Τελευταία νέα
ΑρχικήΠεριβάλλονΟικολογική Παρέμβαση Φίλοι του Ακάμα: Σημαντικές καταστροφές επί του εδάφους από τις εργασίες κατασκευής δρόμων στο «Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα»
Περιβάλλον

Οικολογική Παρέμβαση Φίλοι του Ακάμα: Σημαντικές καταστροφές επί του εδάφους από τις εργασίες κατασκευής δρόμων στο «Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα»

Φωτογραφία: Visit Cuyprus

Η Οικολογική Παρέμβαση Φίλοι του Ακάμα τονίζει με ανακοίνωση της ότι γίνονται σημαντικές καταστροφές επί του εδάφους από τις εργασίες κατασκευής δρόμων στο «Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα», ενώ κάνει προτάσεις για τη διάσωση του.

Ανακοίνωση εξέδωσε η Οικολογική Παρέμβαση Φίλοι του Ακάμα αναφέροντας ότι γίνονται καταστροφές από τις εργασίες κατασκευής δρόμων στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Άκαμα και τονίζοντας ότι η πρόσφατη συνεδρίαση της Βουλής της Κύπρου δεν κάλυψε επαρκώς τις επιπτώσεις της κατασκευής δρόμων στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα και τις συναφείς παρανομίες. Τα προβλήματα που ανέκυψαν στο στάδιο υλοποίησης των σχεδίων περιλαμβάνουν σημαντικές καταστροφές στο περιβάλλον και προδιαγράφονται περαιτέρω ζημιές. Παράλληλα, στην περίμετρο του Ακάμα, προωθούνται μεγάλες οικοδομικές εργασίες, όπως ξενοδοχεία και επαύλεις, εντός των ορίων της περιοχής Natura2000 ή σε γεωργικές και προστατευόμενες ζώνες. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, παρά τις προσπάθειές τους, δεν κατάφεραν να ανακόψουν τις επιπτώσεις αυτές στο στάδιο σχεδιασμού. Το θέμα επισημαίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό για το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα της περιοχής.

Η Οικολογική Παρέμβαση Φίλοι του Ακάμα ζητά:

· Να αξιοποιηθεί η παρούσα συγκυρία για συνολική επαναξιολόγηση των έργων, τόσο αυτών που τώρα αναστέλλονται, όσον και αυτών που δεν άρχισαν ακόμα.

· Να αναθεωρηθεί η βάση του σχεδιασμού ώστε η πρόσβαση στο Πάρκο να γίνεται κυρίως με μικρά ηλεκτρικά λεωφορεία του Πάρκου κ.ά. τρόπους φιλικούς προς το περιβάλλον (πεζοπορία, ποδήλατα, γαϊδουράκια…). Οι επισκέπτες θα μπορούν να σταθμεύουν σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους στις παρυφές των κοινοτήτων όπου θα επιστρέφουν για να απολαμβάνουν την τοπική φιλοξενία. Ναι στους χώρους υγιεινής, ναι σε σύστημα παροχής πόσιμου νερού, όχι όμως σε αναψυκτήρια (που ταχύτατα θα μεταμορφώνονταν σε εστιατόρια κλπ), όχι σε καταστήματα σουβενίρ, όχι στους κόμβους.

· Οι νέες αποφάσεις και οι επιβαλλόμενες τροποποιήσεις των έργων στον Ακάμα πρέπει να σέβονται και να υπηρετούν την προοπτική και στοχοθέτηση ενός πραγματικού Εθνικού Πάρκου ή/και Αποθέματος Βιόσφαιρας στη βάση διεθνών προτύπων!

· Ο όρος «Εθνικό Πάρκο» να αναλυθεί και να περιληφθεί στη Νομοθεσία».

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024