Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκθέσειςΝέο κύκλο διαβούλευσης με το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης ζητά το Ξ.Ε.Ε.
ΞΕΕ-ΠΟΞ-Philoxenia 2006

Νέο κύκλο διαβούλευσης με το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης ζητά το Ξ.Ε.Ε.

Την άμεση έναρξη νέου κύκλου διαβούλευσης με το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και τον Ε.Ο.Τ., προκειμένου να διευκρινιστούν καίρια θέματα του κλάδου σχετικά με τις νέεςρυθμίσεις του Αναπτυξιακού Νόμου ζήτησε ο […]

Την άμεση έναρξη νέου κύκλου διαβούλευσης με το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και τον Ε.Ο.Τ., προκειμένου να διευκρινιστούν καίρια θέματα του κλάδου σχετικά με τις νέες<...>ρυθμίσεις του Αναπτυξιακού Νόμου ζήτησε ο πρόεδρος του ΞΕΕ, κ. Γεράσιμος Φωκάς, από το βήμα της 22ης Philoxenia, στο πλαίσιο κοινής εκδήλωσης με την ΠΟΞ, στην οποία παρέστη και η υπουργός, κυρία Φάνη Πάλλη – Πετραλιά.

Αρχικά ο κ. Φωκάς έθεσε το ζήτημα της κατηγοριοποίησης των ξενοδοχείων με αστέρια, γεγονός για το οποίο τόνισε ότι απαιτείται η δημιουργία ενός αξιόπιστου Προτύπου ταξινόμησης που θα διασφαλίζει την αναγνωρισιμότητα, την εύρυθμη και σύγχρονη λειτουργία της Ελληνικής ξενοδοχειακής αγοράς και θα δίνει τη δυνατότητα στη χώρα μας να πρωταγωνιστήσει στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου αξιοποιώντας το Πρότυπο που θα προκύψει ως εξαγώγιμο προϊόν και σε άλλες χώρες με παρόμοιες παραμέτρους τουριστικής ανάπτυξης.

«Μέχρι τώρα» ανέφερε «συντελέστηκε η μετάβαση σχεδόν του συνόλου του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας σε κατηγορίες αστέρων με ομαλό τρόπο και αυτό που απομένει είναι η βελτίωση των κριτηρίων κατάταξης με βάση το νέο πρότυπο και η οριστική ταξινόμηση των ελληνικών ξενοδοχείων». Και εξήγησε, λέγοντας: «Πρέπει να ληφθούν υπόψη τα ζητήματα αιχμής που συνδέονται με την πρακτική εφαρμογή του προτύπου, όπως η διευθέτηση εκ μέρους της Πολιτείας των πολεοδομικών εκκρεμοτήτων, η περιβαλλοντική αδειοδότηση κ.ά.».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΞΕΕ αναφέρθηκε στο νέο αναπτυξιακό νόμο, που θα τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2007, παράλληλα με το Εθνικό Σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης της περιόδου 2007 – 2013, δηλαδή το Δ` ΚΠΣ, υπογραμμίζοντας πως «μέχρι τώρα ουσιαστικά γνωρίζουμε μόνο τις γενικές κατευθύνσεις του επίσημου κειμένου που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για το Δ` ΚΠΣ. Θα θέλαμε επομένως να γνωρίζουμε περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς και το μερίδιο που αναλογεί στον τουρισμό από το Δ` ΚΠΣ, ώστε να υπάρχει ένας σαφής προγραμματισμός των δράσεων και παρεμβάσεων στον τομέα».

Ειδικότερα, τόνισε τα ακόλουθα:

  1. Το δυναμικό κλινών των ξενοδοχείων στα τελευταία 30 χρόνια αυξήθηκε πάνω από 300% ( ίδια περίπου αύξηση παρατηρείται και στα λοιπά καταλύματα), ενώ οι αφίξεις αλλοδαπών τουριστών αυξήθηκαν μόνο κατά 180%. Συντελέσθηκε δηλαδή αύξηση της καταλυματικής υποδομής πολύ πέραν των ορίων που προσδιορίζονται από την δυναμική της ζήτησης και τις τουριστικές υποδομές του δημόσιου τομέα.
  2. Το άνοιγμα του τελευταίου αναπτυξιακού νόμου για τις επιδοτήσεις νέων κλινών υψηλών κατηγοριών και στους καθιερωμένους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, όπως διαπιστώνουμε, προσέλκυσε πάνω από 20.000 νέες κλίνες στις αντίστοιχες ανεπτυγμένες περιοχές, ενώ ήδη εγκρίθηκαν από τον Ε.Ο.Τ. 77 αρχιτεκτονικά σχέδια μόνο για ξενοδοχεία 5 αστέρων.


