Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκθέσειςΕτοιμάζεται το νομοθετικό πλαίσιο για την EXPO 2008

Ετοιμάζεται το νομοθετικό πλαίσιο για την EXPO 2008

Σειρά σημαντικών θεμάτων που αφορούν στην διεκδίκηση από τη Θεσσαλονίκη της EXPO 2008 συζητήθηκαν κατά την συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Συντονιστικής Επιτροπής Διεκδίκησης…

Σειρά σημαντικών θεμάτων που αφορούν στην διεκδίκηση από τη Θεσσαλονίκη της διεθνούς έκθεσης EXPO 2008 συζητήθηκαν κατά την 9η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Συντονιστικής Επιτροπής Διεκδίκησης <...>, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Γιώργου Πασχαλίδη.

Συγκεκριμένα στη συνεδρίαση συζητήθηκαν τα αποτελέσματα της συνάντησης των αντιπροσωπειών των υποψηφίων πόλεων στις 6/5/03 στο Παρίσι, η προετοιμασία της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης στη Γ. Σ. του ΒΙΕ στο Παρίσι (3-5/6/03), η κατάληξη του διαγωνισμού για ανάδειξη Συμβούλου Διεκδίκησης, η προβολή της υποψηφιότητας στη Σύνοδο Κορυφής 2003 και η συμμετοχή της Ε.Γ. στην εκδήλωση με τους πρέσβεις χωρών – μελών του ΒΙΕ και τους βουλευτές της Βόρειας Ελλάδας στην Αθήνα, στις 26/5/2003.

Αποφασίστηκε η συγκρότηση Επιτροπής για την επεξεργασία του νομοθετικού πλαισίου που αφορά την EXPO 2008, την οποία αποτελούν: Ο γενικός γραμματέας του ΥΜΑ Θ Γιώργος Λυσαρίδης ως πρόεδρος, ο πρόεδρος του Οργανισμού Θεσσαλονίκης Κώστας Λοϊζος, ο γενικός διευθυντής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο εκπρόσωπος του νομάρχη Θεσσαλονίκης Σταμάτης Τσιακίρης, ο αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Θεσσαλονίκης Νίκος Ταχιάος, ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ Δημήτρης Μπακατσέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της HELEXPO Χρυσόστομος Γερούκης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ (ΤΚΜ) Θανάσης Τζακόπουλος και ο νομικός σύμβουλος του Κράτους στο ΥΜΑ-Θ Νικόλαος Νέγρης, ως μέλη. Επίσης, αποφασίστηκε η δημιουργία στη HELEXPO Τμήματος EXPO 2008 με αντικείμενο την παροχή των υπηρεσιών του Συμβούλου Διεκδίκησης.

Όπως δήλωσε ο κ. Πασχαλίδης η παρουσίαση του φακέλου υποψηφιότητας θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 23 Μαΐου στο EXPOHOUSE σε κοινή συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Διεκδίκησης με τη συμμετοχή των ομάδων εργασίας και των βουλευτών της Θεσσαλονίκης και στις 26 Μαΐου για πρώτη φορά η υποψηφιότητα θα παρουσιαστεί στην Αίγλη Ζαππείου, με την παρουσία των διπλωματικών αντιπροσωπειών των χωρών-μελών του ΒΙΕ και των άλλων χωρών που εκπροσωπούνται στην Αθήνα, δημοσιογράφων και βουλευτών της Βόρειας Ελλάδας.

Ένα άλλο θέμα που εξετάστηκε ήταν οι τρόποι προβολής της ελληνικής υποψηφιότητας στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στη Θεσσαλονίκη, οπότε θα υπάρχει η ευκαιρία να παρουσιαστούν τα πλεονεκτήματα της ελληνικής υποψηφιότητας σε πολλούς δημοσιογράφους και άλλους παράγοντες.

Κρίσιμο θέμα που άρχισε να συζητάται είναι σύμφωνα με τον κ. Πασχαλίδη «η επεξεργασία του υλικού, που θα αποτελέσει σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη διοργάνωση της EXPO 2008 κατά το πρότυπο θα έλεγα του “Αθήνα 2004”, αξιοποιώντας την εμπειρία της “Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκη 1997”. Ένα πλαίσιο, στο οποίο θα περιλαμβάνεται το προφίλ του φορέα διοργάνωσης, καθώς επίσης και μια σειρά χωροταξικών ρυθμίσεων, χρήσεων γης, απαλλοτριώσεων και άλλων θεμάτων που θα αντιμετωπίσουμε προς τη διοργάνωση της EXPO 2008».

