Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΑκτοπλοΐαΕΕΑ: Αναγκαία η άμεση λήψη μέτρων για την απελευθέρωση της ακτοπλοΐας

ΕΕΑ: Αναγκαία η άμεση λήψη μέτρων για την απελευθέρωση της ακτοπλοΐας

Το μήνυμα της άμεσης ανάγκης λήψης μέτρων για την απελευθέρωση της ακτοπλοΐας, που θα οδηγήσει στην ωρίμανση του κλάδου και στον «απογαλακτισμό» του από το κράτος, έστειλαν προχτές στην κυβέρνηση και ειδικότερα στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, οι εκπρόσωποι…

Το μήνυμα της άμεσης ανάγκης λήψης μέτρων για την απελευθέρωση της ακτοπλοΐας, που θα οδηγήσει στην ωρίμανση του κλάδου και στον «απογαλακτισμό»<...>του από το κράτος, έστειλαν προχτές στην κυβέρνηση και ειδικότερα στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, οι εκπρόσωποι της Ένωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας (ΕΕΑ).

Σχολιάζοντας τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν στην εξυπηρέτηση των γραμμών οι ακτοπλόοι υπογράμμισαν πως οφείλονται στην μη απελευθέρωση της αγοράς και στην ανυπαρξία ενός ενιαίου νομικού και λειτουργικού πλαισίου για όλες τις εταιρίες.

Ως ειδικότερα προβλήματα οι ακτοπλόοι ανέφεραν:

  • Οι ναύλοι οχημάτων και επιβατών εξακολουθούν να ρυθμίζονται από το κράτος σε πολλές γραμμές και συνδέσεις με αποτέλεσμα οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτές να μην μπορούν να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά ούτε να εξελιχθούν.

  • Η δραστηριοποίηση πλοίων σε γραμμές για ορισμένους μήνες, εξακολουθεί να εμποδίζεται από το ΥΕΝ αδιαφορώντας για τις εποχιακές ανάγκες των νησιών μας, γεγονός που αποτέλεσε άλλωστε την κύρια αιτία των συγκοινωνιακών προβλημάτων που παρουσιάσθηκαν αυτό το καλοκαίρι.

  • Εξακολουθεί να εκκρεμεί το θέμα της κατάργησης του αναχρονιστικού και μοναδικού στην Ελλάδα κανονισμού ενδιαίτησης.
  • Εξακολουθεί η απόλυτη ποινικοποίηση της ακτοπλοϊκής επαγγελματικής δραστηριότητας.
  • Εξακολουθούν και μάλιστα με αυξητικές τάσεις οι μη ανταποδοτικές κρατήσεις υπέρ τρίτων και κυρίως υπέρ του δημοσίου, οι οποίες επιβαρύνουν αδικαιολόγητα το κόστος μεταφοράς.
Τέλος, χαρακτηρίζοντας το 2006 ως καλή χρονιά, από άποψη τουριστικής κίνησης και μεταφορικού έργου, τα μέλη της ΕΕΑ τόνισαν ότι προσεγγίστηκαν ή και ξεπεράστηκαν τα επίπεδα του 2005. Παράλληλα όμως, σημείωσαν πως «το 2006 υπήρξε χρονιά εξαιρετικών δυσκολιών λόγω της υπερβολικής αύξησης του κόστους εκμετάλλευσης των πλοίων, ειδικά του καυσίμου, γεγονός που προβλημάτισε ιδιαίτερα και εξακολουθεί να προβληματίζει την ακτοπλοϊκή οικογένεια». Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, πρόσθεσαν, εκτελέσθηκαν στα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου και την Κρήτη πάνω από 8.000 δρομολόγια στη συντριπτική τους πλειοψηφία από τα πλοία της Ελληνικής Ακτοπλοΐας, άψογα, με ακρίβεια και συνέπεια.
Ιστοσελίδα | + Άρθρα
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024
02/05/2024