Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΤσοχατζόπουλος: Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης για την αναπτυξιακή στρατηγική του τουρισμού

Τσοχατζόπουλος: Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης για την αναπτυξιακή στρατηγική του τουρισμού

Σε όλο το φάσμα του ελληνικού τουρισμού αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άκης Τσοχατζόπουλος κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σε δημοσιογράφους. Ο υπουργός πλαισιωμένος από τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. […]

Σε όλο το φάσμα του ελληνικού τουρισμού αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άκης Τσοχατζόπουλος κατά τη συνέντευξη τύπου<...> που παραχώρησε σε δημοσιογράφους. Ο υπουργός πλαισιωμένος από τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Γεωργακόπουλο, τον γενικό γραμματέα Τουρισμού του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Γεωργαράκη, τον Πρόεδρο του ΕΟΤ κ. Γιάννη Πατέλλη και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΑ κ. Αναστάσιο Χωμενίδη έδωσε το στίγμα για την πορεία του αναπτυξιακού έργου και του στρατηγικού σχεδιασμού της κυβέρνησης για τον τουρισμό. Αναλυτικά, ο κ. Τσοχατζόπουλος ανέφερε τα παρακάτω:

Αναπτυξιακή στρατηγική της Ελλάδας

Στο πλαίσιο της προώθησης της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας, που έχει σκοπό να αναδείξει το 2010 σε δεκαετία της νέας βιώσιμης ανάπτυξης, στηρίζουμε επιμέρους πολιτικές οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης στο χώρο της βιομηχανίας, του εμπορίου, του τουρισμού, της ενέργειας, των υποδομών συνολικά.

Αξιοποιούμε τις αντίστοιχες πολιτικές που προωθούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια και η Ευρωπαϊκή Ένωση ακολουθεί μια σαφή αναπτυξιακή στρατηγική, με κατευθύνσεις προς όλα τα κράτη-μέλη, με στόχο τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών, επικοινωνίας, τουρισμού, ενέργειας, ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου ή οτιδήποτε άλλο να αποτελέσουν τον κορμό της αναπτυξιακής προσπάθειας.

Η μεγάλη φιλοδοξία να μετατρέψουμε τη δεκαετία του 2010, που εξέφρασαν επίσημα σε τρεις Συνόδους Κορυφής οι Αρχηγοί Κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να γίνει η ευρωπαϊκή κοινωνία και η οικονομία η πλέον ανταγωνιστική του κόσμου, περνά μέσα από μια αναπτυξιακή διαδικασία, όπου επενδύει κανείς ουσιαστικά με συγκεκριμένο σχέδιο και προτεραιότητες, προωθώντας αντίστοιχα διευρωπαϊκά δίκτυα. Σε αυτή την παραδοσιακή κατεύθυνση ανάπτυξης προστίθεται η αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας, της παραγωγικότητας, που προκύπτει μέσα από την ένταξη όλων των νέων τεχνολογιών, την εξειδικευμένη γνώση, που έχουμε μαζικά και συλλογικά ανάγκη αυτή την περίοδο να εντάξουμε στην οικονομική και παραγωγική μας δραστηριότητα.

Μπαίνοντας σε μια τέτοια εποχή η οποία έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από όσα υπήρχαν μέχρι σήμερα, πρέπει να ενσκύψουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στα στοιχεία εκείνα που μας εγγυώνται την εξασφάλιση όλων αυτών των συντελεστών. Πρέπει να μπούμε στα διευρωπαϊκά ενεργειακά δίκτυα, πρέπει να μπούμε στις τηλεπικοινωνίες, στις νέες κοινές ευρωπαϊκές αγορές που διαμορφώνονται στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Στον τουρισμό έχουμε βέβαια ένα κρίσιμο θέμα που αναδεικνύεται ως ευρωπαϊκή πολιτική για πρώτη φορά σε αυτή τη Σύνοδο, που η Ελλάδα θα έχει την Προεδρία το 2003 θα προωθήσουμε ευρωπαϊκή πολιτική τουρισμού μέσα στην ατζέντα της Ελληνικής Προεδρίας.

