επενδυτές του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει ο ΣΕΤΕ από την εφαρμογή του αναπτυξιακού νόμου 2601/98 στην πράξη, έχει διαπιστωθεί επανειλημμένα ότι οι διατάξεις του δεν κατόρθωσαν να προσελκύσουν επενδύσεις στον τουριστικό τομέα. Μερικές δε διατάξεις του νόμου λειτούργησαν ως ισχυρά αντικίνητρα για κάθε σοβαρή τουριστική επένδυση. Έτσι, κατά τη χρονική περίοδο ισχύος του Ν 2601/98, μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων προχώρησε είτε σε
επενδύσεις εκσυγχρονισμού είτε σε νέες επενδύσεις. Οι επενδύσεις αυτές περιορίσθηκαν κύρια σε σχετικά μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ σχεδόν παντελής ήταν η απουσία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για τις οποίες, είτε δεν προεβλέπετο η επενδυτική / αναπτυξιακή στήριξή τους, είτε ήταν μη συμφέρουσα. Σε ότι αφορά δε την προσέλκυση ξένων επιχειρήσεων στον μοναδικό τομέα της εθνικής οικονομίας με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τους υπόλοιπους και συγκρινόμενος σε διεθνή επίπεδα, η αποτυχία ήταν παταγώδης σε βαθμό ιδιαίτερα ανησυχητικό για τη πορεία της οικονομίας στην εντός ΟΝΕ και Ευρώ περίοδο.

Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ το Γ’ ΚΠΣ αποτελεί την τελευταία ίσως ευκαιρία για την ποιοτική αναβάθμιση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος έτσι, οι τροποποιήσεις και οι προσθήκες στο Ν 2601/98 πρέπει να προσανατολίζονται τη κατεύθυνση της ενθάρρυνσης της επιχειρηματικότητας, παράλληλα με τη θεσμική στήριξη των αναπτυξιακών / επενδυτικών προσπαθειών.

Οι προτάσεις του ΣΕΤΕ επικεντρώνονται στα παρακάτω 15 σημεία:

1. Αποκλεισμός των παλαιών φορέων από τις επιχορηγήσεις του Ν. 2601/98 άρθρο 2

Για πρώτη φορά από την καθιέρωση κινήτρων για την ανάπτυξη και ενίσχυση των επενδύσεων με τους αναπτυξιακούς νόμους που ίσχυσαν πριν από το 1998, ο αναπτυξιακός νόμος 2601/98 αποκλείει όλους τους παλαιούς φορείς όλων των κλάδων δραστηριότητας (φορείς που λειτουργούν πάνω από 5 χρόνια) από την επιχορήγηση των επενδύσεών τους.

Υπάρχουν βέβαια στο νόμο ορισμένες ελάχιστες εξαιρέσεις. Στον τουριστικό όμως τομέα, η μόνη εξαίρεση είναι για τις επενδύσεις εκσυγχρονισμού ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων, τις επενδύσεις προσθήκης συμπληρωματικών εγκαταστάσεων και για τις επενδύσεις αξιοποίησης ιαματικών πηγών.

Όπως είναι προφανές, η διάταξη αυτή του αποκλεισμού των παλαιών φορέων αποτελεί σοβαρό αντικίνητρο για την υλοποίηση νέων επενδύσεων, δεδομένου ότι κατά τεκμήριο οι παλαιοί φορείς έχουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία, για την υλοποίηση ιδίως των ειδικών τουριστικών επενδύσεων. Εξάλλου, έχουν συνήθως στην κυριότητά τους και την απαραίτητη οικοπεδική έκταση.

Δεν είναι δυνατό να αναμένονται σοβαρές επενδύσεις μόνο από νεοσύστατες εταιρείες οι οποίες θα πρέπει επί πλέον να αγοράσουν εξ ιδίων την απαιτούμενη οικοπεδική έκταση, καταβάλλοντας και τους υψηλούς φόρους μεταβίβασης.

Θα πρέπει συνεπώς στις σχεδιαζόμενες τροποποιήσεις του αναπτυξιακού νόμου, να περιληφθεί ειδική εξαίρεση για όλες τις τουριστικές επενδύσεις, ώστε να επιχορηγούνται οι επενδύσεις αυτές ανεξάρτητα από τα έτη λειτουργίας του φορέα.

