Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΩς το 3ο πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο αεροδρόμιο της Ευρώπης ανακηρύχτηκε ο ΔΑΑ

Ως το 3ο πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο αεροδρόμιο της Ευρώπης ανακηρύχτηκε ο ΔΑΑ

Χρονιά ρεκόρ και διακρίσεων αποδείχτηκε ότι ήταν τελικά η περσινή για το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, που σημείωσε αύξηση της τάξης του 11,5% στην επιβατική κίνηση σε σχέση με το 2003, […]

Χρονιά ρεκόρ και διακρίσεων αποδείχτηκε ότι ήταν τελικά η περσινή για το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, που σημείωσε<...> αύξηση της τάξης του 11,5% στην επιβατική κίνηση σε σχέση με το 2003, φθάνοντας τα 13,7 εκατ. επιβάτες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πρόκειται για την υψηλότερη επιβατική κίνηση, που έχει ποτέ καταγραφεί στην Αθήνα, ενώ ιστορικό ρεκόρ σημειώθηκε και στον αριθμό των πτήσεων που ανήλθαν σε 191.000 (+12,3%). Παράλληλα, ο όγκος των εμπορευμάτων που διακινήθηκαν, σημείωσε αύξηση 8,4%, φθάνοντας στους 119.000 τόνους.

Συνολικά για το 2004, η κίνηση του εσωτερικού σημείωσε αλματώδη αύξηση της τάξεως του 17%, με 5,1 εκατ. επιβάτες. Τα δρομολόγια εσωτερικού από / προς το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών αυξήθηκαν κατά 10%, με δημοφιλέστερους προορισμούς βάσει της επιβατικής κίνησης, τη Θεσσαλονίκη (+22,9%), το Ηράκλειο (+8,4%) και τη Ρόδο (+13,2%).

Επίσης, η διεθνής κίνηση σημείωσε ιστορικό ρεκόρ, με 8,5 εκατ. επιβάτες (+8,4%), καταγράφοντας γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης σε όλες τις γεωγραφικές αγορές. Ειδικότερα, τη μεγαλύτερη αύξηση σημείωσαν οι αγορές της Αμερικής (+20,9%), της Μέσης Ανατολής (+13,9%) και της Αφρικής (+13,1%). Σημαντική αύξηση (+9,5%) παρουσίασε, επίσης, και η αγορά της Aπω Ανατολής, που ανέκαμψε από την κρίση του 2003, ενώ η Ευρώπη συνεχίζει να σημειώνει σταθερή αύξηση (+7,5%). Το Λονδίνο παραμένει ο δημοφιλέστερος διεθνής προορισμός, ενώ ακολουθούν η Λάρνακα και το Παρίσι.

Τόσο η συνολική επίδραση των Ολυμπιακών Αγώνων, όσο και η επιτυχημένη στρατηγική που ακολουθεί με συνέπεια ο ΔΑΑ για την ανάπτυξη των αεροπορικών δραστηριοτήτων του, συνέβαλαν στην σημαντική ανάπτυξη της κίνησης τη χρονιά που πέρασε. Το 2004, ο ΔΑΑ κατέγραψε μέση αύξηση 400 πτήσεων την εβδομάδα, προσέθεσε 6 νέους διεθνείς προορισμούς στο δίκτυο του (Γλασκόβη, Κατοβίτσε / Κρακοβία, Λαχόρη, Μπολόνια, Πίζα, Τεργέστη) και προσέλκυσε 7 νέες αεροπορικές εταιρίες (SAS-Scandinavian, Helios Airways, Air Polonia, Air Scotland, Jetx, Volareweb, Wizz), 5 από τις οποίες είναι χαμηλού κόστους, γεγονός που στοιχειοθετεί την ανταγωνιστικότητα του αεροδρομίου.

Να τονιστεί ότι η θεαματική ανάπτυξη των εταιριών χαμηλού κόστους – φαινόμενο που παρατηρείται ευρέως στα αεροδρόμια της Ευρώπης – με την άφιξη νέων εταιριών στο ΔΑΑ, αλλά και τον προγραμματισμό επιπλέον συχνοτήτων, οδήγησε το 2004 σε αύξηση 50,9% στις πτήσεις χαμηλού κόστους και 40,7% στην αντίστοιχη επιβατική κίνηση, αντιπροσωπεύοντας πλέον το 9% των διεθνών επιβατών.

Η δυναμική αυτή πορεία κατατάσσει το `Ελευθέριος Βενιζέλος` ως το 3ο πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο αεροδρόμιο της Ευρώπης, βάσει των στοιχείων του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων (Airports Council International / ACI), ανάμεσα σε όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια (επιβατική κίνηση άνω των 10 εκατομμυρίων ετησίως).

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ακόμα το γεγονός ότι, σύμφωνα με την έρευνα επιβατών που πραγματοποιείται από την εταιρία ερευνών QED σε καθημερινή βάση, η αύξηση της διεθνούς επιβατικής κίνησης συνοδεύθηκε πέρσι, όπως και τα δύο προηγούμενα χρόνια, από αύξηση στον αριθμό των επιβατών εξωτερικού, που ταξίδεψαν στο αεροδρόμιο της Αθήνας με σκοπό τον τουρισμό (+5.2% για το 2004).

Σε μια χρονιά, που αποτέλεσε πρόκληση για το αεροδρόμιο, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών κατάφερε να αντεπεξέλθει με απόλυτη επιτυχία στο στόχο της εξυπηρέτησης αυξημένου αριθμού πτήσεων, επιβατών και εμπορευμάτων, τόσο κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων όσο και καθ` όλη τη χρονιά, διατηρώντας παράλληλα το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών του, που το ανέδειξε για 2η συνεχή χρονιά `καλύτερο αεροδρόμιο της Ευρώπης` (Βραβείo ΑΕΤRΑ / IATA) και το οποίο αποτυπώνεται σε όλες τις σχετικές έρευνες μέτρησης συνολικής ικανοποίησης επιβατών για το 2004.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024