Φτάνουμε σε ένα πολύ συγκεκριμένο τρόπο υποστήριξης της πολιτικής μας και στο χώρο του τουρισμού, της φιλοξενίας, μια ολοκληρωμένη πολιτική, με την οποία πρέπει να ενισχύσουμε την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας. Η υλοποίηση αυτής της στρατηγικής μας επιβάλλει πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις σε μια σειρά από τομείς.

Επιβεβαιώνεται η ανάκαμψη σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Έτσι έχουμε την προετοιμασία και την αξιοποίηση του θερινού τουρισμού ως ένα βασικό μέγεθος ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας της οικονομίας μας στη φετινή χρονιά. Το κλίμα και η πρόβλεψη τουριστικής κίνησης για το 2002 έχει πλέον ομαλοποιηθεί έναντι των απωλειών που υπήρχαν στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς και στους πρώτους μήνες του 2002. Φαίνεται ότι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες επιβεβαιώνεται αυτή η ανάκαμψη.
Σταμάτησε πλέον η μείωση και μπαίνουμε σε μια εξέλιξη σταθερά θετική, ώστε στις περισσότερες χώρες να υποστηρίζουμε ότι θα επαναλάβουμε τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρονιάς, του 2001 με εξαίρεση στη Γερμανία όπου αυτή η διαπίστωση ακόμη δεν έχει προσεγγιστεί, δεν έχουμε φτάσει. Είμαστε σε μια φάση ανάκαμψης κι εκεί, ανατροπής δηλαδή της πτωτικής πορείας που υπήρχε τους τελευταίους μήνες, όμως η ανάκαμψη δεν έφτασε σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να πούμε πράγματι ότι γύρισε το κλίμα.

Ο Συνεδριακός Τουρισμός

Βέβαια, για να μπορέσουμε να πάμε σε μεγαλύτερα αποτελέσματα, προωθούμε πολλές μορφές τουρισμού, πέραν του καλοκαιρινού. Επενδύουμε στο συνεδριακό τουρισμό, όπου δημιουργήθηκε η απαραίτητη διαδικασία για επιτυχή προετοιμασία και μεσοπρόθεσμη παρέμβαση στο χώρο του συνεδριακού τουρισμού. Το Γραφείο Σύνδεσης, το Convention Bureau, όπως ξέρετε έχει γίνει από τους συμμετέχοντες φορείς επελέγη και το Διοικητικό Συμβούλιο, ώστε να ξεκινήσει η δραστηριότητά του.

Περαιτέρω, προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για το Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών, προκηρύχθηκε η τουριστική ανάπτυξη Αλυκών Αναβύσου, η τουριστική ανάπτυξη Αφάντου Ρόδου. Πρόκειται για επενδύσεις των 100 εκατ. ευρώ περίπου έκαστο project. Το Συνεδριακό Κέντρο εξυπηρετεί καταλυτικά την προώθηση του συνεδριακού τουρισμού στην Αθήνα. Αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα υπάρχουν οι υποδομές συνεδριακού τουρισμού και όπου μπορεί πράγματι να προωθηθεί παράλληλα η πολιτική μας.

Γραφείο Εξυπηρέτησης του Πολίτη

Εξάλλου, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, για να υποστηριχθούν οι διαδικασίες προώθησης του τουρισμού, δρομολογείται η δημιουργία Γραφείου Εξυπηρέτησης του Πολίτη, σύμφωνα με μια κεντρική πολιτική της κυβέρνησης. Άρα, και στον ΕΟΤ ως ξεχωριστό τμήμα, δημιουργείται το αντίστοιχο Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη, αλλά και συνολικά το υπουργείο Ανάπτυξης για όλες του τις δραστηριότητες.