2. Απαγόρευση υπαγωγής στον νόμο των επενδύσεων εκσυγχρονισμού ξενοδοχειακών μονάδων πριν παρέλθει 7ετία από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της επένδυσης (άρθρο 3 παρ. 3ε

Όπως είναι προφανές οι ξενοδοχειακές μονάδες, ιδιαίτερα των κατηγοριών ΑΑ' και Α', προκειμένου να διατηρήσουν το ποιοτικό επίπεδό τους χρειάζονται συνεχείς ανακαινίσεις σε βραχύτερα χρονικά διαστήματα, ενώ σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου επιχορηγούνται επενδύσεις ανακαίνισης μετά πάροδο 7ετίας από την ολοκλήρωση της προηγούμενης επένδυσης.

Με δεδομένο επίσης ότι οι αποσβέσεις στα ξενοδοχεία υπολογίζονται στη βάση τριετίας κρίνεται απαραίτητο να μειωθεί το καθορισμένο στον νόμο χρονικό όριο, τουλάχιστον στο επίπεδο της τετραετίας.

3. Ασαφής καθορισμός των περιοχών εφαρμογής των ενισχύσεων του νόμου (άρθρο 4 παρ.1)

Στις διατάξεις του νόμου, η περιοχή Γ' δεν καθορίζεται σαφώς. Αν δε εφαρμοστούν τα αναφερόμενα κριτήρια (έντονα προβλήματα ανεργίας ή και μείωση του πληθυσμού) είναι προφανές ότι θα εντάσσονται μόνο περιοχές όπου ενώ μπορεί να είναι σκόπιμο να γίνονται βιομηχανικές επενδύσεις, δεν είναι δυνατό κατά κανόνα να γίνονται τουριστικές επενδύσεις.

Ο διευρυμένος καθορισμός της Γ' ζώνης που έχει ήδη γίνει με τροποποιήσεις του νόμου, έχει ισχύ μέχρι 31.12.01.

Θα πρέπει συνεπώς να καθοριστεί εκ νέου μια διευρυμένη περιοχή Γ'.

Λαμβάνοντας δε υπόψη την ιδιομορφία του τουριστικού τομέα θα πρέπει να καθοριστούν ξεχωριστές κατηγορίες περιοχών για τις τουριστικές επενδύσεις.

4. Χαμηλά ποσοστά ενισχύσεων των τουριστικών και ιδιαίτερα των ξενοδοχειακών επενδύσεων έναντι των ενισχύσεων που παρέχονται στην μεταποίηση (άρθρο 5 παρ. 3)

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου παρέχονται οι εξής ενισχύσεις κατά τομέα (επιχορήγηση ως ποσοστό της ενισχυόμενης δαπάνης): Περιοχή Δ': Τομέας μεταποίησης 40%, Ίδρυση ή επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων 30%
Περιοχή Γ': Τομέας μεταποίησης 30%, Ίδρυση ή επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων 20%
Περιοχή Β': Τομέας μεταποίησης 15%, Ίδρυση ή επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων –
Είναι προφανές ότι για να υπάρχει κίνητρο για την διενέργεια επενδύσεων από έναν τομέα όπως είναι ο τουριστικός, ο οποίος είναι τόσο σημαντικός για την οικονομία της χώρας, θα πρέπει η ενίσχυση να είναι ουσιαστική.

Θα πρέπει συνεπώς, αφ' ενός μεν να οριστεί ποσοστό ενίσχυσης για την Β' περιοχή και αφ' ετέρου να αυξηθεί περαιτέρω το ποσοστό ενίσχυσης των τουριστικών επενδύσεων των άλλων περιοχών, τουλάχιστον στο επίπεδο της μεταποίησης.

5. Ανώτατο όριο επιχορήγησης το ποσό των Δρχ. 15.000.000 για κάθε νέα θέση μόνιμης απασχόλησης (Άρθρο 6 παρ. 2)

Σύμφωνα με τη διάταξη του νόμου, η επιχορήγηση δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των δρχ. 15.000.000 για κάθε νέα, μόνιμη και πλήρους απασχόλησης θέση.