Και έθεσε τον προβληματισμό:
«Πρέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος να συνεχίσει να επιδοτεί νέες κλίνες στις αναπτυγμένες τουριστικές περιοχές ή θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν οι περιοχές εφαρμογής των κινήτρων;».

«Με την προσθήκη των νέων κλινών», ανακεφαλαίωσε, «η αναλογία προσφοράς και ζήτησης θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το καταλυματικό δυναμικό, δημιουργώντας στρεβλώσεις και προβλήματα στην τουριστική αγορά με άμεσες επιπτώσεις στον ανταγωνισμό. Εξάλλου η απόσυρση των παλαιών ξενοδοχείων γίνεται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, δεδομένου ότι δεν υφίστανται ελκυστικά κίνητρα για την εξυγίανση της ξενοδοχειακής αγοράς από σχολάζον δυναμικό».

Σημείωσε ακόμη στην ομιλία του ότι «ο κορμός της ελληνικής ξενοδοχίας αποτελείται από καταλύματα μικρής και μεσαίας δυναμικότητας. Ως εκ τούτου η στήριξη αυτών των επιχειρήσεων συνιστά πρώτιστο μέλημα για τη διοίκηση του Ξ.Ε.Ε. και πρέπει να αποτελέσει στρατηγική επιλογή των παραγόντων της πολιτείας στο νέο αναπτυξιακό πλαίσιο. Η στήριξη και η ενθάρρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να μεταβούν σε ένα νέο μοντέλο λειτουργικής μορφής αποτελεί τη μόνη διέξοδο για να βγουν από τον ασφυκτικό κλοιό που έχουν περιέλθει όσα θελήσουν και μπορούν. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι διαχρονικά κανένας αναπτυξιακός νόμος δεν βοήθησε ουσιαστικά την ποιοτική αναβάθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Σχολιάζοντας έπειτα την εμφάνιση της αγοράς παραθεριστικής κατοικίας ως πανάκειας για την επίλυση όλων των προβλημάτων του ελληνικού τουρισμού, ο κ. Φωκάς διευκρίνισε ότι το ΞΕΕ δεν είναι αντίθετο, αλλά αυτή η απλοϊκή προσέγγιση του θέματος δεν μπορεί να αποτελέσει σοβαρή αντιμετώπιση του ζητήματος. «Η πρωτοβουλία από διάφορους κύκλους που επιδιώκουν τον χαρακτηρισμό της παραθεριστικής κατοικίας ως ξενοδοχειακό κατάλυμα, έρχεται σε αντίθεση με τον ήδη θεσμοθετημένο χαρακτήρα του ξενοδοχειακού προϊόντος» τόνισε και για αυτό το λόγο το ΞΕΕ, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, έχει εντάξει το θέμα ως αντικείμενο μελέτης, ενώ έχει αναθέσει και σε εξειδικευμένο σύμβουλο την αποτύπωση όλου του σχετικού Πολεοδομικού νομοθετικού πλαισίου.

Κλείνοντας ο κ. Φωκάς, αναφέρθηκε στις δράσεις, στις οποίες σκοπεύει να προχωρήσει η νέα διοίκηση του ΞΕΕ, απαντώντας στις προκλήσεις της νέας εποχής.

Συγκεκριμένα:

  • αποκτά ένα σύγχρονο στρατηγικό σχέδιο δράσης (business plan) που ήδη εκπονείται από εξειδικευμένο οίκο. Το στρατηγικό σχέδιο αυτό θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο πολιτικής για τον κλάδο
  • το Ξ.Ε.Ε. εισέρχεται με αξιώσεις στη νέα ηλεκτρονική εποχή, της κοινωνίας της πληροφορίας που ήδη χτίζεται με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ριζικής αναβάθμισης της ψηφιακής υποδομής και επικοινωνίας με όλα τα μέλη του και την τουριστική αγορά
  • προωθεί ειδική δράση ευαισθητοποίησης των μικρών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στη χρήση των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου με την συνεργασία του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και τη στήριξή του από το Πρόγραμμα της Κοινωνίας της Πληροφορίας
  • επιδιώκει την συναντίληψη εκ μέρους του Υπουργείου, του Ε.Ο.Τ. και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, διότι μόνο με τη συνεργασία είναι δυνατόν να δημιουργηθούν θετικές προϋποθέσεις για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας.
Ιστοσελίδα | + Άρθρα
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024