Περιφερειακή Πολιτική

Όσον αφορά στην προώθηση των υποδομών, των πολιτικών ανά χώρο, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι έχουμε ανάγκη την περιφερειακή πολιτική, την αναπτυξιακή μας στρατηγική για να στηρίξουμε την περιφερειακή συγκρότηση για τις πολιτικές τουρισμού. Οι Διευθύνσεις Τουρισμού ανά περιφέρεια βρίσκονται στο στόχαστρο της πρωτοβουλίας και της παρέμβασής μας. Ήδη υπάρχουν κλιμάκια τα οποία έχουν επισκεφθεί τις περιφέρειες, έχουν αποτυπώσει τα προβλήματα, τις αδυναμίες, τις ελλείψεις.

Πρέπει με κάθε ειλικρίνεια να πούμε ότι υπάρχουν αδυναμίες, διότι αυτή η μεταφορά αρμοδιότητας δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως. Παρεμβαίνουμε πυροσβεστικά κατά κάποιο τρόπο ακόμη τώρα από περιφέρεια σε περιφέρεια για να βοηθήσουμε τις τοπικές υπηρεσίες στα πλαίσια των γενικών περιφερειών να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα. Όμως συγκροτούνται ολοένα και πιο αποτελεσματικά με τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες που σχεδιάσαμε και που έχουμε ήδη υλοποιήσει εν μέρει. Η ολοκληρωμένη λειτουργία αυτών των περιφερειακών Διευθύνσεων Τουρισμού υπολογίζω ότι θα υλοποιηθεί μέχρι το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς.

Διαδικασίες αξιολόγησης υποδομών

Το δεύτερο κρίσιμο θέμα που βοηθάει την περιφερειακή υλοποίηση και προώθηση της πολιτικής τουρισμού είναι η προώθηση των δύο διαδικασιών αξιολόγησης των υφισταμένων υποδομών, είτε αυτό αφορά τα ξενοδοχεία, είτε αφορά τα διαθέσιμα δωμάτια.

Τόσο για τα "κλειδιά", που αφορούν τα δωμάτια, προωθήθηκε με βάση το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα μια διαδικασία διάθεσης και αξιολόγησης στη βάση αυτή. Για τα "αστέρια" βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία διαγωνισμού, ώστε ο σύμβουλος ο οποίος θα επιλεγεί τελικά, να αναλάβει τη διαδικασία υλοποίησης.

Εκπαίδευση και συνεχής κατάρτιση στελεχών του τουρισμού

Η συνολική μας πολιτική υποστήριξης τουρισμού, όπως είναι ευνόητο, περνάει μέσα από τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου εκπαίδευσης στον τουρισμό για το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού. Ένα πλαίσιο, το οποίο θα απαντήσει τόσο στους όρους εκπαίδευσης, που είναι αναγκαία να φτάσει στο ανώτατο επίπεδο για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, για τους νέους, που θέλουν να ασχοληθούν στον τουρισμό και στη φιλοξενία.

Επίσης όμως είμαστε υποχρεωμένοι να προωθήσουμε διαδικασίες κατάρτισης, εξειδίκευσης και δια βίου μάθησης των ανθρώπων που κινούνται στον τουρισμό, διότι όπως συνολικά παρουσιάζουμε τη στρατηγική μας, επενδύουμε ιδιαίτερα αυτή την περίοδο στη γνώση, την εξειδίκευση. Επενδύουμε στο γεγονός ότι η ποιότητα είναι το στοιχείο το οποίο θα μπορέσει να μας προκρίνει με δεδομένο ότι θέλουμε οι τιμές να μην ανέβουν. Έχουμε Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων, οι οποίες αναβαθμίζονται. Σχετικό σχέδιο νόμου έχει ετοιμαστεί, βρίσκεται στην τελική φάση συζήτησης στο επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας. Σε 10 μέρες το αργότερο, θα το ολοκληρώσουμε, για να καλύψουμε όλες αυτές τις απαιτήσεις.

