Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΣυμφωνία συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου στις αερομεταφορές

Συμφωνία συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου στις αερομεταφορές

Μνημόνιο συνεργασίας Κύπρου και Ελλάδας στον τομέα των αερομεταφορών υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα στη Λευκωσία ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων της Κύπρου Βάσος Πύργος και ο Γενικός […]

Μνημόνιο συνεργασίας Κύπρου και Ελλάδας στον τομέα των αερομεταφορών υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα στη Λευκωσία<...> ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων της Κύπρου Βάσος Πύργος και ο Γενικός Διευθυντής Αερομεταφορών της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Ελλάδας Νικόλαος Καββαδάς.
Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή του μνημονίου ο κ. Πύργος εξέφρασε την προσωπική εκτίμηση πως μέχρι το τέλος του 2001 είναι πολύ πιθανόν να μην υπάρχει κανένας περιορισμός μεταξύ των δυο χωρών στον τομέα των αερομεταφορών.
Με βάση το μνημόνιο που υπογράφηκε επιτρέπεται από την 1η Νοεμβρίου 2000 οι δρομολογημένες πτήσεις και από δεύτερο αερομεταφορέα (εκτός της Ολυμπιακής Αεροπορίας) από τα αεροδρόμια της Ελλάδας εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης.
Όπως ανέφερε ο κ. Πύργος, η ελληνική πλευρά ζήτησε να εφαρμοστεί από την 1η Ιουνίου 2000 και το όλο θέμα θα εξεταστεί από την Υπουργική Επιτροπή Αερομεταφορών, η οποία μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα απαντήσει εάν δέχεται αυτή τη διευθέτηση.
Εξάλλου όπως προβλέπεται στο μνημόνιο επιτρέπονται από σήμερα οι ναυλωμένες πτήσεις από όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας και από εκείνα στα οποία δεν υπάρχει δρομολογημένη πτήση επιτρέπεται ποσοστό επιβατών μέχρι και 15% με θέση μόνο.
Ακόμη όπως είπε ο κ. Πύργος συμφωνήθηκε ότι θα συνεχιστούν τακτικές επαφές για πλήρη ελευθεροποίηση των αερομεταφορών μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου όσο το δυνατό συντομότερα.
Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε αναμένεται να γίνει αυτό, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών είπε πως επειδή αποφασίστηκε να συντομευτεί το χρονοδιάγραμμα για την πλήρη εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο στον τομέα των αερομεταφορών -το οποίο είχε καθοριστεί για την 1η Ιανουαρίου 2003– θα πρέπει να διαμορφωθεί πιο σύντομα και ο ενιαίος ελλαδοκυπριακός εναέριος χώρος "ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι όταν θα μπούμε στον κοινό ευρωπαϊκό".
"Επομένως προσωπικά αναμένω ότι μέχρι το τέλος του 2001 ενδεχομένως να μην υπάρχει κανένας περιορισμός μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου στον τομέα των αερομεταφορών", είπε ο κ. Πύργος.
Από την πλευρά του ο κ. Καββαδάς χαρακτήρισε το μνημόνιο αυτό σημαντικό σημειώνοντας πως αποτελεί "ένα βήμα προς τη φιλελευθεροποίηση των αερομεταφορών ανάμεσα στην Κυπριακή και την Ελληνική Δημοκρατία".
Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι "θα προχωρήσουμε με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς στην πολιτική της φιλελευθεροποίησης των μεταξύ μας αερομεταφορών ώστε να αυξηθεί η κίνηση κυρίως από την Ελλάδα προς την Κύπρο".
Κληθείς στο μεταξύ να σχολιάσει δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι η ιδιωτική κυπριακή αεροπορική εταιρεία "Ηλιος" θα αρχίσει στα τέλη Μαϊου αρχές Ιουνίου την πραγματοποίηση πτήσεων, ο κ. Πύργος είπε πως αυτή η αεροπορική εταιρεία έχει πάρει κατ' αρχήν άδεια να ιδρυθεί για να κάνει ναυλωμένες πτήσεις από το εξωτερικό προς την Κύπρο.
Πρόσθεσε πως η εν λόγω εταιρεία υπέβαλε την περασμένη Δευτέρα τα απαραίτητα στοιχεία για να αποκτήσει το πιστοποιητικό αερομεταφορών και αφού αυτά μελετηθούν και διαπιστωθεί ότι είναι εντάξει "τότε δεν αποκλείεται η εταιρεία αυτή να 'απογειωθεί' τους προσεχείς μήνες".

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024