Αρχικά υπάρχει το πρόβλημα υπολογισμού των θέσεων πλήρους απασχόλησης με δεδομένο ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των τουριστικών επιχειρήσεων λειτουργεί εποχιακά. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη δυσκολία υπολογισμού των νέων θέσεων απασχόλησης σε συνάρτηση με το ύψος επένδυσης λειτουργεί σαν αντικίνητρο. Οι νέες θέσεις απασχόλησης πολλές φορές δεν δημιουργούνται άμεσα (με την αύξηση και μόνον του ύψους των επενδύσεων) αλλά δημιουργούνται με την αύξηση της ζήτησης. Ο εκσυγχρονισμός, ή η επέκταση των τουριστικών επιχειρήσεων λειτουργούν άμεσα μεν, στην ικανοποίηση της παρούσας ζήτησης, μεσομακροπρόθεσμα δε, στην προσέλκυση πρόσθετης ζήτησης. Πέραν του γεγονότος ότι ο εκσυγχρονισμός είναι αναγκαίος για την διατήρησης της υπάρχουσας ζήτησης άρα και των υφισταμένων θέσεων εργασίας, μη λησμονούμε ότι κάθε τουριστική επένδυση λειτουργεί πολλαπλασιαστικά στην αύξηση της απασχόλησης εκτός της ίδιας της επένδυσης και εντός του ευρύτερου τουριστικού προορισμού.

Κρίνεται συνεπώς απαραίτητο να καταργηθεί το εν λόγω όριο.

6. Ελάχιστο ποσοστό ιδίας συμμετοχής στην ενισχυόμενη επένδυση 40%.

Σύμφωνα με το νόμο (άρθρο 6 παρ. 4) η ίδια συμμετοχή του επενδυτή θα πρέπει να είναι τουλάχιστο 40% των ενισχυομένων δαπανών.

Είναι προφανές, ιδιαίτερα με την υπάρχουσα τάση μείωσης του κόστους των τραπεζικών δανείων, ότι το ποσοστό αυτό είναι υψηλό. Κρίνεται λοιπό αναγκαίο να περιοριστεί το ποσοστό αυτό της υποχρεωτικής ιδίας συμμετοχής και να καθορισθεί κυμαινόμενη ίδια συμμετοχή του επενδυτή σε ποσοστό 15-25% του συνολικού ύψους της επένδυσης, εξαρτώμενη από το επενδυτικό σχήμα και τη μελέτη βιωσιμότητας του κάθε επενδυτικού προγράμματος.

7. Προϋπόθεση της αίτησης υπαγωγής η ύπαρξη εγκεκριμένου Τραπεζικού δανείου

Με τις διατάξεις του άρθρου 6 παρ. 9 τίθεται προϋπόθεση υποβολής αίτησης υπαγωγής στο νόμο, η ύπαρξη συγκεκριμένου δανείου από την δανειοδοτούσα Τράπεζα και η υποβολή του σχετικού εγκριτικού εγγράφου με όλους τους όρους του δανείου.

Είναι προφανές ότι τούτο είναι πολύ δυσχερές, αν όχι αδύνατο, στην φάση πριν την υποβολή της αίτησης.

Θα πρέπει συνεπώς να τροποποιηθεί η διάταξη αυτή και να οριστεί να απαιτείται μόνο έγγραφη πρόθεση δανειοδότησης από την Τράπεζα.

8. Ανώτατο όριο ενίσχυσης της επένδυσης εκσυγχρονισμού των ξενοδοχειακών μονάδων το ποσό των Δρχ. 1,5 δις. (άρθρο 6 παρ. 20)

Είναι προφανές ότι για επενδύσεις εκσυγχρονισμού ολοκληρωμένης μορφής μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων το ανώτατο αυτό όριο των δρχ. 1,5 δις είναι ανεπαρκές. Αντίστοιχα η ύπαρξη κατώτατου ορίου αποτρέπει τις μικρές επιχειρήσεις να προχωρήσουν και αυτές στον εκσυγχρονισμό τους.

Προτείνεται η κατάργηση των ορίων, ανώτατων και κατώτατων, ώστε να μπορούν όλες οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους να υπαχθούν στις διατάξεις του ΑΝ.

9. Καθορισμός των φορέων υποβολής των αιτήσεων του νόμου

Στο άρθρο 8 του νόμου καθορίζονται οι φορείς όπου υποβάλλονται οι αιτήσεις υπαγωγής ανάλογα με το ύψος της επένδυσης.