Προβλέπεται βέβαια διαδικασία κατάρτισης και εξειδίκευσης και για τους ανθρώπους που εργάζονται ήδη στον τουρισμό. Η τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση είναι μια πολύ δυναμική διαδικασία. Δεν είναι τυχαίο ότι περίπου 14, 15% της εργασίας καλύπτεται απ΄ τον τουρισμό. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι και η συμμετοχή στο ΑΕΠ ανεβαίνει κάθε χρόνο γύρω σε ένα παρόμοιο ποσοστό 13, 14%, έχει σημασία όποιος θέλει νέα ανάπτυξη, να επενδύσει στην εκπαίδευση των ανθρώπων, στην κατάρτιση, στην ικανότητά τους πραγματικά να αναβαθμίσουν την ποιότητα.

Αξιοποίηση της περιουσίας της ΕΤΑ

Χρειαζόμαστε νέες υποδομές, ολοκληρωμένα έργα, ξενοδοχειακές μονάδες. Κινούμαστε σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτον, έχουμε την επόμενη εβδομάδα τη διαδικασία αξιολόγησης συλλογικά της συνολικής περιουσίας της Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ), με βάση την πρόταση του Συμβούλου FUJI. Μετά το Πάσχα έχουμε δημόσια παρουσίαση του συνολικού προγράμματος αξιοποίησης της περιουσίας και των υποδομών της ΕΤΑ.

Είναι μια πολύ σημαντική παρέμβαση στην οικονομική δραστηριότητα και επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα, στην αγορά τουρισμού και στην οικονομία. Η παρουσίαση προτάσεων αξιοποίησης μελλοντικά των υποδομών της ΕΤΑ είναι η επενδυτική κατεύθυνση.

Ακτές

Συγχρόνως προωθούνται σημαντικά έργα προς διαγωνισμούς, για να μπορέσουν να έρθουν προς αξιοποίηση άμεσα. Τέτοια έργα είναι π.χ. ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 18 εκατ.ευρώ, που αφορούν την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των ακτών Αττικής. Προβλέπεται η λειτουργία σε νέα μορφή τον Ιούνιο του 2003. Είναι ώριμες οι συνθήκες για ολοκλήρωση των παρεμβάσεων, έτσι ώστε να μπορέσει αυτό να πραγματοποιηθεί κανονικά και έγκαιρα.

Μαρίνες

Εξάλλου, ο διαγωνισμός για τον εκσυγχρονισμό των μαρίνων του ΕΟΤ, Ζέα, Άλιμος, Φλοίσβος ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2002. Πρόκειται για επένδυση 50 εκατ.ευρώ και η ολοκλήρωση του προγράμματος στις αρχές του 2004.

Στις μαρίνες Αττικής προβλέπεται διάθεση 150 θέσεων στη μαρίνα του Φλοίσβου για τη φιλοξενία της ολυμπιακής οικογένειας και 500 θέσεις στις άλλες μαρίνες που είναι κι αυτά μια επιπρόσθετη ενίσχυση στο πρόγραμμα της Ολυμπιακής Φιλοξενίας.

Επίσης, υπάρχει για την ολυμπιακή φιλοξενία η νέα μαρίνα του ΣΕΦ, η οποία προβλέπεται στις εκβολές του Κηφισού. Είναι επένδυση 10 εκατ.ευρώ και προβλέπεται η ολοκλήρωσή της το 2003.

