Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκθέσειςΣε ένα μήνα ο πίνακας των απαραίτητων έργων υποδομής για την EXPO 2008

Σε ένα μήνα ο πίνακας των απαραίτητων έργων υποδομής για την EXPO 2008

Οι δύο πρώτες Ομάδες Εργασίας για την EXPO 2008 συνεδρίασαν χθες, υπό την προεδρία του υπουργού Μακεδονίας Θράκης Γ. Πασχαλίδη στα γραφεία που δημιουργήθηκαν για το θέμα της ΕΧΡΟ και λειτουργούν για πρώτη φορά στο ισόγειο του ΥΜΑ-Θ…

Οι δύο πρώτες Ομάδες Εργασίας για την EXPO 2008 συνεδρίασαν χθες, υπό την προεδρία του υπουργού Μακεδονίας Θράκης Γ. Πασχαλίδη στα γραφεία που δημιουργήθηκαν για το θέμα της ΕΧΡΟ και<...> λειτουργούν για πρώτη φορά στο ισόγειο του ΥΜΑ-Θ. Τα θέματα των δύο αυτών Ομάδων αφορούν το επιχειρησιακό σχέδιο και την επεξεργασία του θέματος της EXPO 2008 αντίστοιχα.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης συμφωνήθηκε να διαμορφωθεί ένα ενιαίο επιχειρησιακό σχέδιο για τα έργα της EXPO, που θα περιλαμβάνει περίπου 30 έργα υποδομών της Θεσσαλονίκης στην ευρύτερη περιοχή, στην περιοχή του EXPOsite και τα έργα του EXPOsite. Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, θα ετοιμαστεί ο πίνακας των απαραίτητων έργων υποδομής, ώστε με τις απαραίτητες ενέργειες των αρμοδίων υπηρεσιών να καθοριστούν με αυστηρότητα τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησής τους μέχρι αρχές του 2008, για να είμαστε έτοιμοι την άνοιξη για την πραγματοποίηση της έκθεσης.

“Όλα αυτά, σε σύνδεση με το σχέδιο της μητροπολιτικής λειτουργίας της Θεσσαλονίκης και το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών. Θεωρούμε ότι αυτό το επιχειρησιακό σχέδιο θα πρέπει να παρακολουθείται από μία επιτροπή παρακολούθησης -μπορεί να είναι μετεξέλιξη της Ομάδας Εργασίας- από μία Γραμματεία Παρακολούθησης και από ένα πολιτικό όργανο διεύθυνσης, που ουσιαστικά προβλέπεται από το στρατηγικό σχέδιο και στο οποίο συμμετέχει το ΥΜΑ-Θ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Οργανισμός Θεσσαλονίκης, η Νομαρχία και ο Δήμος Θεσσαλονίκης” τόνισε ο κ. Πασχαλίδης.

Συμφωνήθηκε, επίσης, η διοργάνωση μιας Ημερίδας τον Απρίλιο, με θέμα “EXPO και έργα Θεσσαλονίκης”. Στη συνέχεια, με βάση το υλικό που θα συγκεντρωθεί, θα προετοιμαστεί ένα νομοθετικό πλαίσιο, κατά το πρότυπο του 2004, το οποίο θα αφορά τα έργα του 2008, και θα ενεργοποιηθεί με την ανάθεση της EXPO στη Θεσσαλονίκη. Είναι σημαντικό, τόνισε ο κ. Πασχαλίδης, να είναι έτοιμο προς ενεργοποίηση το νομοθετικό πλαίσιο για την υλοποίηση των έργων με την ανάθεση της EXPO, που εκτιμάται – με βάση το αισιόδοξο σενάριο – ότι θα γίνει τον Ιούνιο του 2004 ή το αργότερο, το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου στην κρίσιμη ψηφοφορία στο ΒΙΕ.