Έτσι, τίθεται ανώτατο όριο επένδυσης το ποσό των δρχ. 700.000.000 για υποβολή της αίτησης Υπηρεσίες Ιδιωτικών Επενδύσεων των Περιφερειών. Οι επενδύσεις που υπερβαίνουν το ποσό αυτό υποβάλλονται στην Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΕΘΟ. Επίσης, στην Υπηρεσία αυτή υποβάλλονται και οι αιτήσεις ανεξαρτήτως ύψους όλων των ειδικών τουριστικών επενδύσεων.

Είναι προφανές ότι σε μια εποχή που ενισχύεται η περιφερειακή αποκέντρωση και που έχει ήδη συντελεστεί η αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων του Ε.Ο.Τ. στις Περιφέρειες, οι παραπάνω διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου θα πρέπει να αναθεωρηθούν.

Προτείνεται συνεπώς, μόνο οι σημαντικές τουριστικές επενδύσεις ιδιαίτερα υψηλού προϋπολογισμού να υποβάλλονται στις Κεντρικές Υπηρεσίες. Όλες οι υπόλοιπες να υποβάλλονται στις Υπηρεσίες Ιδιωτικών Επενδύσεων των Περιφερειών.

Ακόμα, ο απαιτούμενος από τις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες μηδενισμός του αρνητικού κεφαλαίου κίνησης των επιχειρήσεων (κυκλοφορούν ενεργητικό μείον βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις = μηδέν) αποτελεί αντικίνητρο και πρέπει να καταργηθεί. Ο όρος αυτός δεν έχει νόημα από τη στιγμή που η πλειοψηφία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων αδυνατεί να τον ικανοποιήσει, διότι συνυπολογίζονται στο Παθητικό και τα Κεφάλαια Κίνησης που λήγουν από το τέλος της ολοκλήρωσης της επένδυσης μέχρι και το επόμενο από αυτήν έτος, ενώ είναι κοινώς γνωστό, ότι μετά την (από πενταετίας) απελευθέρωση του τραπεζικού συστήματος, οι τράπεζες δίνουν νόμιμα δάνεια υπό μορφή Κεφαλαίων Κινήσεως, όχι μόνο για τις ετήσιες λειτουργικές ανάγκες, αλλά και για την χρηματοδότηση επενδύσεων, τα οποία και ανανεώνονται κάθε χρόνο, έχοντας έτσι ουσιαστικά γίνει πάγια δάνεια, που αν δεν συνυπολογισθούν στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, όπως το επιτάσσει η παραπάνω εγκύκλιος, τότε οι επιχειρήσεις προκύπτουν ενεργητικές και στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τους.

10. Χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης των επιχορηγήσεων

Στο άρθρο 9 παρ. 5 του νόμου καθορίζεται ο τρόπος καταβολής των επιχορηγήσεων για τις υπαγχθείσες επενδύσεις.

Έτσι ορίζεται, ότι η έναρξη εκταμίευσης της επιχορήγησης γίνεται αφού έχει αποδεδειγμένα καταβληθεί και δαπανηθεί η ίδια συμμετοχή του επενδυτή σε ποσοστό 50% καθώς και το 25% της τυχόν συμμετοχής της χρηματοδοτούσας Τράπεζας.

Είναι προφανές ότι η ρύθμιση αυτή δεν διευκολύνει καθόλου την ομαλή ταμειακή ροή της επένδυσης και αποτελεί σαφώς αντικίνητρο για τον επενδυτή.

Εάν δε ληφθούν υπόψη οι γραφειοκρατικές διατυπώσεις και οι καθυστερήσεις ελέγχων, η έναρξη εκταμίευσης της επιχορήγησης μετατίθεται χρονικά πολύ μετά την προϋπόθεση που θέτει ο νόμος.

Θα πρέπει συνεπώς να τροποποιηθούν οι παραπάνω όροι καταβολής της επιχορήγησης και να οριστεί, όπως γίνεται στα υπόλοιπα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια προκαταβολή στην αρχή των έργων και η τμηματική καταβολή της ενίσχυσης με την πρόοδο των εργασιών.