Πάρνηθα

Επιπλέον, υπάρχει η επένδυση για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του τελεφερίκ, του ξενοδοχείου και του καζίνο της Πάρνηθας. Είναι 60 εκατ.ευρώ. Ο διαγωνισμός ολοκληρώνεται 30/5 και προβλέπεται η αποπεράτωση όλων των παρεμβάσεων μέχρι τις αρχές του 2004. Φυσικά όλη αυτή η επέμβαση και ο σχεδιασμός και το αποτέλεσμα, συνδυάζεται και με την εξέλιξη του διαγωνισμού.
Εάν ο διαγωνισμός θα αποβεί θετικός, φυσικά αυτό θα γίνει από το νέο αγοραστή. Εάν δεν αποβεί θετικός, θα γίνει, όπως προβλέπεται, από εμάς, έτσι ώστε να μπορεί να είναι πράγματι μέχρι το 2004 ολοκληρωμένη και πλήρης η δυνατότητα αξιοποίησης της υποδομής.

Λυκαβηττός

Επίσης ολοκληρώνονται και δίνονται στη δημοσιότητα τον επόμενο μήνα οι τουριστικές εγκαταστάσεις του Λυκαβηττού και το τελεφερίκ, ώστε πραγματικά να υπάρξει ανανέωση σε μια ιστορική υποδομή της Αθήνας, την οποία επισκέπτονται τελικά 200 χιλιάδες πολίτες το χρόνο.

Ιαματικές πηγές

Θα ήθελα να τονίσω ότι προχωρούν οι πολιτικές που ανακοινώσαμε στο παρελθόν για αξιοποίηση του ιαματικού τουρισμού. Στον ιαματικό τουρισμό υπάρχουν προτάσεις και ελπίζουμε να προχωρήσουν, για Ηλεία και Φθιώτιδα. Είναι ιαματικές πηγές Καϊάφα, Ζαχάρω Ηλίας, Κουνοπελή, όπως επίσης είναι στη Φθιώτιδα Καμένα Βούρλα και Θερμοπύλες, ώστε να μπορέσουμε πράγματι να επενδύσουμε, μια και η πολιτική των Spa πανευρωπαϊκά αναδεικνύεται ως κατάλληλο εργαλείο.

Ολυμπιακή φιλοξενία

Τέλος, θα ήθελα να πω ότι σε σχέση με τις ολυμπιακές μας υποχρεώσεις, προχωρεί με γρήγορο ρυθμό η κάλυψη των δεσμεύσεων, που έχουμε αναλάβει για τη φιλοξενία και την παραμονή στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του δημόσιου τομέα και μάλιστα της ΕΤΑ, προωθήθηκε ένας μεγάλος αριθμός δωματίων επιπρόσθετων αυτών που είχαμε διασφαλίσει. Με αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποίησης, που ρύθμισε τις σχέσεις Εθνικής και Αστέρα, προωθήθηκαν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, ώστε να βεβαιώνουμε πλέον την διάθεση 2.200 κλινών επιπρόσθετα, με πρωτοβουλία του δημόσιου τομέα.

Όσον αφορά τη συνολική φιλοξενία της ολυμπιακής οικογένειας, απλά επαναλαμβάνω ότι έναντι του ελλείμματος των 2.800 δωματίων που είχαν παρουσιαστεί όταν είχαμε ακόμη με ποσοστό κάλυψης 80% από τα ξενοδοχεία τη διάθεση δωματίων, σήμερα πια υπερκαλύπτεται αυτό το ποσό συνολικά και μάλιστα το υπερβαίνουμε κατά 1.400 δωμάτια παραπάνω διότι προέκυψε αύξηση της συμμετοχής των ξενοδόχων οι οποίοι από το 80% ανέβηκαν στο 90% της συμμετοχής τους και προέκυψαν νέα δωμάτια, δηλαδή νέες επενδύσεις έτσι ώστε αθροιστικά όχι μόνο να έχουμε καλύψει το έλλειμμα των 2.800, αλλά να υπάρχει κι ένα πλεόνασμα πάνω από 1.400 δωμάτια, τα οποία είναι εφεδρεία για να μπορέσει να καλυφθεί συνολικά, πλήρως η υπογραφή και η σύμβαση όλων αυτών των δυνατοτήτων με τη Γενική Γραμματεία Τουρισμού, που θα εγγυηθεί στην "Αθήνα 2004" τη συνολική αξιοποίηση αυτής της υποδομής.

