Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΤα χαρτιά της άνοιξε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού για τις πρώτες δράσεις της
Τουριστική πολιτική

Τα χαρτιά της άνοιξε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού για τις πρώτες δράσεις της

Οι δρομολογημένες δράσεις του υπουργείου επικεντρώνονται σε α) Σχέδιο Νόμου για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού και καταδυτικών πάρκων, β) Σχέδιο Νόμου για την τουριστική εκπαίδευση, γ) συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ για την βελτίωση των στατιστικών του τουρισμού, δ) προώθηση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού και ε) τουριστικός σχεδιασμός και συνεργασία με περιφέρειες.

Γενική συνέντευξη Τύπου εφ’όλης της ύλης έδωσαν την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019 ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης με τον υφυπουργό Τουρισμού κ. Μάνο Κόνσολα. Ο υπουργός αφού χαιρέτησε τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους και επεσήμανε το πνεύμα συνεργασίας, αναγνώρισε την σημασία του τουριστικού τύπου και την υποστήριξη στο έργο του υπουργείου με την διάχυση της ενημέρωσης.

Δεδομένου ότι η συνέντευξη Τύπου ήταν η πρώτη επίσημη της ηγεσίας του υπουργείου, μετά τις εκλογές, ο κ. Θεοχάρης ξεκίνησε κάνοντας μία σύντομη αναφορά στην κατάσταση του ελληνικού τουρισμού, αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της φετινής χρονιάς, με βάση τις πρόσφατες ενδείξεις της Τραπέζης της Ελλάδος και των αφίξεων.

Επεσήμανε ότι η χρονιά “ξεκίνησε νωθρά” για διαφόρους λόγους, μεταξύ των οποίων η μείωση αξίας της λίρας, η ψυχολογική κατάσταση των Βρετανών που εκδηλώθηκε φέτος, και η τάση για late bookings, αλλά προχώρησε καλύτερα ιδίως τους τελευταίους μήνες. Αναγνώρισε πρόβλημα με την Σκανδιναβική αγορά, για την οποία σημείωσε την ανάγκη για περιβαλλοντική πιστοποίηση, λόγω της ευαισθησίας που έχουν οι Σκανδιναβοί, και σε κάποιες καθυστερήσεις στο διαφημιστικό πρόγραμμα του ΕΟΤ, αλλά και την ανάγκη να προχωρήσει η Ελλάδα να προσφέρει ποιοτικό προϊόν, και να επιβεβαιώνει με έρευνες ότι ικανοποιείται ο τουρίστας, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόθεση του υπουργείου να εξετάσει και τον τουρισμό city breaks.

Ο κ. Θεοχάρης επέλεξε να περιλάβει στην ενημέρωση ειδική αναφορά στα δύο γεγονότα στην Χαλκιδική και στην Σαμοθράκη, που ανέδειξαν και την πρόθεση του υπουργείου για άμεση ανταπόκριση σε όποιο πρόβλημα αφορά τον τουρισμό της χώρας, και περιέγραψε με αρκετές λεπτομέρειες τις ενέργειες που έκανε το Υπουργείο, βάζοντας ως πρώτο γνώμονα την ασφάλεια των επισκεπτών – τουριστών και δεύτερο την υποστήριξη των επαγγελματιών για την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της τουριστικής δραστηριότητας.

Ειδικότερα για την Σαμοθράκη, που την περιέγραψε και ως παράδειγμα ανταπόκρισης του υπουργείου για την ανάδειξη ενός προορισμού (όπως η αναγνώριση της ιαματικής πηγής και η ειδική καμπάνια προς την αγορά της Ρουμανίας, σημαντικής για την Σαμοθράκη), ανέφερε ότι έχουν δρομολογηθεί και άλλες ενέργειες και επίκειται νέα επίσκεψη των υπουργών στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο υφυπουργός κ. Κόνσολας, καλοσωρίζοντας τους εκπροσώπους του τύπου, αναφέρθηκε ειδικά στην πρόθεση συνεργασίας με τους δημοσιογράφους και στην ανάγκη και πρόθεση του υπουργείου να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα του Ελληνικού τουρισμού.

