Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκθέσειςΟι δράσεις της EXPO για το πρώτο εξάμηνο του έτους

Οι δράσεις της EXPO για το πρώτο εξάμηνο του έτους

Σειρά θεμάτων που εντάσσονται στον προγραμματισμό των δράσεων του Α’ εξαμήνου του 2003 συζητήθηκαν στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Συντονιστικής Επιτροπής Διεκδίκησης της EXPO 2008

Σειρά θεμάτων που εντάσσονται στον προγραμματισμό των δράσεων του Α’ εξαμήνου του 2003 συζητήθηκαν χθες στην 3η κατά σειρά συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας<...> της Συντονιστικής Επιτροπής Διεκδίκησης της EXPO 2008, που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκη υπό την προεδρία του υπουργού Γ. Πασχαλίδη.

Βασικό θέμα που απασχόλησε τη ΣΕΔ ήταν η προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας που θα είναι έτοιμος στα μέσα Μαρτίου. Στο πλαίσιο αυτό εξετάστηκαν θέματα όπως η μετεξέλιξη της ΣΕΔ σε φορέα διεκδίκησης εταιρικής μορφής όπου θα συμμετέχουν η πολιτεία, η κυβέρνηση, η Τ.Α. και, πιθανόν, και ιδιωτικά κεφάλαια.

Ακόμα εξετάστηκαν χωροταξικά πολεοδομικά θέματα με πρώτο αυτό του προσυμφώνου με το ΤΕΙΘ, ώστε να αποτελεί συστατικό στοιχείο του φακέλου. Ακολουθεί η προέγκριση της καταλληλότητας της περιοχής, κατόπιν οι αποφάσεις για διευθετήσεις χώρων της ευρύτερης περιοχής, π.χ. προαστιακός σιδηρόδρομος, θαλάσσια συγκοινωνία, αναπλάσεις της ευρύτερης περιοχής της κοίτης του Γαλλικού, των Λαχανόκηπων, αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Εχεδώρου.

Ένα άλλο προς εξέταση σημείο είναι το πώς θα λειτουργήσει ο χώρος του ΕΧΡΟ Site μετά την πραγματοποίηση του γεγονότος (επέκταση των εκθεσιακών χώρων, που σήμερα λειτουργούν στο κέντρο της πόλης, στο χώρο της Σίνδου), καθώς και η αξιοποίηση του αποθέματος της ΕΧΡΟ και του Expo village. Εκτός αυτών, με βάση τις επαφές εργασίας που έγιναν μέχρι τώρα με το ΒΙΕ, προέκυψε η ανάγκη σ’ αυτό το πρόδρομο στάδιο να απαντηθούν 4 θέματα:

  • Πιο συγκεκριμένος προσδιορισμός του θέματος, κάτω από το γενικό τίτλο “Ανθρώπινα Δίκτυα”. Περιλαμβάνονται τρεις ενότητες: Γεωργία, Πολιτισμός, Οικονομία και Ανάπτυξη.
  • Γιατί επιλέγεται η Θεσσαλονίκη ως χώρος πραγματοποίησης
  • Η αρχιτεκτονική προσέγγιση και
  • Σχέδιο προβολής του γεγονότος στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Σημειώνεται επίσης ότι τις επόμενες ημέρες θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τον Σύμβουλο Διεκδίκησης της EXPO, ενώ στις 28/1/2003 λήγει η προθεσμία του διαγωνισμού για το logo της EXPO. Παράλληλα, σύντομα πρόκειται να εγκαινιαστεί το Σπίτι της EXPO μέσα στους χώρους της ΔΕΘ, ενώ γραφεία υπάρχουν τόσο στη ΔΕΘ όσο και στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.
Τέλος, συζητήθηκαν οι προδιαγραφές ενός αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που θα εξετάσει τις σχετικές πλευρές του θέματος της ΕΧΡΟ και για το ΕΧΡΟ Site, αλλά και για την πόλη της Θεσσαλονίκης, καθώς και έναν διαγωνισμό για τα σχολεία

Προγραμματισμός ενεργειών μέσα στο 2003

Στις 27 Ιανουαρίου ελληνική αποστολή θα επισκεφθεί τα γραφεία του ΒΙΕ στο Παρίσι όπου θα συζητηθούν τα τέσσερα προαναφερόμενα θέματα, δηλαδή, η κεντρική ιδέα της ΕΧΡΟ, το “γιατί στη Θεσσαλονίκη”, η διεθνής και εσωτερική προβολή και η αρχιτεκτονική πλευρά της ΕΧΡΟ.

Στις 3 Φεβρουαρίου, θα γίνει συνάντηση στο ΒΙΕ με εκπροσώπους των χωρών που σήμερα έχουν καταθέσει το ενδιαφέρον τους για υποψηφιότητα, ( Ισπανία,Ιταλία). Τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου, θα συνδιοργανωθεί με το ΒΙΕ ένα Διεθνές Συμπόσιο στη Θεσσαλονίκη για την ΕΧΡΟ.

Μέσα Μαρτίου, θα είναι έτοιμος ο φάκελος υποψηφιότητας. Θα ακολουθήσει επιστολή του Πρωθυπουργού προς το ΒΙΕ για την επίσημη υποβολή υποψηφιότητας. Τον Μάιο θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη του Γεν. Γραμματέα του ΒΙΕ, για μία δεύτερη αξιολόγηση, και τον Ιούνιο του 2003 στη Γενική Συνέλευση του ΒΙΕ θα παρουσιαστεί η υποψηφιότητα.

Στη συνέχει θα αρχίσει ένα πρόγραμμα επαφών με εκπροσώπους του ΒΙΕ, θα γίνει μία Ημερίδα στην Αθήνα με τους Πρέσβεις όλων των χωρών και, φυσικά, των χωρών του ΒΙΕ, και εκδήλωση με τους Προξένους στη Θεσσαλονίκη, Τέλος η διεκδίκηση της ΕΧΡΟ 2008 θα συνδεθεί με τα γεγονότα της Ελληνικής Προεδρίας, ενώ θα συνεχιστεί η προσπάθεια να συμμετάσχουν οι απόδημοι Έλληνες στην υπόθεση της διεκδίκησης της ΕΧΡΟ 2008. Τέλος θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ενημέρωσης των σχολείων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024