Παραολυμπιάδα

Τέλος για την Παραολυμπιάδα προωθούμε όλες τις απαραίτητες υποδομές είτε αυτό είναι τα ειδικά εγχειρίδια που θα δώσουν οδηγίες προς τους φορείς της πόλης πως θα μπορούν άτομα με ειδικές ανάγκες να κινούνται, είτε όμως οι προδιαγραφές και οι εγκύκλιοι υποστήριξης ξενοδοχειακών μονάδων στην ευθύνη τους προσαρμογών που έχουν να κάνουν. Είναι μια ολόκληρη πολιτική, δεν είναι δυνατόν να μιλήσουμε για Παραολυμπιακούς Αγώνες και να μην κάνουμε μια σημαντική μεγάλης εμβέλειας παρέμβαση ώστε να είναι προσβάσιμοι όλοι οι κοινόχρηστοι και οι κοινωφελείς χώροι στην Αθήνα στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Φίλαθλοι-Επισκέπτες

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα έχουμε την ολυμπιακή οικογένεια, η οποία αφορά 22.000 συν 20.000 συνοδευτικό προσωπικό. Είναι σε εξέλιξη μάλιστα σχετική μελέτη για να προσδιορίσει τον τελικό αριθμό των πιθανών επισκεπτών.

Πρέπει να προγραμματίσουμε διαμονή για 150 με 160 χιλιάδες συνολικά άτομα από ό,τι εκτιμούμε. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να υπάρξει η δυνατότητα κάλυψης, θα αξιοποιηθούν όλα τα ξενοδοχεία. Για τα ξενοδοχεία Α και Β κατηγορίας σας ανέφερα τα νούμερα προηγουμένως. Επιπλέον υπάρχει μια απόφαση του ΔΕΣΟΠ για ενίσχυση των ξενοδοχείων Γ' κατηγορίας με ένα κονδύλι 10 δισ. δρχ., ώστε να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές. Παρ' όλο που δεν υπολογίζονται στον αριθμό δωματίων για την κάλυψη των μελών της ολυμπιακής οικογένειας προσφέρονται μετά από αυτές τις επενδύσεις για την κάλυψη γενικώς των φιλοξενουμένων.

Νέα ξενοδοχεία

Παράλληλα βρίσκεται με εντατικό ρυθμό κατασκευής η υλοποίηση νέων ξενοδοχείων. Έχω πρόσκληση να επισκεφθώ τη Μεγάλη Βρετανία και το Hilton, την επόμενη εβδομάδα, για να δούμε επιτόπου τις εντυπωσιακής εμβέλειας ανασυγκροτήσεις, ανανεώσεις, μετά και τη νέα άδεια που δόθηκε αξιοποίησης των υπόγειων χώρων. Για όλα τα ξενοδοχεία της Αττικής μέσα από το ΥΠΕΧΩΔΕ, μέσα από το Ρυθμιστικό Σχέδιο, διαμορφώνεται η δυνατότητα διεύρυνσης των χώρων υποδομής, δηλαδή κολυμβητήρια, σάουνα και όλοι οι άλλοι οι βοηθητικοί χώροι αποκτούν επαρκείς χώρους, για να μπορέσουν να προωθηθούν. Αυτό είναι μια σημαντική παρέμβαση, που βέβαια σταθερά πλέον θα αναβαθμίσει την ποιότητα τουρισμού στην περιοχή μας.