Μετά, με εναλλαγές μεταξύ των δύο υπουργών, περιέγραψαν τις δρομολογημένες δράσεις του υπουργείου στο αμέσως επόμενο διάστημα, που επικεντρώνονται στα εξής:

1. Σχέδιο Νόμου για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού και καταδυτικών πάρκων
Όπως ανάφερε ο υπουργός κ. Θεοχάρης, θα αποτελέσει το αντικείμενο του πρώτου νομοσχεδίου του υπουργείου, μαζί με συναρμόδια υπουργεία, και ο στόχος είναι να δημιουργηθούν ελεύθερα, πολλά καταδυτικά πάρκα, όχι τόσο γιατί το καταδυτικό πάρκο σαν επιχείρηση είναι ιδιαίτερα κερδοφόρο, αλλά γιατί μελέτες που έχουν υπόψη τους δείχνουν ότι οι περιοχές, κυρίως νησιά, όπου λειτουργούν καταδυτικά πάρκα εμφανίζουν ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη, και κερδίζει μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας. Άλλωστε, όπως πρόσθετα σημείωσε ο κ. Θεοχάρης, ο “καταδυτικός τουρισμός” έχει ιδιαίτερα πλεονεκτήματα για την χώρα γιατί οι καλές καιρικές συνθήκες συνηγορούν στην δραστηριότητα την χειμερινή περίοδο και η πελατεία ξοδεύει περισσότερα. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται να αντιμετωπισθούν και πρότερες αγκυλώσεις που σχετίζονται με την πρακτική λειτουργία, ώστε να ενθαρρυνθεί και η ανάπτυξη, και στην Ελλάδα, καταδυτικών κρουαζιερών, όπου ο πελάτης παραμένει πάνω σε σκάφος που θα μπορεί να επισκέπτεται περισσότερες καταδυτικές περιοχές.

2. Σχέδιο Νόμου για την τουριστική εκπαίδευση
Ο υφυπουργός κ. Κόνσολας, καθ’ ύλη αρμόδιος για την τουριστική εκπαίδευση περιέγραψε διάφορες δράσεις, που αφορούν τις σχολές Ξεναγών και άλλα θέματα σχετικά με την εκπαίδευση για τα οποία υπάρχει ειδική περιγραφή σε άλλο άρθρο.

3. Ενεργοποίηση συνεργασίας με την ΕΛΣΤΑΤ για τη βελτίωση των στατιστικών του τουρισμού και την λειτουργία του “δορυφόρου λογαριασμού”
Ο υπουργός τόνισε την ανάγκη για έγκυρα στατιστικά στοιχεία, που δεν μπορεί να συλλέγονται μόνο στους χώρους εισόδου και εξόδου της χώρας, αλλά και στοιχείων για τις επιμέρους επιλογές και δραστηριότητες των τουριστών και της ικανοποίησής τους, και ενημέρωσε ότι θα υπογραφεί Μνημόνιο με την ΕΛΣΤΑΤ, στο επόμενο δίμηνο, που θα περιλαμβάνει και την λειτουργία του αναγκαίου για την χώρα και την διαμόρφωση πολιτικής “δορυφόρου λογαριασμού”.

4. Προτεραιότητες για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού
Ο στόχος αυτός θα υποστηριχθεί γενικότερα και ειδικότερα από μέτρα φορολογικά, από την εκπόνηση νέου χωροταξικού σχεδιασμού, από ενέργειες μείωσης της εποχικότητας και σε συνδυασμό με την ανάπτυξη κατάλληλων τουριστικών προϊόντων.

5. Τουριστικός σχεδιασμός και συνεργασία με περιφέρειες
Έγινε αναφορά στην σύσταση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, που ενεργοποιείται πάνω στην απόφαση του Πρωθυπουργού, με επισήμανση ότι δεν είναι στόχος του υπουργείου να υποκαταστήσει αλλά να βοηθήσει την αυτοδιοίκηση στον τουριστικό σχεδιασμό, με στόχο ο Ελληνικός τουρισμός να γίνει ανταγωνιστικότερος, να αναδειχθούν τοπικά σχέδια τουριστικής ανάπτυξης, που δεν υπάρχουν.

Μετά από ερωτήσεις δημοσιογράφων οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν και στα εξής θέματα:
Για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ο κ. Θεοχάρης είπε ότι έχει γίνει προεργασία, ότι θα υπάρξει νέα προσέγγιση, και δεν θα ακολουθηθεί η νομοθετική διάταξη που έφτιαξε, αλλά δεν ενεργοποίησε η προηγούμενη Κυβέρνηση, αλλά είπε ότι δεν είναι ακόμη έτοιμος και οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν.

Σε σχέση με την διαμόρφωση του τουριστικού branding, ο υπουργός ανέφερε ότι θα ακολουθήσει μετά την διαμόρφωση του branding της χώρας για το οποίο ήδη γίνεται γενικότερη και ευρύτερη επεξεργασία και ο τουρισμός θα αποτελέσει τμήμα του γενικότερου brand.
 