11. Απαγόρευση μεταβίβασης των μετοχών του επενδυτή

Στο άρθρο 11 παρ. 7 του νόμου ορίζεται ως υποχρέωση της ενισχυόμενης επιχείρησης να μην μεταβιβάσει τις μετοχές της για μια 5ετία από την έναρξη λειτουργίας της επένδυσης, χωρίς έγκριση του αρμόδιου εγκριτικού οργάνου. Συνήθως δε με τις εγκριτικές αποφάσεις υπαγωγής της επένδυσης στον νόμο, η υποχρέωση μη μεταβίβασης επεκτείνεται στο σύνολο των μετοχών της εταιρείας, ακόμη και αυτών που εκδίδονται μετά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της επένδυσης.

Είναι προφανές, ότι η απαγόρευση μεταβίβασης των μετοχών παρεμποδίζει την δημιουργία μεγάλων επιχειρήσεων στον χώρο του Τουρισμού που είναι το ζητούμενο σήμερα και απαιτούμενο για την εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας στο άμεσο μέλλον.

Θα πρέπει συνεπώς, ή να αρθεί πλήρως η απαγόρευση, ή να περιοριστεί στο ύψος των ιδίων κεφαλαίων που έχουν εισφέρει οι μέτοχοι για την ενισχυόμενη επένδυση.

12. Τουριστικά γραφεία

Ο υπό τροποποίηση αναπτυξιακός νόμος πρέπει να προβλέπει σαφέστατα και την ένταξη των τουριστικών γραφείων στις διατάξεις του, με προϋποθέσεις την διατήρηση του προσωπικού και την λειτουργία τουλάχιστον δύο χρόνια πριν την υποβολή της αίτησης υπαγωγής.

Τα τουριστικά γραφεία θα πρέπει να ενισχυθούν με τις ίδιες προϋποθέσεις, όπως και οι άλλες τουριστικές επιχειρήσεις στον εκσυγχρονισμό των παγίων στοιχείων τους και στη δημιουργία νέων. Επίσης σε ό,τι αφορά στην αγορά νέου εξοπλισμού, είτε αυτός αφορά μεταφορικά μέσα, είτε συστήματα αυτοματοποίησης και μηχανοργάνωσης, καθώς και γενικότερα εφαρμογής νέων τεχνολογιών στην παραγωγική διαδικασία τους.

13. Κλάδος των αερομεταφορών

Να περιληφθούν στις υπαγόμενες στο Ν. 2601/1998 και οι επιχειρήσεις του ανωτέρω κλάδου, που συμβάλλουν σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη, την απασχόληση και των τουρισμό της χώρας, και να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις σε κτιριακές εγκαταστάσεις, σε μεταφορικά μέσα, σε τεχνολογικό εξοπλισμό και για την εκπαίδευση του προσωπικού τους.

Η χώρα μας έχει ανάγκη σύγχρονων αεροπορικών επιχειρήσεων που θα προσφέρουν ασφάλεια και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στο επιβατικό κοινό, που μετακινείται για τουριστικούς, εμπορικούς και άλλους λόγους.

Για τις επενδύσεις τους, να δοθούν τα κίνητρα που προτείνονται στους τόκους δανείων ή στα μισθώματα χρηματοδοτικής μίσθωσης.

14. Κλάδος επιχειρήσεων ενοικίασης αυτοκινήτων

Να περιληφθούν στις υπαγόμενες στο Ν.2601/1998 και οι επιχειρήσεις του ανωτέρω κλάδου και να δοθούν κίνητρα για κτιριακές εγκαταστάσεις, για ανανέωση του στόλου των αυτοκινήτων τους, για εξοπλισμό μηχανοργάνωσης και για εκπαίδευση του προσωπικού τους.

Με τις επενδύσεις αυτές ο κλάδος των ενοικιαζομένων αυτοκινήτων θα μπορεί να προσφέρει ασφαλείς, ολοκληρωμένες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στον τουρισμό της χώρας, στον οποίο απευθύνεται και εξυπηρετεί.

Για τις επενδύσεις τους, να δοθούν τα φορολογικά κίνητρα που προτείνονται.

15. Εμπορικές επιχειρήσεις

Οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο. Όμως, τα κίνητρα που έχουν δοθεί δεν κρίνονται επαρκή. Πρέπει να συμπληρωθούν και να περιλάβουν και τις επενδύσεις σε κτιριακές εγκαταστάσεις.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024