Ιδιωτικές κατοικίες

Βέβαια με όλα αυτά δεν πρόκειται να καλυφθεί ο υψηλός αριθμός των επισκεπτών και γι' αυτό όπως σας είπα την άλλη φορά, προβλέπουμε μια διαδικασία αξιοποίησης των δωματίων, σπιτιών, διαμερισμάτων από τους Έλληνες πολίτες τόσο στο λεκανοπέδιο της Αττικής όσο σε μια περίμετρο γύρω από την Αθήνα που δεν ξεπερνά τα 30 έως 40 χλμ. ώστε να υπάρξει ένα επαρκές "απόθεμα" δωματίων, χώρων φιλοξενίας, χώρων υποδομής για όλους τους ανθρώπους.

Σε αυτή τη κατεύθυνση ετοιμάσαμε μια σχετική πρόταση, είμαστε σε συζήτηση τόσο με τον "Αθήνα 2004" όσο με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, ώστε να προωθήσουμε αυτή τη διαδικασία. Ο ΕΟΤ φυσικά είναι ο βασικός φορέας που θα έχει την ευθύνη διατύπωσης σαφώς προδιαγραφών ποιότητας, ασφάλειας και οριοθέτησης των χαρακτηριστικών που πρέπει να έχουν οι χώροι, ώστε να είναι κατάλληλοι για ενοικίαση.

Από εκεί και πέρα προβλέπουμε μια διαδικασία συνολικής συντονιστικής παρέμβασης που θα δώσει τη δυνατότητα να εξασφαλιστεί μια "τράπεζα" επαρκών χώρων κλπ., που εν συνεχεία οι αρμόδιοι φορείς θα έχουν την ευθύνη να διακινήσουν σε συγκεκριμένους πολίτες, αγοραστές, ενδιαφερόμενους, επισκέπτες τα συγκεκριμένα δωμάτια.

Με τον "Αθήνα 2004" συζητήσαμε τα θέματα και θα καταλήξουμε από κοινού σε μια ουσιαστική και πλήρη συνεργασία για τα θέματα αυτά.

Διαφήμιση

Ολοκληρώθηκαν επίσης όλες οι δεσμεύσεις για την προβολή και τη διαφήμιση του τουρισμού την οποία πήραμε, δεσμευτήκαμε στις τελευταίες διεθνείς εκθέσεις ιδιαίτερα στην παγκόσμια έκθεση του Βερολίνου. Προχωρήσαμε σε συμφωνίες με tour operators ιδιαίτερα με την Preusag, αλλά και με τις άλλες εταιρείες, για συμμετοχή 50%-50% σε ειδικά προγράμματα εξειδικευμένης πια διαφήμισης για να στηρίξουμε την αγορά της Γερμανίας.

Κυλλήνη

Χαίρομαι και είναι πολύ θετικό, ότι ανεξάρτητα από την προώθηση της συνεργασίας με την Preusag, που περιλαμβάνει και μια σειρά από άλλες εταιρείες.

Η Preusag συμφώνησε και υπέγραψε συμφωνία κατασκευής μιας πολύ σημαντικής μεγάλης μονάδας στην Κυλλήνη μαζί με τον όμιλο Δασκαλαντωνάκη ώστε να λήξει επιτέλους αυτό το "σήριαλ" 2 ή 3 ετών. Είναι και αυτό ένα πολύ σημαντικό σημείο και δείχνει πόσο σημαντικός τουριστικός χώρος είναι τελικά η Ελλάδα.
Είμαι αισιόδοξος ότι γρήγορα θα ξεπεραστούν και τα θέματα που αφορούν το Λαγονήσι, ώστε και εκεί να μπορέσουμε γρήγορα να έχουμε την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας που είναι αναγκαία.

Γραφεία Εξωτερικού

Στο μεταξύ, τα γραφεία διεθνών σχέσεων και προβολής του ΕΟΤ στο εξωτερικό βρίσκονται σε μια διαδικασία αναμόρφωσης. Προωθούμε πολιτική τουριστικής προβολής ξεχωριστά για τις ΗΠΑ ξεχωριστά για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε στην κατεύθυνση δημιουργίας αντίστοιχων εταιρειών marketing οι οποίες θα χειριστούν και αυτά τα θέματα.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024