Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΔιαταραχές στις πτήσεις από ηλιακές καταιγίδες που κατευθύνονται προς τη Γη
Οι ηλιακές καταιγίδες αναμένεται να διαρκέσουν έως την Παρασκευή

Διαταραχές στις πτήσεις από ηλιακές καταιγίδες που κατευθύνονται προς τη Γη

Σε ένα από τα ισχυρότερα ηλιακά φαινόμενα της τελευταίας πενταετίας, τεράστιες ποσότητες υλικών από το "στέμμα" του Ήλιου, ταξιδεύουν ήδη προς τη Γη.

Δύο νέες γιγάντιες εκρήξεις στον Ήλιο εκτόξευσαν στο διάστημα τεράστιες ποσότητες υλικών από το “στέμμα” του Ήλιου, που ήδη ταξιδεύουν προς τον πλανήτη μας. Πρόκειται για ένα από τα πιο ισχυρά ηλιακά φαινόμενα της τελευταίας πενταετίας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ, αυτή τη φορά οι ηλιακές καταιγίδες απειλούν να προκαλέσουν διαταραχές στους δορυφόρους, στα συστήματα GPS, στα δίκτυα ενέργειας και τηλεπικοινωνιών της Γης και στις αεροπορικές πτήσεις, ιδίως κοντά στους δύο πόλους. Μπορεί επίσης να προκαλέσουν θεαματικό σέλας ακόμα και σε πιο χαμηλά γεωγραφικά πλάτη, το οποίο θα είναι καλύτερα ορατό απόψε το βράδυ. Οι καταιγίδες αναμένεται να διαρκέσουν έως την Παρασκευή, αλλά οι επιστήμονες θεωρούν πολύ πιθανό ότι σύντομα νέες θα ακολουθήσουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα διαστημικά παρατηρητήρια STEREO και SOHO της NASA, η πρώτη έκρηξη και η αντίστοιχη εκτίναξη ηλιακής στεμματικής μάζας ταξιδεύει προς τη Γη με ταχύτητα μεγαλύτερη από 2.100 χλμ./δευτερόλεπτο και η δεύτερη με πάνω από 1.800 χλμ./δευτερόλεπτο. Οι δύο γεωμαγνητικές καταιγίδες θα πλήξουν τόσο τη Γη (από σήμερα) όσο και τον Άρη, καθώς και τα διαστημικά σκάφη που βρίσκονται σε διάφορες αποστολές, αναφέρουν το BBC, το πρακτορείο Reuters και το Space.com.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024