Ο υπουργός σημείωσε ακόμα ότι στις 6 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η δεύτερη κατά σειρά συνάντηση εκπροσώπων των συνυποψήφιων πόλεων. «Ουσιαστικά, έχουμε συνδιαμορφώσει μία Συμφωνία Κυρίων, η οποία φροντίζει για το fair play σ΄ αυτή τη διαδικασία των υποψηφιοτήτων. Αυτή τη φορά συζητήσαμε κρίσιμες λεπτομέρειες για τον τρόπο παρουσίασης των υποψηφιοτήτων στη Γενική Συνέλευση του ΒΙΕ. Θέλουμε αυτές οι παρουσιάσεις να υπηρετούν το χαρακτήρα της ουσίας και όχι τόσο του θεάματος. Με λίγα λόγια, θέλουμε να παρουσιάσει η κάθε πόλη τα πλεονεκτήματά της, να αποδείξει ο καθένας από τη δική του πλευρά ότι έχει ένα σημαντικό θέμα, ότι έχει μια πόλη ικανή να διοργανώσει ένα παγκόσμιο γεγονός και, βέβαια, θέλουμε να δείξουμε και το πόσο θα ωφελήσει ένα τέτοιο γεγονός την περιοχή, αλλά και το διάλογο που γίνεται για έναν τρόπο ανάπτυξης του πλανήτη, ισόρροπο, δίκαιο, ανθρώπινο, ειρηνικό» επεσήμανε ο κ. Πασχαλίδης.

Σε ερώτηση “εάν αυτά τα ζητήματα που άπτονται του νομοθετικού πλαισίου που προαναφέρθηκε θα συζητηθούν στην προσεχή Διυπουργική Επιτροπή, καθώς και εάν θα εξεταστεί το θέμα EXPO σε συνάρτηση και με τα έργα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, μετά και το `πράσινο φως` που δόθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε. για το Μετρό”, ο κ. Πασχαλίδης τόνισε:

“Η απάντηση είναι ναι. Σήμερα θα διαμορφώσουμε ένα πρώτο νομοθετικό πλαίσιο προς την EXPO 2008, στο οποίο θέλουμε να συμπεριλάβουμε και ρυθμίσεις που αφορούν χρήσεις γης και φορέα διοργάνωσης, αλλά και ό,τι άλλο σχετίζεται με τα απαραίτητα έργα υποδομής. Έχουμε διαμορφώσει μία λίστα 30 βασικών έργων υποδομής, στα οποία εντάσσονται και τα συγκεκριμένα έργα για τα οποία έχει γίνει πολύ μεγάλη συζήτηση στη Θεσσαλονίκη. Αναφέρομαι και στο Μετρό και στην Υποθαλάσσια, αλλά και στα υπόλοιπα έργα, τα οποία ήδη εκτελούνται, όπως είναι η Εγνατία, ο ΠΑΘΕ, σιδηροδρομικά έργα, λιμάνι, αεροδρόμιο, ανατολική περιφερειακή, πάρκινγκ, καθώς και τα δίκτυα ενέργειας, τηλεπικοινωνίας, τα οποία χρειάζεται μία πόλη που πρέπει να έχει την ικανότητα να διοργανώσει μία πολύ σημαντική Έκθεση όπως είναι η EXPO. Για το θέμα του Μετρό, υπήρχε θετική εξέλιξη πριν από λίγες ημέρες, με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διατηρούμε όλοι την αισιοδοξία μας ότι και τα επόμενα βήματα θα είναι το ίδιο αποτελεσματικά για να φτάσουμε αισίως στην έναρξη του έργου. Το οποίο έργο, όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει -και εργαζόμαστε γι΄ αυτό- τόσο πιο μεγάλες είναι οι πιθανότητες να προλάβουμε και αυτό το έργο μέσα στο χρονοδιάγραμμα της EXPO 2008».

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024