Περί του θαλάσσιου τουρισμού και ιδιαίτερα του γιώτινγκ (που περιλαμβάνουν φορολογικά, εργασιακά, λιμενικές υποδομές και άλλα), αναφέρθηκε στην συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και την ενεργοποίηση ειδικής Επιτροπής υπό το Ναυτικό Επιμελητήριο που επεξεργάζεται διάφορα θέματα, αλλά ο «θαλάσσιος τουρισμός» συνολικά εντάσσεται σε υπόλοιπα αντικείμενα που θα αντιμετωπισθούν προς το τέλος του έτους και στις αρχές του επομένου θα ανακοινωθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Ο υπουργός ερωτήθηκε επίσης εάν ανησυχεί για φαινόμενα «υπερτουρισμού» στην Ελλάδα, που έχει βιώσει μεγάλες αυξήσεις στους αριθμούς των αφίξεων των τελευταίων ετών. Ο υπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει περιθώρια μεγάλης αύξησης της τουριστικής δραστηριότητας, εάν υπολογισθούν οι διαθέσιμες εγκαταστάσεις και το γεγονός ότι διαπιστώνεται έντονη εποχικότητα και αιχμές στην τουριστική προσέλευση, οπότε κανονικά υπάρχουν πολλά περιθώρια για την προσθήκη και άλλων επισκεπτών, εκτός των μηνών αιχμής.

Προσέθεσε ότι μαζί με το αρμόδιο για το θέμα, Υπουργείο Εξωτερικών, παρακολουθούνται οι εξελίξεις για το “BREXIT”, το οποίο όμως, τουλάχιστο για την επόμενη διετία δεν ανησυχεί το υπουργείο γιατί έχουν προβλεφθεί διατάξεις για την εύκολη διακίνηση Βρετανών τουριστών. Όμως,, όπως ανέφερε, θα είναι ευκαιρία να εξεταστεί περισσότερο και στην διάρκεια της Έκθεσης WTM του Λονδίνου, ενώ θα αξιολογηθεί και το κατά πόσο είναι απαραίτητο να προβλεφθούν πρόσθετες δομές στα αεροδρόμια της χώρας, εάν οι Βρετανοί ενταχθούν στις αφίξεις “τρίτων χωρών” εκτός Schengen. Όμως υπάρχει και θέμα για την διευκόλυνση της λειτουργίας Βρετανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, να έχουν τον αναγκαίο χρόνο λειτουργικής προσαρμογής.

Επίσης ο υπουργός αναφέρθηκε στην συνεισφορά του τουρισμού στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, αναφέροντας αφενός ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εξαγωγικός κλάδος και αφετέρου, ότι με την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας συμβάλλει και στην γενικότερη οικονομική πολιτική.

Κλείνοντας, ο υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση περί “ολιστικής προσέγγισης του σχεδιασμού”, ανέφερε ότι στις πρώτες προτεραιότητες είναι ο “10ετής τουριστικός σχεδιασμός”, που άλλωστε έπρεπε να έχει η χώρα, όπως έχουν ανταγωνίστριες χώρες (και ανέφερε την Τουρκία που το 2007 κατάστρωσε Σχέδιο για την περίοδο 2013-2023), είναι η «εκπαίδευση και η επιμόρφωση» και των “μικρών της τουριστικής βιοτεχνίας”, όπως χαρακτηριστικά περιέγραψε τις πολλές μικρές τουριστικές επιχειρηματικές δραστηριότητες, και η στόχευση σε “βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη”. Στο πλαίσιο αυτό, αλλά και σε θέματα εκπαίδευσης, ήδη εξελίσσεται συνεργασία με τους αρμόδιους Κοινωνικούς Εταίρους, που δεν είχαν αξιοποιηθεί προηγούμενα.

Special Features Editor - TravelDailyNews Media Network | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Ο Χρήστος Πετρέας είναι συνεργάτης Σύνταξης – Special Features Editor του Travel Daily News Media Network. Ως επιστημονικός / επιχειρησιακός / τουριστικός / στρατηγικός / εκπαιδευτικός / σύμβουλος σε υπουργεία, φορείς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και επιχειρήσεις, επαγγελματικά ασχολείται με θέματα στρατηγικής επιχειρηματικής, τουριστικής και περιφερειακής ανάπτυξης και μάρκετινγκ προορισμών καθώς και ειδικών – εναλλακτικών μορφών, με υπέρ 25ετή εμπειρία στην Ελλάδα και σε ξένες χώρες (Βαλκάνια, Ευρώπη, ΗΠΑ, Αφρική, Μεσόγειο). Έχει σπουδάσει στις ΗΠΑ και έχει εκτεταμένο επιστημονικό, συγγραφικό και αρθρογραφικό έργο, από το 1988 (>200 συγγραφές – εργασίες – δημοσιεύσεις), στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024