Αποφασίστηκε, επίσης, μια σειρά αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για τα μνημεία τα οποία θα συνδεθούν στο EXPOsite, αλλά και στη Θεσσαλονίκη συνολικά με τη διοργάνωση της EXPO.

Ο κ. Πασχαλίδης αναφερόμενος στην προχθεσινή επίσκεψη της αποστολής του ΥΜΑ-Θ και της Εκτελεστικής Γραμματείας στο Παρίσι είπε ότι το θέμα “Μητέρα Γη – Ανθρώπινα Δίκτυα Γνώσης, Γεωργίας, Διατροφής” έτυχε ευνοϊκής υποδοχής από τη διοίκηση του ΒΙΕ. Συζητήθηκαν παράμετροί του και δόθηκαν οδηγίες για περαιτέρω επεξεργασία και εξειδίκευσή του, με την προτροπή να οργανώσουμε μία νέου τύπου EXPO που θα συνδυάζει θεματικά περίπτερα, τα οποία θα επιτρέπουν σε όσο γίνεται περισσότερες χώρες να παρουσιάσουν τις δικές τους απόψεις.
“Το θέμα αυτό είναι ελκυστικό, τόσο στους επισκέπτες που θα θελήσουν να ΄ρθουν στην EXPO της Θεσσαλονίκης, αλλά και σ΄ όλες τις χώρες του κόσμου, καθώς το θέμα της γεωργίας, της διατροφής, γενικά της καλλιέργειας της γης, είναι ένα θέμα το οποίο επανέρχεται με πολλές καινούργιες διαστάσεις σ` όλο τον κόσμο” υπογράμμισε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Πασχαλίδη στο Παρίσι, συμφωνήθηκε, επίσης, η πραγματοποίηση ενός Συμποσίου, στο οποίο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι, του ΒΙΕ στις χώρες που συμμετέχουν στο Γραφείο των Παγκόσμιων Εκθέσεων, εμπειρογνώμονες της EXPO και πάρα πολλοί δημοσιογράφοι απ` όλο τον κόσμο που παρακολουθούν τα θέματα ΕΧΡΟ. Η ελληνική υποψηφιότητα θα παρουσιαστεί στη Γενική Συνέλευση του Ιουνίου του 2003 και επίσης, θα οργανωθεί μια ειδική εκδήλωση μαζί με το ΒΙΕ, πιθανότατα το Δεκέμβριο του 2003, στην επόμενη Γενική Συνέλευση. Εκτιμήθηκε πως ο κρίσιμος χρόνος ψηφοφορίας θα είναι η Γενική Συνέλευση του Ιουνίου του 2004, εάν όχι, το αργότερο ο Δεκέμβριος του 2004.

“Νομίζω πως είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Η χθεσινή επίσκεψη στο Παρίσι έδειξε πως η υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης παραμένει ισχυρή και θέλω να πιστεύω πως, με τη συνεργασία του ΒΙΕ, θα πάμε ακόμα καλύτερα” είπε ο κ. Πασχαλίδης. “Τις επόμενες μέρες, θα έχουμε μία νέα αποστολή, όπου θα συμφωνηθούν με τις άλλες ανταγωνίστριες πόλεις οι κανόνες του παιχνιδιού, ώστε να υπάρχει ένα πρόγραμμα χωρίς επικαλύψεις. Δηλαδή, θα έχουμε μια συνεργασία με εκπροσώπους της Τεργέστης και της Σαραγόσα. Θεωρώ πως ένα σωστό παιχνίδι έχει και τους κανόνες του και εκτιμώ πως, με βάση και τη σημερινή συνεδρίαση, θα πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Θα πρέπει να “σφίξουν τα λουριά” για όλα τα έργα της Θεσσαλονίκης και, εν ονόματι της EXPO, θα πρέπει να επιταχυνθούν τα πάντα στην πόλη, ώστε να υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα στα τέλη του 2007, αρχές του 2008″ κατέληξε ο υπουργός.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024