Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΝέα στοιχεία εναντίον του καπετάνιου του Costa Concordia
Ο F. Schettino δε φορούσε τα γυαλιά του το βράδυ του δυστυχήματος

Νέα στοιχεία εναντίον του καπετάνιου του Costa Concordia

Η προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία για το ναυάγιο του Costa Concordia θα συνεχιστεί στις 21 Ιουλίου. Ο καπετάνιος κατηγορείται και για "καταστροφή του περιβάλλοντος σε προστατευόμενη περιοχή".

Ο καπετάνιος του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia Francesco Schettino, δε φορούσε τα γυαλιά του το βράδυ που σημειώθηκε το δυστύχημα και ζητούσε από τον πρώτο αξιωματικό να ελέγχει το ραντάρ, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του αξιωματικού στη διάρκεια της προκαταρκτικής ακροαματικής διαδικασίας. Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών στο θέατρο της πόλης Grosseto της Τοσκάνης, στην οποία υπάγεται το νησί Giglio.

Συνολικά εννιά εργαζόμενοι της εταιρείας Costa διώκονται στο πλαίσιο της έρευνας για ανθρωποκτονία από αμέλεια και πρόκληση ναυαγίου, σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ. Ο κυβερνήτης του πλοίου, ο οποίος δεν παραβρίσκεται στην ακροαματική διαδικασία, αντιμετωπίζει και την κατηγορία εγκατάλειψης πλοίου, την ώρα που εξελισσόταν η επιχείρηση διάσωσης των επιβατών.

Ο πρώτος αξιωματικός του κρουαζιερόπλοιου Ciro Ambrosio έχει δηλώσει στους εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση ότι ο Schettino, 51 ετών, δε φορούσε τα γυαλιά του όταν ζήτησε να περάσει το Costa Concordia σε μικρή απόσταση από το νησί Τζίλιο. “Εκείνο το βράδυ ο Schettino είχε αφήσει τα γυαλιά του στην καμπίνα του και ζητούσε συνεχώς από τον Ambrosio να κοιτάζει το ραντάρ για να ελέγχει τη ρότα του πλοίου”, δήλωσε ο Salvatore Catalano, ο δικηγόρος του Ambrosio, επικαλούμενος τη μαρτυρία του πελάτη του. Ο Schettino έχει ισχυριστεί ότι ο ύφαλος στον οποίο προσέκρουσε το κρουαζιερόπλοιο δεν ήταν καταγεγραμένος στον χάρτη ναυσιπλοίας.

Η προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί στις 21 Ιουλίου. Τότε αναμένεται να παρουσιάσουν οι εμπειρογνώμονες τα συμπεράσματά τους για όλα τα ζητήματα που αναφέρθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση. “Ελπίζουμε ότι η εξέταση του μαύρου κουτιού (του Costa Concordia) θα προσφέρει νέα στοιχεία στην έρευνά μας”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εισαγγελέας, ο οποίος ζήτησε να απαγγελθεί στον Schettino και η κατηγορία της “καταστροφής του περιβάλλοντος σε προστατευόμενη περιοχή”.

Στο Costa Concordia επέβαιναν 4.229, εκ των οποίων οι 3.200 τουρίστες από 60 χώρες. Τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το ναυάγιο, ενώ επτά επιβάτες εξακολουθούν να αγνοούνται. Αγωγές κατά της πλοιοκτήτριας εταιρίας έχουν κατατεθεί στην Ιταλία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Η εταιρεία Costa Crociere έχει προσφέρει αποζημίωση 11.000 ευρώ σε όσους γλίτωσαν από το ναυάγιο χωρίς να τραυματιστούν, όμως πολλοί από τους επιβάτες ζητούν περισσότερα χρήματα.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

20/05/2024
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024